Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011


ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ
Απεργούν οι γιατροί
Δημοσιεύθηκε στις: 08-09-2011

Σε βάρος της υγείας των ασφαλισμένων, του δημόσιου συστήματος περίθαλψης, αλλά και των ίδιων των γιατρών, στρέφονται οι κυβερνητικές πολιτικές.
Αυτό επεσήμανε χθες, σε συνέντευξή του, το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, τα μέλη του οποίου, όπως και οι συνάδελφοί τους πανελλαδικά, προχωρούν σήμερα και αύριο σε απεργιακή κινητοποίηση.
«Οπου έχει πάει το ΔΝΤ έχει πέσει ο μέσος όρος ζωής κατά 7 με 10 χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι σκότωσαν τον κόσμο, αλλά μείωσαν τις δαπάνες και τον προϋπολογισμό για την υγεία τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία», ανέφερε ο κ. Μ. Καστανάκης, πρόεδρος του Συλλόγου, μιλώντας στη συνέχεια για «στοχευμένη και προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης και των Υπουργείου Υγείας να υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες προκειμένου να υλοποιήσουν τις κυβερνητικές συμφωνίες με την τρόικα για τη σαρωτική περικοπή των δαπανών για τη δημόσια υγεία. Είναι προφανές ότι η χώρα χρειάζεται ένα Σύστημα Υγείας που θα αποφεύγει τις σπατάλες των ιατρικών πόρων και θα εξασφαλίζει τις αναγκαίες συνθήκες για την άσκηση ιατρικής με ανθρώπινο πρόσωπο. Ο Ιατρικός Σύλλογος και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχουν συγκεκριμένες θέσεις, δυστυχώς, όμως, δεν εισακουόμαστε».
Ειδικότερα, ο κ. Καστανάκης εξειδίκευσε τη διαμορφωθείσα κατάσταση ανά τομέα και τις συνέπειες που θα υπάρχουν για τους ασφαλισμένους.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑ
- Σε λίγο καιρό ούτε δημόσιο ούτε δωρεάν θα είναι το ΕΣΥ μετά από την απόφαση της κυβέρνησης να συνεργάζονται Νοσοκομεία και ιδιώτες γιατροί, τους οποίους οι πολίτες θα τους πληρώνουν από την τσέπη τους! Στα σχέδια του Υπουργείου είναι οι ιδιώτες γιατροί να μπορούν να χειρουργούν -και όχι μόνο- στα δημόσια Νοσοκομεία έναντι συγκεκριμένης αμοιβής. Πρόκειται για την ιδιωτικοποιήση του δημόσιου συστήματος υγείας μετά μάλιστα και την παραχώρηση 1.000 κρεβατιών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
- Με το νέο νομοσχέδιο οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να κάνουν τα δικά τους ιατρεία μέσα στα δημόσια Νοσοκομεία.
- Συγχρόνως μειώνονται τα κρεβάτια κατά 30% προκειμένου να μειώσουν τους ειδικευμένους - ειδικευόμενους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό διατάζει η τρόικα, αυτό υλοποιεί η κυβέρνηση αδιαπραγμάτευτα και αδιαμαρτύρητα, την ίδια ώρα που η οικονομική κρίση έχει αυξήσει την προσέλευση στα δημόσια Νοσοκομεία κατά 30%. Ενώ έχουμε περισσότερο κόσμο στα Νοσοκομεία μειώνουν το προσωπικό.
- Καταδικάζουμε την εμμονή του υπουργού να νομοθετήσει το ιδιωτικό ιατρείο των πανεπιστημιακών ιατρών.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
- Η κατάργηση του νόμου που προέβλεπε το 51% των μετόχων ενός πολυϊατρείου ή ιατρικού κέντρου να είναι γιατροί δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες να μπουν στον χώρο της υγείας και να εκμεταλλευτούν την οικονομική τους δυνατότητα για τη δημιουργία πολυϊατρείων με τους γιατρούς υπαλλήλους.
- Ο νέος ασφαλιστικός φορέας ΕΟΠΥΥ που ενσωματώνει (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) θα προχωρήσει σε συμβάσεις με τους γιατρούς για την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ο αριθμός αυτός θα είναι 21.000, όταν στα ταμεία που ενοποιούνται οι γιατροί είναι πάνω από 30.000. Οι ώρες απασχόλησης των γιατρών θα είναι 4 ημερησίως και οι αμοιβές τους 1.300 ευρώ τον μήνα μεικτά μέσο όρο, όταν μόνο το μέσο κόστος συντήρησης ιατρείου είναι 1.000 ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ για μας είναι ένα «τέρας» που φτιάχθηκε λόγω μνημονίου και έχει κατασπαράξει τα αποθεματικά και την τεράστια περιουσία του ΙΚΑ.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ
- Ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ θα βρεθεί μπροστά σε τεράστιες ουρές για να εξυπηρετηθεί. Για να εξυπηρετηθεί στοιχειωδώς θα αναγκαστεί να επωμιστεί οικονομικά την εξέταση εκτός του ωραρίου που βάζει το ταμείο.
Πάνω σε αυτό το θέμα ο γ.γ. του Συλλόγου, κ. Μιλτιάδης Μαρκάτος, τόνισε την «τρομακτική μείωση της ποιότητας, αρκεί να σκεφτούμε ότι σήμερα υπάρχουν πάνω από 35.000 ιδιώτες γιατροί που προσφέρουν υπηρεσίες στα 4 ταμεία και με το νέο ταμείο θα μείνουν 21.000 και σε 4ωρη απασχόληση. Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης που θα πάει να κλείσει ραντεβού μέσω του 181 και που τώρα περιμένουν 1 - 2 μήνες για κάποιες ειδικότητες πλέον θα αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις για το σύνολο των ειδικοτήτων».

Ο Ιατρικός Σύλλογος
- Λέει όχι στην εκχώρηση της Υγείας στους εμπόρους της Υγείας και όχι στις εξωτικές εταιρείες για την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
- Απορρίπτει στο σύνολό του το κυβερνητικού σχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ, ως απαράδεκτο και επικίνδυνο για την περίθαλψη των πολιτών, την αξιοπρέπεια του Ελληνα γιατρού και του ιατρικού έργου.
- Καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση του απαράδεκτου σχεδίου τους για τον ΕΟΠΥΥ και να επανεξετάσουν τον σχεδιασμό τους βάσει των προτάσεων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και συνολικά της ιατρικής κοινότητας.
- Καλεί το σύνολο των γιατρών της χώρας να αντιδράσουν συνολικά και μαχητικά στις διαγραφόμενες σε βάρος τους και σε βάρος της υγείας του λαού εξελίξεις, που υπαγορεύονται από μια απάνθρωπη και ανεδαφική πολιτική για την υγεία στο όνομα της οικονομικής κρίσης.
- Καλεί όλους τους συναδέλφους συνειδητά να μην υπογράψουν την απεχθή και υποτιμητική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
- Εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων να αναστείλει την έκδοση βεβαιώσεων μέλους στις πιθανές αιτήσεις για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ για διάστημα 3 έως 6 μηνών.
- Στέκεται στο πλευρό της νέας γενιάς γιατρών, που οδηγούνται είτε στην ανεργία και υποαπασχόληση είτε ωθούνται στη μετανάστευση.
- Λέει όχι στη συρρίκνωση των κλινικών του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων και στην υποβάθμιση της λειτουργίας του.
- Είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην πρακτική του Υπουργείου να μην πληρωθούν οι κενές θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ. Κοινό ψήφισμα συμπαράστασης στους γιατρούς εξέδωσαν φορείς όπως Εργατικό Κέντρο, Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ, ΕΛΜΕ Χανίων, Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Εμπόρων, Βιοτεχνών, Σύλλογος Ξενοδόχων, Σύλλογος Ιδιοκτητών Ταξί, ΚΤΕΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου