Τρίτη 28 Μαΐου 2019

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

«Ρήξη με κεφάλαιο-Ε.Ε.-μνημόνια»

Η υποψήφια ευρωβουλευτής Ειρήνη Χαιρέτη μιλά στα “Χ.ν.” για το νόημα της συμμετοχής στις κάλπες της 26ης Μαΐου

eirhnhXAIRETHΥποψήφια ευρωβουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ απέναντι «σε όλους αυτούς που καταδίκασαν τη νέα γενιά στην ελαστική απασχόληση και στη φυγή από τη χώρα» δηλώνει η Ειρήνη Χαιρέτη. Γεννήθηκε και ζει στο Ηράκλειο με πτυχίο φυσικής και στη συνέχεια παιδαγωγικής εργάζεται ως αναπληρώτρια δασκάλα ειδικής αγωγής σε σχολείο και μιλάει στα “Χ.Ν.” γιατί «δεν υπάρχει κανένα μέλλον μέσα την Ε.Ε.»
• Παλεύετε για την έξοδο από την Ε.Ε. την ίδια στιγμή μετέχετε στις ευρωεκλογές. Οξύμωρο ;
Κάθε άλλο! Σήμερα πίσω από κάθε δίκαιο λαϊκό αίτημα σήμερα ορθώνεται το εμπόδιο της ΕΕ. Η θέση μας για έξοδο της χώρας από την ΕΕ είναι μέρος ενός συνολικότερου προγράμματος που περιλαμβάνει διαγραφή του χρέους, εθνικοποιήσεις των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας κάτω από εργατικό έλεγχο, μείωση των ωρών εργασίας και δουλειά για όλους, δημόσια και δωρεάν κοινωνικά αγαθά ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, προστασία της λαϊκής κατοικίας ενάντια στους πλειστηριασμούς και άλλα.
Τα μνημονιακά, αστικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ), καλούν τον κόσμο να ψηφίσει ξεχνώντας την κοινωνική δυστοπία που εκείνοι δημιούργησαν. Το ΚΚΕ υποβαθμίζει την έξοδο από την ΕΕ σε ένα στεγνό «ΟΧΙ στην ΕΕ» ενώ στις κρίσιμες στιγμές γυρίζει την πλάτη στο λαό. Η ΛΑΕ επίσης αφήνει στην άκρη τον πολιτικό στόχο της εξόδου από την ΕΕ. Φυσικά υπάρχουν και τα μαντρόσκυλα του συστήματος, η φασιστική, εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
Η συμμετοχή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές της 26 Μάη και η αντάρτικη ψήφος παντού, σε Δήμους, περιφέρειες και ευρωεκλογές είναι ενίσχυση της αριστεράς που μάχεται για σκληρή αντιπολίτευση στην όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση, ρήξη με κεφάλαιο-ΕΕ-μνημόνια, ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
• Και αν φύγουμε από την Ε.Ε. ; Kομμένες κοινοτικές επιδοτήσεις στους αγρότες; ΕΣΠΑ ;
«Και αν φύγουμε από την ΕΕ, τι;»…. αυτό είναι ένα ερώτημα που μπαίνει πάντα από την πλευρά των αστών και των νεροκουβαλητών τους (αστικά κόμματα, καθεστωτικά,ΜΜΕ), για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και να τον κάνει να πιστέψει πως έξω από την ΕΕ δεν υπάρχει ζωή αλλά το χάος. Εμείς αντιστρέφουμε το ερώτημα: «Ποια είναι τα αποτελέσματα που έφερε η ένταξη της χώρας στην ΕΕ και η παραμονή της 40 χρόνια τώρα σε αυτήν;» και ακόμα «Πόσες χώρες σήμερα επιδιώκουν την ένταξη τους στην ΕΕ; -μάλλον καμία- και πόσες αμφισβητούν την παραμονή τους σε αυτή; Τι δείχνουν όλα τα δημοψηφίσματα που ο λαοί λένε όχι και οι κυβερνήσεις το κάνουν ναι;».
Η ΕΕ βρίσκεται σε κρίση. Είναι ευκαιρία σήμερα οι λαοί να βγουν επιθετικά και οργανωμένα, μία έξοδος θα λειτουργήσει ως ντόμινο αποχωρήσεων και θα δώσει τη δυνατότητα για συνεργασία, φιλία και ειρήνη των λαών. Η ΚΑΠ της ΕΕ έφερε μείωση σε βασικά προϊόντα, μαζικό ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς,συγκέντρωση της αγροτικής γης και παραγωγής σε μεγολοτσιφλικάδες, κατάργηση της αγροτικής τράπεζας και υπονόμευση των συνεταιρισμών. Μετέτρεψε την Ελλάδα από εξαγωγέα σε εισαγωγέα αγροτικών προϊόντων και σήμερα ψάχνουμε για λεμόνια στην Αργεντινή. Για να δούμε τι συμβαίνει με τις επιδοτήσεις όμως; Αυτές είναι 1,5 δις ενώ το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο για τα αγροτικά προϊόντα εξαιτίας αθρόων εξαγωγών φτάνει τα 4 δις το χρόνο.
Από τις επιδοτήσεις αυτές το 80% πηγαίνει στους μεγαλοαγρότες και στους βιομήχανους τροφίμων. Τα χρήματα που δίνονται  από το ΕΣΠΑ και παλαιότερα από τα Γ΄ΚΠΣ, Β΄ΚΠΣ συγκεντρώνονται από κάθε χώρα με: Εισφορές ανάλογα το ΑΕΠ της χώρας, με ποσά από την είσπραξη του ΦΠΑ, με ποσά από την φορολόγηση ειδών που εισάγονται από χώρες εκτός Ε.Ε όπως Ρωσία, Κίνα κτλπ. στην ουσία δηλαδή είναι δικά μας χρήματα που μαζεύονται σε ένα κοινό κουμπαρά και τα διαχειρίζεται όπως θέλει το διευθυντήριο των Βρυξελλών.
Δεν πιστεύω σήμερα κάποιος να νομίζει οτι εκεί στις Βρυξέλλες είναι κάτι καλοί αγιοβασίληδες που μας δίνουν τα λεφτά τους για να κάνουμε έργα. Αν φύγουμε λοιπόν από την ΕΕ, θα μπορούμε να σχεδιάσουμε την αγροτική μας οικονομία και θα μπορούμε να παράξουμε. Είμαστε μία χώρα πλούσια σε ήλιο, εδάφη, κλίμα και εμπειρία για να μπορούμε να είμαστε αυτάρκεις ποσοτικά και ποιοτικά.
 
• Είστε Κρητικιά υποψήφια ευρωβουλευτής. Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ μιλούν για “το πράσινο νησί της ανάπτυξης”, “την Κρήτη των μεγάλων ευκαιριών και δυνατοτήτων”, “τη ναυαρχίδα του τουρισμού από την οποία κερδίζουμε όλοι”. Που διαφωνείτε ;
Η ειδυλλιακή εικόνα του νησιού που παρουσιάζουν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ,της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, αφορά το τουριστικό κεφάλαιο (βλ. μεγαλοξενοδοχοι-tour operators) και όχι τους χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό, το κατασκευαστικό κεφάλαιο και όχι τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο, τους μεγαλοαγρότες και τους μεσάζοντες και όχι τη φτωχομεσαία αγροτιά. Ειδυλλιακή εικόνα για επενδυτές-«αρπακτικά», όπως στον τομέα της ενέργειας (βλ. ΒΑΠΕ-καλώδιο διασύνδεσης) όχι όμως και για χιλιάδες νοικοκυριά στην Κρήτη τα οποία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες τιμές του ρεύματος.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπως και η Ανυπόταχτη Κρήτη λοιπόν θέλει να εκφράσει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των κατοίκων του νησιού που πλήττονται από τις πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ και τις οποίες υλοποιεί η περιφερειακή αρχή Αρναουτάκη.
• Eνα μεγάλο μέρος της νεολαίας αναγκάζεται να φύγει στο εξωτερικό ή να εργαστεί με πολύ χαμηλούς μισθούς και πετσοκομένα δικαιώματα. Τι θα κερδίσει ο νέος αυτός αν στηρίξει ΑΝΤΑΡΣΥΑ ;
Οι φίλοι μου από τη γενιά μου βρίσκονται διεσπαρμένοι σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και τη Νέα Ζηλανδία ή την Αμερική για να εργαστούν. Όσοι μείναμε εδώ δουλεύουμε στην ελαστική εργασία και στα μαύρα μεροκάματα. Ως εκπαιδευτικός στον ιδιωτικό τομέα τα προηγούμενα χρόνια ξέρω καλά τι σημαίνει εργασιακή περιπλάνηση και δουλειά χωρίς δικαιώματα. Τώρα ως αναπληρώτρια δασκάλα ειδικής αγωγής, βλέπω τους συναδέλφους μου κάθε χρόνο με μια βαλίτσα στο χέρι να οργώνουν την Ελλάδα για να υπηρετήσουν το δημόσιο σχολειό και να ζουν την εργασιακή και προσωπική ανασφάλεια με μισθούς που δε φτάνουν για να βγει ολόκληρος ο μήνας. Η νεολαία με ψήφο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συνολική αντάρτικη στάση έχει να κερδίσει μια ολόκληρη ζωή και έναν ολόκληρο κόσμο απαλλαγμένο από την καπιταλιστική σαπίλα. Με το κάλεσμά μας για στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ειδικά προς τη νεολαία, κάνουμε κάλεσμα στράτευσης στον καλό συλλογικό αγώνα που θα ανοίξει το δρόμο προς την επανάσταση και το σύγχρονο κομμουνισμό που έχει ανάγκη η εποχή μας για την κοινωνία της ισότητας, απαλλαγμένη από κάθε είδους εκμετάλλευση και μιζέρια.


• Η κυβέρνηση δίνει μισή 13η σύνταξη, η αξιωμ. αντιπολίτευση υπόσχεται μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις και επενδύσεις… εσείς μιλάτε για αγώνες. Στα αυτιά ενός ψηφοφόρου ακούγεται πιο ελκυστικό η υπόσχεση του «θα σου δώσω» παρά του «να αγωνιστούμε για να πάρουμε»… το σχόλιό σας;
Αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μας φόρτωσε στις πλάτες μνημόνια διαρκείας, αφού έχει κατακλέψει την εργασία μας, αφού έχει πετσοκόψει μισθούς και συντάξεις, αφού έχει βάλει χέρι στη λαϊκή κατοικία, έχει ιδιωτικοποιήσει ρεύμα, λιμάνια, αεροδρόμια, παιδεία, υγεία, έρχεται τώρα, προεκλογικά, να μας προσφέρει ψίχουλα από τον κλεμμένο πλούτο που εμείς παράγουμε. Σε αυτές τις συνθήκες, τις τόσο γυμνές από γλυκές αυταπάτες, υπάρχει εκρηκτική ανάγκη για μία μαχόμενη και ανατρεπτική αριστερά που θα ριχτεί στον αγώνα, με επεξεργασμένη τακτική και στρατηγική απάντηση. Η ιστορία το αποδεικνύει πως καμία κυβέρνηση δεν θα σώσει τον λαό παρά μονάχα ο ίδιος. Για όλους τους παραπάνω λόγους η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στην Ανυπόταχτη Κρήτη είναι η πιο χρήσιμη ψήφος για τους νικηφόρους αγώνες της επόμενης μέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου