Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Τελευταίο αντίο στην Αργυρώ Κοκοβλή



Στην «τελευταία αντάρτισσα της Μαδάρας», στην γυναίκα της αντίστασης, της εξορίας, των αγώνων για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, στην συγγραφέα Αργυρώ Κοκοβλή έδωσε τον τελευταίο αντίο πλήθος κόσμου το απόγευμα της Δευτέρας στο Βαμβακόπουλο.
Με μεγάλη συγκίνηση άνθρωποι που γνώριζαν από χρόνια την κ. Αργυρώ και το σύζυγο της Νίκο, αλλά και νεότεροι που έμαθαν για αυτή μέσα από τα βιβλία της και τα ντοκιμαντέρ της μυθιστορηματικής της ζωής στάθηκαν δίπλα στο φέρετρο της αποτίοντας της φόρο τιμής.
Με ένα τμήμα της συνέντευξης της που είχε δημοσιευτεί στα “Χ.Ν.” πριν από 20 ακριβώς χρόνια το Μάρτιο του 1999, αποχαιρέτησε την Αργυρώ Κοκοβλή ο δάσκαλος και λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης. Ο κ. Κακατσάκης θυμήθηκε επίσης τις συζητήσεις που είχε προκαλέσει στο σχολείο παρουσία της κ. Αργυρώς και του σύζυγου τους αλλά και ενός εκ των διωκτών της χωροφύλακα για τα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου αλλά και της μετεμφυλιακής περιόδου. «Οι πέτρες των Λευκών Ορέων όταν εμείς φύγουμε θα την θυμούνται» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησε ο επικήδειος του γραμματέα της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Παπανδρέου. «Στη σωρό που βρίσκεται μπροστά μας χώρεσε όλος το βάρος της παράδοσης της Χανιώτικης υπαίθρου, ο κάματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων, το ανάστημα του λαού της Κρήτης ενάντια στη ναζιστική κατοχή, η απελευθερωτική δύναμη της ΕΠΟΝ που σχεδίασε ένα άλλο μέλλον για τη χώρα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στις πολιτικές θέσεις της Αργυρώς Κοκοβλή μέσα από τις γραμμές της “Ανανεωτικής Αριστεράς”. «Με τη βεβαιότητα ότι σοσιαλισμός και δημοκρατία είναι έννοιες αξεχώριστες χιλιάδες σύντροφοι έζησαν το διπλό κατατρεγμό. Στην Ελλάδα επικηρυγμένοι από το κράτος της εθνικοφροσύνης, στην εξορία κυνηγημένοι από την εξουσία του δογματισμού. Μαζί τους και η Αργυρώ με το Νίκο» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως στις δράσεις τους αποτυπώνεται σχεδόν ένας ολόκληρος αιώνας ιστορίας.
Το παρών έδωσαν οι βουλευτές Α. Μπαλωμενάκης και Β.Βαγιωνάκη, η δήμαρχος Γαύδου Γ. Καλλίνικου, ο πρώην νομάρχης Γ. Κατσανεβάκης, ο πρώην δήμαρχος Θερισου Γ. Τσαπάκος κ.α, εκπρόσωποι κομμάτων και από άλλα κόμματα της αριστεράς, άνθρωποι του πολιτιστικού συλλόγου Βαμβακόπουλου κ.α.
Στέφανα απέστειλαν ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βουτσης, η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η οικογένεια ζήτησε αντί στεγάνων να ενισχυθούν τα συσσίτια αστέγων του Κοινωνικού Στεκιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου