Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Μέρα μνήμης

Εορτάστηκε χθες η επέτειος της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Μέρα μνήμης των θυμάτων του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου αλλά της αντιφασιστικής νίκης αποτελεί η 9η Μαΐου που γιορτάστηκε χθες και στα Χανιά.
Για την επέτειο της λήξης του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου έγιναν δύο εκδηλώσεις στο Ηρώο της Πόλης και στη συνέχεια στο Νεκροταφείο του Αγίου Λουκά.
Στα χαρακτηριστικά τους η έντονη Ρώσων πολιτών από όλη την Κρήτη, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν μόνο οι επίσημες αρχές. Μάλιστα αρκετοί Ρώσοι κρατούσαν φωτογραφίες συγγενικών τους προσώπων που είχαν χαθεί στον πόλεμο ή είχαν πολεμήσει καθώς και σύμβολα της ΕΣΣΔ και το σήμα του Αγίου Γεωργόυ.
Στο χαιρετισμό του στρατιωτικός ακόλουθος της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα συνταγματάρχης κ. Seregin Mikhail αφού ευχήθηκε “Χριστός Ανέστη” σε όλους τους παρευρισκόμενους επισήμανε τη σημασία της ημέρας καθώς η ημέρα αυτή σηματοδότηση τη νίκη επί του φασισμού. Το παρών στο ηρώο έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Βουλγαράκης, ο αντιδήμαρχος Χανίων Γ. Μαράκης, εκπρόσωποι επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, ενώ στην δοξολογία χοροστάτησε ο αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός.
Ακολούθησε η εκδήλωση στο κοιμητήριο του Αγ. Λουκά και στο χώρο των δύο μνημείων, ένα αφιερωμένο στους Ρώσους στρατιωτικούς που βρέθηκαν στην Κρήτη από το 1897 μέχρι το 1911 και το δεύτερο στους 33 Σοβιετικούς στρατιωτικούς που έχασαν τη ζωή τους επίσης στην Κρήτη την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Στο χώρο έγινε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων ενώ από την μπάντα του ναυτικού ακούστηκαν οι ύμνοι της Ρωσίας και της Ελλάδας.


Μήνυμα Αρναουτάκη για τη μέρα της Ευρώπης
Την 9η Μαΐου εορτάζεται επίσης η ειρήνη και η ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σούμαν». Της ομιλίας που έκανε στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, τότε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας που θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Από τότε, η Ιστορία της Ευρώπης είναι μία ιστορία κατάκτησης ελευθεριών και δικαιωμάτων σε μια από τις μεγαλύτερες χρονικά ειρηνικές περιόδους στην ιστορία της γηραιάς ηπείρου», τονίζει σε μήνυμα του για την ημέρα της Ευρώπης, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου