Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Επικίνδυνες “ιρλανδικές διαβάσεις” και στα Χανιά

Σήμανση όλων των σημείων μετά το τραγικό δυστύχημα στο Ηράκλειο

14Σήμα κινδύνου να προχωρήσουν άμεσα στη σήμανση όλων των “ιρλανδικών διαβάσεων” που βρίσκονται στα όριά τους εξέπεμψε η Περιφέρεια Κρήτης προς όλους τους Δήμους. Μετά το τραγικό δυστύχημα με θύματα 4 άτομα που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του Γεροπόταμου στη Μεσαρά σε αντίστοιχη διάβαση στην οποία δεν υπήρχε καμία σήμανση, έχει υπάρξει κινητοποίηση των υπηρεσιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Πολιτική Προστασία τόσο της Περιφέρειας Κρήτης ,όσο και τα τμήματα της στις Περιφερειακές Ενότητες έχουν επικοινωνήσει με τους Δήμους και τους έχουν επισημάνει την ανάγκη να προχωρήσουν στην άμεση σήμανση των “ιρλανδικών διαβάσεων” που είναι στα δικά τους όρια.
Σημειώνεται ότι ορισμένες “Ιρλανδικές διαβάσεις” στα Χανιά έχουν γίνει και σε σημεία από όπου περνάνε απορροές υδάτων από μεγάλες παρεμβάσεις συνήθως οδικά έργα.
Στο Δήμο Χανίων έχουν επισημανθεί σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργο Ξανθουδάκη δύο τέτοιες διαβάσεις. Μια στα Κεραμειά κοντά στο Γερολάκκο που συνδέει τον κεντρικό δρόμο με νεκροταφείο και στην οποία έγινε διαπλάτυνση του ποταμού πρόσφατα και μια σε παράλληλο της Εθνικής οδού στο ύψος των Νεροκούρου.
Στο Δήμο Καντάνου-Σελίνου, όπως μας είπε ο δήμαρχος Αντώνης Περάκης μια τύπου “ιρλανδική διάβαση” υπάρχει στον Αζωγυρέ. «Σε άλλα σημεία μικρά ρυάκια που δεν κατεβάζουν παρά ελάχιστο νερό περνάνε από ασφαλτοστρωμένους δρόμους αλλά δεν πρόκειται για ποτάμια όπως αυτό στη Μεσαρά αλλά για πολύ μικρά ρυάκια που ακόμα και το χειμώνα κατεβάζουν ελάχιστο νερό» λέει ο δήμαρχος.
Ανάλογες διαβάσεις υπάρχουν και σε άλλους δήμους των Χανίων κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, όμως σχεδόν πουθενά δεν υπάρχει η σχετική σήμανση.


Ο όρος “ιρλανδική διάβαση” έχει καθιερωθεί διεθνώς για να περιγράψει τις διαβάσεις που έχουν γίνει κυρίως με τσιμέντο ώστε να διευκολύνουν την κίνηση οχημάτων από ποτάμια και χειμάρρους που δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα, δεν έχουν πολύ νερό και το κόστος της κατασκευής γέφυρας θεωρείται ασύμφορο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου