Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΛΙΝΟΥ

Απαγόρευση κατανάλωσης νερού

Ακατάλληλο λόγω αιγοπροβάτων!

04Προβληματικό εξαιτίας των αιγοπροβάτων είναι το νερό ύδρευσης σε πολλά χωριά του Σελίνου, ειδικά στο Ανατολικό Σέλινο, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν αντιδράσεις από κατοίκους για τη λύση της χλωρίωσης που προχωράει ο Δήμος καθώς αλλάζει η γεύση του νερού.
H απαγόρευση της ύδρευσης που έχει ανακοινωθεί από τον Δήμο Καντάνου-Σελίνου εδώ και ένα μήνα και αφορά 9 χωριά και οικισμούς στο Ανατολικό Σελίνο συνεχίζει να ισχύει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
«Το πρόβλημα με την ποιότητα του νερού στο Ανατολικό Σέλινο έχει να κάνει καθαρά με τα αιγοπρόβατα που προκαλούν μόλυνση των πηγών» εξηγεί ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρισης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σελίνου κ. Γιάννης Βαρδουλάκης.
Τα στοιχεία από τις δειγματοληψίες που έγιναν σε πηγές  δείχνουν ότι παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση εντερόκκοκων που προέρχονται από τα κάτουρα των αιγοπροβάτων.
«Όταν έχεις μια πηγή και στην πλαγιά από πάνω της υπάρχουν για χρόνια περισσότερα από  200-300 αιγοπρόβατα  σε μάντρες, κούρτες κτλπ. τότε   μαζεύονται σωρευτικά  τα λύματα και επηρεάζουν τις πηγές. Αυτό είναι κάτι που μας το βεβαίωσαν οι χημικοί που έκαναν τις εξετάσεις στα νερά που τους πήγαμε. Όσο και να απομονώσεις μια πηγή, όσο και να την περιφράξεις που εμείς έχουμε περιφράξει πολλές, όταν σε αυτή καταλήγουν για χρόνια τα λύματα τότε θα έχει πρόβλημα» δηλώνει ο κ. Βαρδουλάκης.
Μοναδική λύση για τη Δημοτική Επιχείριση Ύδρευσης του Σελίνου είναι η τοποθέτηση χλωριωτών και ήδη προχωράει τις διαδικασίες για την προμήθεια τους με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου.
«Σε πολλές περιπτώσεις όμως οι κάτοικοι επειδή δεν τους αρέσει η γεύση του χλωρίου δεν το θέλουν. Παλιότερα στα χωριά του Σελίνου είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα καταστροφής χλωριωτών από κατοίκους γιατί δεν ήθελαν να χλωριώνεται το νερό. Όμως δεν υπάρχει άλλη λύση» λέει ο προέδρος της ΔΕΥΑ Σελίνου.
Ο Δήμος Καντάνου- Σελίνου έχει ανακοινώσει από τις 15 Σεπτεμβρίου πως το νερό δεν είναι πόσιμο στους παρακάτω οικισμούς: Λουκιανά, Τωμαδιανά, Μονή, Κουστογέρακο, Στράτοι, Τσισκιανά, Πάνω Μάζα, Επανωχώρι, Καμπανός.
«Έχουμε προχωρήσει σε χλωριώσεις με ταμπλέτες και κάνουμε συνεχώς εργαστηριακούς ελέγχους. Θα κάνουμε και στο τέλος Οκτωβρίου και αν παρά τις χλωριώσεις τα νερά δεν είναι πόσιμα τότε θα προχωρήσουμε σε τοποθέτηση χλωριωτών. Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για να βάλουμε χλωριωτές σε όλες τις δεξαμενές αλλά το κονδύλι μας βγήκε μεγάλο και πρέπει να κάνουμε αναμόρφωση του προϋπολογισμού και αναμένουμε να δοθεί η σχετική έγκριση. Άλλη λύση δεν υπάρχει» καταλήγει ο κ. Βαρδουλάκης


ΣΤΟ ΔΡΥ
Αναφορικά με πρόβλημα στην ποιότητα του νερού ύδρευσης στο Δρυ της Δημοτικής Ενότητας Καντάνου, μετά από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής έχει επιληφθεί η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας. «Υπάλληλοι της  υπηρεσία μας  διενέργησαν δειγματοληπτικό έλεγχο του νερού τόσο από τη δεξαμενή ύδρευσης όσο και από τις διάφορες βρύσες του οικισμού. Ελέγχθηκε επίσης η πηγή υδροληψίας στα Πλεμενιανά. Τα νερά στάλθηκαν για ανάλυση στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης και τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν πως τόσο στο νερό της δεξαμενής όσο και στις βρύσες των κατοικιών πληρούνται οι ελάχιστες απαιτούμενες μικροβιολογικές παραμετρικές τιμές που προβλέπει η νομοθεσία. Όμως λόγω της παλαιότητας, των φθορών και της σχετικά πλημμελούς συντήρησης των συστημάτων ύδρευσης, (δεξαμενής, σωληνώσεων, φρεατίων κτλπ.) ήδη έχουν σταλθεί από την υπηρεσία μου αναλυτικές οδηγίες προς την ΔΕΥΑ Σελίνου για το τι πρέπει να κάνει άμεσα για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης του νερού. Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας μας σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιήσουν νέο έλεγχο και θα προβούν σε επαναληπτική δειγματοληψία του νερού για την υπηρεσία της δημόσιας υγείας των κατοίκων» δήλωσε ο κ. Δημήτρης Νικολακάκης από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Χανίων, σημειώνοντας πως και για τη συγκεκριμένη πηγή υπάρχει θέμα με αιγοπρόβατα που βόσκουν κοντά σε αυτή.
Για την ύδρευση του Δρυ ο κ. Βαρδουλάκης σημειώνει πως έγινε καθαρισμός της δεξαμενής και χλωρίωση του νερού και  ότι παραμένει πόσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου