Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

 ΤΟΠΙΚΑ

Ενδιαφέρον από επιχειρήσεις για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Επισημάνσεις σε εκδήλωση στα Χανιά

Μεγάλο ενδιαφέρον στην χθεσινή ημερίδα για τον εξωδικαστικό μηχανισμόΑργά, αλλά σταθερά προχωράει η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, με τα στελέχη του Υπουργείου και των Τραπεζών να εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα φανεί η αποδοτικότητα του νόμου.
Στα Χανιά πάντως αυτή τη στιγμή με 5 πιστοποιημένους συντονιστές που θα “τρέξουν” τη διαδικασία των συμβιβασμών μεταξύ επιχειρήσεων και πιστωτών (δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες κα.) η διαδικασία ακόμα δεν έχει δώσει κάποια αποτελέσματα.
Αυτό τονίσθηκε στο περιθώριο της εκδήλωσης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό που διοργάνωσαν από κοινού το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτ. Κρήτης σε συνεργασία με το ΕΒΕΧ και τον Δικηγορικό Σύλλογο υπό την αιγίδα της Τράπεζας Αττικής.
Η αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΧ ήταν κατάμεστη από δικηγόρους και οικονομολόγους που ήθελαν να ενημερωθούν για τη νομοθεσία που αφορά το εξωδικαστικό μηχανισμό.
«Ο νόμος έχει πολύ ειδικές πρόνοιες υπέρ των επιχειρήσεων προκειμένου να βρουν μία οριστική διευθέτηση των οφειλών τους» είπε ο διευθυντής του Γραφείου Διαχείρησης Ιδιωτικού Χρέους, Γ. Μαστοράκης
«Ο νόμος έχει πολύ ειδικές πρόνοιες υπέρ των επιχειρήσεων προκειμένου να βρουν μία οριστική διευθέτηση των οφειλών τους» είπε ο διευθυντής του Γραφείου Διαχείρησης Ιδιωτικού Χρέους, Γ. Μαστοράκης
«Στο περιβάλλον της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχουν μπει περίπου 6.500 επιχειρήσεις. Ηδη βρίσκονται σε ένα προχωρημένο στάδιο τακτοποίησης της αίτησης τους και εισαγωγής των στοιχείων τους οι 750 εξ’ αυτών και έχουν υποβάλλει οριστικά την αίτηση οι 150 εξ ‘ αυτών. Είναι μια διαδικασία που ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις προβλέπει μια διαπραγμάτευση 88 ωρών με το διορισμό του συντονιστή εντός της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης. Ήδη βρίσκεται η διαδικασία τακτοποίησης των πρώτων 700 υποθέσεων που έχουν αξιόλογο ενδιαφέρον και για τις οποίες έχουν ενημερωθεί οι σχετικοί φάκελοι και πολύ σύντομα θα υπάρχουν τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων» δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Γιώργος Μαστοράκης.
Σε σχετική ερώτηση των “Χ.Ν.” για το αν διαπιστώνονται καθυστερήσεις στις διαδικασίες της ένταξης επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ο κ. Μαστοράκης απάντησε πως το ότι η διαδικτυακή πλατφόρμα λειτούργησε μέσα στο καλοκαίρι πιθανόν να είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον. «Από τώρα και στο εξής όμως βλέπουμε αυξημένο ενδιαφέρον .
Ο νόμος έχει πολύ ειδικές πρόνοιες υπέρ των επιχειρήσεων προκειμένου να βρουν μια οριστική διευθέτηση των οφειλών τους. Έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, συγκεκριμένες προϋποθέσεις και βοήθεια από ένα τρίτο επαγγελματία του είδους- συντονιστή. Μια επιχείριση χωρίς διοικητικό κόστος μπορεί να μπει σε αυτή τη διαδικασία, να αιτηθεί, να προτείνει η ίδια τη διευθέτηση των οφειλών της στους πιστωτές και ο συντονιστής αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει όλη την εργασία χωρίς τη συμμετοχή της επιχείρισης που θα παίξει στο μέλλον στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης αποφασιστικό ρόλο αποδεχόμενη αντιπροτάσεις των πιστωτών ή τροποποιώντας την αρχική της πρόταση και θέτοντας την σε ψήφιση.
Αυτή τη στιγμή τις προτάσεις επιχειρήσεων ή τροποποιημένες προτάσεις αν τις αποδεχθεί το 60% των συμμετεχόντων πιστωτών επιβάλλεται και στους υπόλοιπους και το πλαίσιο είναι δεσμευτικό και για τους πιστωτές που δεν μετέχουν στο συμβιβασμό». Παράλληλα ανάφερε πως για πρώτη φορά στον Ελληνικό νομικό πολιτισμό τόσο το δημόσιο όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να διαγράφουν ακόμα και κύριες οφειλές και ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών αλλά και να επιμηκύνουν τις πληρωμές του κατά 120 δόσεις ενώ υπάρχει και προστασία από καταδιωκτικά μέσα (πλειστηριασμούς και κατασχέσεις). «Είναι κάτι που συμφέρει και τους πιστωτές και την ίδια την επιχείριση» είπε χαρακτηριστικά.
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι ένας πολύ καλός νόμος που για πρώτη φορά αντιμετωπίζει το θέμα των προβληματικών επιχειρήσεων που έχουν βιωσιμότητα σε επίπεδο διατραπεζικό» είπε ο αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος της "Τράπεζας Αττικής" κ. Γιάννης Τσακιράκης
«Ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι ένας πολύ καλός νόμος που για πρώτη φορά αντιμετωπίζει το θέμα των προβληματικών επιχειρήσεων που έχουν βιωσιμότητα σε επίπεδο διατραπεζικό» είπε ο αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος της “Τράπεζας Αττικής” κ. Γιάννης Τσακιράκης
Από τη μεριά της “Τράπεζας Αττικής” ο Γιάννης Τσακιράκη αναπλ. Διευθύνων σύμβουλος και υπεύθυνος για τα προβληματικά δάνεια της τράπεζας μίλησε με θετικά λόγια για τον εξωδικΑστικό μηχανισμό.
«Είναι μια πολύ καλή προσπάθεια, ένας πολύ καλός νόμος που για πρώτη φορά αντιμετωπίζει το θέμα των προβληματικών επιχειρήσεων που έχουν βιωσιμότητα σε επίπεδο διατραπεζικό και όλων των άλλων πιστωτών δηλαδή και του κεντρικού δημόσιου φορέα και των ασφαλιστικών ταμείων. Στο νόμο εντάσσονται από τις πιο μικρές μέχρι τις πιο μεγάλες επιχειρήσεις. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή αφετηρία που μπορεί να συμπληρωθεί και στο μέλλον με άλλες διατάξεις και νόμους που θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία να αντιμετωπίσουν το τόσο σημαντικό θέμα των προβληματικών δανείων. Υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομικό επάγγελμα και όσο περνάει ο καιρός και οι τράπεζες και οι νομικοί σύμβουλοι και οι επιχειρήσεις μαθαίνουν. Προς το τέλος του χρόνου θεωρώ ότι θα φανεί πόσο πολύ μπορεί να βοηθήσει» ανάφερε χαρακτηριστικά. Την εκδήλωση χαιρέτησαν εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου ο πρόεδρος κ. Γ. Δασκαλάκης και για το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτ. Κρήτης ο Π. Πετζετάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου