Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΣΔΕ


ΜΑΘΗΤΕΣ - ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ
Εκπληρώνουμε ένα όνειρο
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 23-09-2011

«Στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ήρθα... σπρωχτή, με πίεσαν οι δικοί μου. Αλλά δεν το μετάνιωσα, γιατί πέρασα καταπληκτικά, έμαθα πολλά πράγματα, πήρα πτυχίο και μάλιστα με βαθμό πάνω από 18». Η Eλένη Χατούπη αποφοίτησε φέτος από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων. Ηταν μια από τις πολλές μαθήτριες και μαθητές, που παράλληλα με την εργασία, την οικογένεια, τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, επέλεξαν να ξανακαθίσουν στα θρανία.
Από το 2006 λειτουργεί το Σ.Δ.Ε. στα Χανιά με δύο παραρτήματα σε Κολυμπάρι και Καστέλλι, προσφέροντας ποιοτική εκπαίδευση σε ενηλίκους, που για πολλούς και διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να τελειώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και να πάρουν το απολυτήριο του Γυμνασίου.

«ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ»
«Σταμάτησα το Γυμνάσιο πριν από χρόνια γιατί ένιωθα πιεσμένη. Στο Σ.Δ.Ε. γνώρισα μαθητές και καθηγητές και πλέον σταμάτησα να λέω ότι είμαι του Δημοτικού, κάτι για το οποίο ντρεπόμουν. Δεν απαιτείται πάρα πολύ διάβασμα. Προσοχή στην παράδοση και να ακούς τους καθηγητές», λέει τώρα η Ελένη, που έχει την εμπειρία της διετούς φοίτησης. Οσο για το τι κέρδισε, αναφέρει μερικά από αυτά: «Εμπλούτισα το λεξιλόγιο, έμαθα υπολογιστές για τους οποίους δεν είχα ιδέα, συμμετείχα σε δύο πολύ καλές εργασίες - project για την παλιά πόλη και την ποίηση. Τώρα λέω ότι είμαι τελειόφοιτη και δεν το πιστεύω!», εξηγεί.
Φέτος στο Σ.Δ.Ε. γράφτηκε και ο σύζυγος της Ελένης, Γιώργος Τακτικάκης. Εχοντας την πολύ καλή εμπειρία της συζύγου του, ο υπάλληλος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. θέλησε να αποκτήσει ό,τι δεν κατάφερε τα εφηβικά του χρόνια· ένα απολυτήριο Γυμνασίου.

«ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ»
«Είπα στον εαυτό μου ότι δεν πρέπει να κάνω το λάθος που έκανα όταν ήμουν παιδί. Και γράφτηκα. Προτείνω στα παιδιά να μην σταματήσουν το σχολείο, θα είναι σε βάρος τους. Οταν φτάσουν στα 40, όπως εγώ, θα το μετανιώσουν», αναφέρει. Τώρα πλέον βάζει και πιο ψηλούς στόχους. «Μετά θα πάω και στο Λύκειο για να εκπληρώσω τα όνειρα που είχα παιδί. Αυτό που λέω σε όλους, που δεν κατάφεραν να τελειώσουν το Γυμνάσιο, είναι να μην το σκεφτούν καθόλου, να έρθουν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, γιατί η ευκαιρία δίνεται μια φορά στον άνθρωπο».

«ΤΕΛΕΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ»
«Πήρα φέτος το απολυτήριο Γυμνασίου στο Σ.Δ.Ε. Ηθελα να έχω το απολυτήριο για να το χρησιμοποιήσω κάποια στιγμή στο μέλλον για την εργασία και όντως μου ζητήθηκε», μας επισημαίνει ο 37χρονος Αντώνης Θωμάκης, που τον περασμένο Ιούνιο ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Σ.Δ.Ε. Τι συνάντησε ο Αντώνης στο σχολείο; «Ολα ήταν πολύ καλύτερα από ό,τι φανταζόμουν. Θα συνιστούσα σε κάθε άνθρωπο να έρθει χωρίς φόβο. Το κλίμα είναι πολύ καλό, οι καθηγητές βοηθούν πολύ, είναι πιο εύκολο σε σύγκριση με το κανονικό Γυμνάσιο. Και βέβαια αυτό που αξίζει επίσης είναι η συμμετοχή στις εργασίες, στις δραστηριότητες, στις εκπαιδευτικές εκδρομές που κάνουμε», απαντά.

«ΔΕΝ ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΣΑ»
«Είχα σταματήσει το σχολείο όταν ήμουν 13 ετών, γιατί βγήκα στην οικοδομή. Εμεινα από απουσίες στην Α’ Γυμνασίου. Τότε στην οικοδομή τα λεφτά ήταν καλά και είπα να μην το συνεχίσω. Τώρα, 30 χρόνια μετά, που μου χρειάζεται το απολυτήριο είπα να τελειώσω ό,τι άφησα σε εκκρεμότητα», είναι τα λόγια του Νίκου Τσουχλαράκη, που βρίσκεται στο 2ο έτος του Σ.Δ.Ε. Οι δικοί του τον ενεθάρρυναν να ξανακαθίσει στα θρανία, αλλά δεν έλειψαν και τα πειράγματα από τους φίλους του για την επιλογή του αυτή. Μια επιλογή για την οποία δεν το μετάνιωσε ποτέ όπως το ξεκαθαρίζει. «Για μένα και τα μαθήματα και το διάβασμα και ο εγκλιματισμός στη σχολική τάξη ήταν πρόβλημα μόνο για τις πρώτες ημέρες. Πολύ γρήγορα τα ξεπεράσαμε όλα, με τους καθηγητές αναπτύξαμε οικειότητα, με τα υπόλοιπα παιδιά πολύ καλές σχέσεις. Πραγματικά αξίζει», είναι τα λόγια του Νίκου.
Για το τέλος αυτό που τονίζουν τα παιδιά είναι η ανάγκη στήριξης του Σ.Δ.Ε. «Πρέπει η Πολιτεία, οι Δήμοι, οι Περιφέρειες να σταθούν δίπλα σε αυτά τα σχολεία», αναφέρουν.

«Τα Σ.Δ.Ε. είναι καινοτόμα σχολεία»
«Τα Σ.Δ.Ε. είναι δημόσια σχολεία, που αποσκοπούν στην επανένταξη των ενηλίκων εκπαιδευομένων στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην ολοκλήρωση της υποχρεωτικής τους εκπαίδευσης με απώτερο στόχο την προσωπική και κοινωνική τους ανάπτυξη», μας εξηγεί η κα Β. Δασκαλάκη - Καρδαμάκη, διευθύντρια του Σ.Δ.Ε. Χανίων και των παραρτημάτων Κισάμου και Κολυμπαρίου. Η διάρκεια φοίτησης είναι 18 μήνες -δύο διδακτικά έτη- και η ολοκλήρωσή της πιστοποιείται με τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο του Γυμνασίου. Το Σ.Δ.Ε. στα Χανιά λειτουργεί στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων από τις 5.30 - 9.30 μ.μ. και για το περασμένο έτος είχε 10 τμήματα (6 στα Χανιά, από δύο στα παραρτήματα) με 158 εκπαιδευόμενους - νες. Οι εγγραφές ολοκληρώνονται στις αρχές Οκτωβρίου και απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ενδιαφερόμενος να είναι ενήλικος και να συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του μέχρι 31 Δεκεμβρίου, να είναι απόφοιτος Δημοτικού και να μην είναι απόφοιτος Γυμνασίου και αν ακόμα έχει φοιτήσει σε κάποιες γυμνασιακές τάξεις.
«Το Σ.Δ.Ε. είναι ένας καινοτομικός θεσμός, τόσο ως προς το πρόγραμμα σπουδών, τον ρόλο του εκπαιδευτή, του τρόπου αξιολόγησης, της ύπαρξης συμβουλευτικής υπηρεσίας με ψυχολόγο και σύμβουλο σταδιοδρομίας. Κύρια πηγή μάθησης καθίσταται ο διάλογος ως επικοινωνιακή πράξη», αναφέρει η κα Δασκαλάκη. Το Σ.Δ.Ε. λειτουργεί στο πλαίσιο προγράμματος του Υπ. Παιδείας και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου