Κυριακή 12 Μαΐου 2019

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΣΙΒΑΡΑ

Επιστροφή στις… ρίζες των κατασκευών

Δόμηση με λάσπη, ασβέστη, άχυρο και πέτρα

Το κτίσιμο του φούρνου με λάσπη και άχυροΜια επιστροφή στις ρίζες των κατασκευών με τη χρήση λάσπης, ασβέστη, άχυρου και πέτρας επιχειρούν με μεγάλη επιτυχία εθελοντές τις τελευταίες ημέρες στον Τσιβαρά Αποκορώνου.
Σε χώρο του δραστήριου τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου κατασκευάζουν ένα ξυλόφουρνο και μια εξωτερική κουζίνα!
Το κτίσιμο του φούρνου με λάσπη και άχυρο
Το κτίσιμο του φούρνου με λάσπη και άχυρο
Oι εθελοντές, νέοι στην πλειοψηφία τους φοιτητές, από τα Χανιά αλλά και τα γύρω χωριά συμμετέχουν με πολύ μεγάλη όρεξη και πάθος σε όλη τη δράση.
«Τα παιδιά εκτός από την εργασία τους έφεραν και πολλές ιδέες ειδικά στο κτίσιμο της κουζίνας. Στον φούρνο απαιτούνται πιο τεχνικές παρεμβάσεις που έγιναν όμως με μεγάλη επιτυχία» δήλωσε στα “Χ.ν.” η κ. Claire Oiry αρχιτέκτονας μόνιμη κάτοικος του Αποκόρωνα. Η ίδια μας εξηγεί πως χρησιμοποιώντας πυρότουβλα, άχυρο, λάσπη, άμμο φτιάχνουν το θόλο, πως εξασφαλίζουν τη θερμομόνωση και πως ο φούρνος και η κουζίνα θα είναι απόλυτα χρηστικοί.
Το κτίσιμο του φούρνου με λάσπη και άχυρο
Το κτίσιμο του φούρνου με λάσπη και άχυρο


«Η τεχνική αυτή δεν είναι καθόλου άγνωστη. Στο Νιο Χωριό έχει φτιαχτεί ένα σπίτι με πηλό, το ίδιο και στο Δράπανο . Οι άνθρωπο για χρόνια έκτιζαν με βάση τα φυσικά υλικά, υπήρξε ένα μεγάλο κενό γιατί ήλθε το τσιμέντο που κατέκτησε τα πάντα και είναι βιομηχανικό υλικό αλλά τα φυσικά υλικά επανέρχονται. Δυστυχώς στο μυαλό του ανθρώπου έχει αποτυπωθεί ότι τίποτα δεν κτίζεται…χωρίς τσιμέντο αλλά είναι κάτι ολότελα λάθος. Τη νοοτροπία αυτή προσπαθούμε να αλλάξουμε και είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει τόση μεγάλη βοήθεια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τσιβαρά και νέους ανθρώπους» τονίζει η κ. Oiry.
Την όλη δράση συντονίζει το “Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος”, ενώ υπάρχει χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου HELPS που στηρίζεται από το πρόγραμμα Erasmus plus.
Η κ. Isabelle Trinquelle από “Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος” σημειώνει πως στην όλη δράση μετέχουν 14 περίπου εθελοντές. «Στόχος του προγράμματος να προχωρήσουν οι οικολογικές κατασκευές και οι άνθρωποι με τη βοήθεια κάποιου ειδικού να ξεκινήσουν και πάλι να χρησιμοποιούν τα φυσικά υλικά και να κάνουν και οι ίδιοι παρεμβάσεις στις οικείες τους» σημειώνει.
Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τσιβαρά ο πρόεδρος του κ. Κώστας Βροντάκης επισήμανε πως στον Αποκόρωνα «οι παλιοί θυμούνται ότι τα περισσότερα σπίτια γίνονταν από πηλό και φυσικά υλικά. Είναι πολύ σημαντικό που μας θυμίζουν τις τεχνικές αυτές για αυτό και ευχαριστούμε τους εθελοντές και το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος που κάνουν πραγματικά εξαιρετική δουλειά. Επίσης τις νοικοκυρές του χωριού που μαγειρεύουν και φέρνουν το μεσημεριανό φαγητό για τα παιδιά. Θα θέλαμε τα σεμινάρια αυτά να συνεχιστούν, να γίνουν ανά περιοχή και για τους επαγγελματίες για να τα παρακολουθήσουν και αυτοί να μάθουν την αξία των φυσικών υλικών και να αρχίζουν να τα χρησιμοποιούν και πάλι».
Σήμερα Πέμπτη το χώρο θα επισκεφθούν μαθητές από τα δημοτικά σχολεία Βάμου, Φρε, Καλυβών, του ΕΠΑΛ Βρυσών, του Γυμνασίου και του Λυκείου Βάμου, ενώ το Σαββάτο εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα πλαίσια σεμιναρίου του Κέντρου Περιβάλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου