Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011


ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Αντιδράσεις για την Παιδεία
Δημοσιεύθηκε στις: 30-09-2011

Τη θέλησή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια εξέφρασαν φοιτητές του Πολυτεχνείου και του Τ.Ε.Ι. χθες, πραγματοποιώντας κοινή πορεία στους δρόμους των Χανίων. Παρά την ένταση που προκλήθηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις, δύο φορές κατά τη διάρκεια της πορείας, αποφεύχθηκαν τα επεισόδια.
Οι φοιτητές ξεκίνησαν την πορεία τους, λίγο μετά τις 12 μ., από την πλατεία Δημοτικής Αγοράς, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή, αγώνας, ρήξη, ανατροπή», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Με 200 Σχολές κατειλημμένες, οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες». Σε συνεδρίαση του συντονιστικού τους μια μέρα πριν είχαν αποφασίσει να γίνει ολιγόωρη κατάληψη του Δημαρχείου Χανίων, ώστε να ξανασυνεδριάσει εκεί το συντονιστικό και στη συνέχεια να αποχωρήσουν. Οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν ενημερωθεί για την πρόθεση των φοιτητών είχαν ειδοποιήσει τον Δήμο και όταν η πορεία βρέθηκε μπροστά στο Δημαρχείο βρήκε πόρτες κλειστές και διμοιρίες αστυνομικών με εξάρτυση ΜΑΤ να βρίσκονται στους παράπλευρους δρόμους και πίσω ακριβώς από τους διαδηλωτές σε κοντινή απόσταση, ενώ έντονη ήταν και η παρουσία ασφαλιτών. Οι φοιτητές ζήτησαν απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων και αντιπροσωπία τους συναντήθηκε με τους επικεφαλής αξιωματικούς τους. Σε εκείνο το σημείο άρχισαν και συνθήματα εναντίον της Αστυνομίας, ορισμένα από αυτά και υβριστικά. Μετά από 35 λεπτά η πορεία συνεχίστηκε και διαμέσου της οδού Βολουδάκηδων έφτασε μπροστά στην Εφορία στην οδό Τζανακάκη, όπου και συναντήθηκε με πολίτες που διαδήλωναν ενάντια στην έκτακτη εισφορά. Στη συνέχεια η πορεία κινήθηκε προς τη Δημοτική Αγορά, όπου είχε αποφασιστεί να γίνει κοινό συντονιστικό φοιτητών και σπουδαστών. Μπροστά στο ξενοδοχείο «Κύδων» βρισκόταν αστυνομική δύναμη με εξάρτυση ΜΑΤ. Οι φοιτητές δημιούργησαν αλυσίδα και οι δύο πλευρές βρέθηκαν σε απόσταση λίγων μέτρων με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα εναντίον της Αστυνομίας. Μετά από 10 λεπτά οι αστυνομικοί υποχώρησαν προς την οδό Πλαστήρα και στη συνέχεια προς την οδό Σφακίων και η κατάσταση εκτονώθηκε. Οι φοιτητές κατόπιν πραγματοποίησαν συντονιστικό στη Δημοτική Αγορά.
«Στα Χανιά το πανεκπαιδευτικό κίνημα μαθητών - φοιτητών - δασκάλων - καθηγητών παραμένει μπροστάρης στους κοινωνικούς αγώνες με απεργίες και 'καταλήψεις μαζικές σε σχολεία και Σχολές'. Η περσινή κινηματική έξαρση του μαθητικού είναι ενδεικτική. Οι καταλήψεις, οι πορείες, οι συγκρούσεις συνάντησαν την καταστολή και την ποινικοποίηση ακριβώς επειδή το κράτος και η κυβέρνηση φοβάται τη νεολαία. Μια νεολαία, που ειδικά στα Χανιά, σηκώνει το κεφάλι απέναντι στο Υπουργείο, απέναντι στην τρομοκρατία και στον φασισμό, απέναντι στον πόλεμο, απέναντι στο μέλλον που ετοιμάζουν για μας χωρίς εμάς», αναφέρει η απόφαση του συντονιστικού της κατάληψης.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φοιτητών προβλέπει:
• Σήμερα: Εξόρμηση στα σχολεία και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς το πρωί. Το απόγευμα: Αντιφασιστική πορεία στη Χαλέπα με προσυγκέντρωση στο Τ.Ε.Ι.
• Αύριο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, εκδήλωση με θέμα «Κοινωνία σε παράκρουση, η φωνή στη νεολαία».
• Την Κυριακή, στις 7 μ.μ., εκδήλωση Συλλόγου Φοιτητών με θέμα «Νομιμότητα και ανομία σε συνθήκες κοινωνικού πολέμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου