Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Ανεπάρκεια χώρων στάθμευσης για τους κατοίκους της Παλιάς Πόλης

Καταγγέλουν πως οι θέσεις τους καταλαμβάνονται από ενοικιαστικά 

1 όχι πινακίδαΧώρο στάθμευσης αλλά μόνο στα…χαρτιά διαθέτουν οι κάτοικοι του Τοπανά της παλιάς πόλης των Χανίων! Μπορεί ένας χώρος στην πλατεία Τάλω να έχει δεσμευτεί αποκλειστικά για τους κατοίκους ωστόσο σύμφωνα με τους ίδιους, αλλά και με όσα διαπιστώσαμε επισκεπτόμενοι το χώρο, πρωί και απόγευμα εκεί σταθμεύουν όλοι…πλην των κατοίκων!
Η πινακίδα υπάρχει αλλά ποιος τη σέβεται;
Η πινακίδα υπάρχει αλλά ποιος τη σέβεται;
«Aν είχα ακόμα το αυτοκίνητο θα πρεπε να το πάρκαρα στο κολυμβητήριο. Δεν υπάρχει πουθενά θέση από τον Απρίλη μέχρι και τον Οκτώβρη, να’ ναι καλά τα παιδιά μου με “πηγαινοφέρνουν” » μας λέει ένας ηλικιωμένος μόνιμος κάτοικος στην οδό Θεοτοκοπούλου.
Στις δύο επισκέψεις μας στο χώρο στάθμευσης πρωί και απόγευμα διαπιστώσαμε ότι σε σύνολο 35 αυτοκινήτων την κάθε φορά μόλις 2 άνηκαν σε κατοίκους (είχαν και το χαρακτηριστικό σήμα), ενώ τα υπόλοιπα ήταν σχεδόν όλα ενοικιαστικά οχήματα!
«Γυρίζω βράδυ σπίτι μου από τη δουλειά μου και πάω να παρκάρω στην ΑΒΕΑ γιατί ποτέ δεν βρίσκω χώρο στάθμευσης. Αυτή είναι η αλήθεια» μας δηλώνει ο Μιχάλης Μανουσάκης, που διαμένει στη Ζαμπελίου. Πέρα από τους επισκέπτες των ξενοδοχείων, πλέον στο χώρο στάθμευσης βρίσκεις και αυτοκίνητα τουριστών που έχουν κλείσει δωμάτιο μέσω διαδικτυακών πλατφόρμων, έτσι αυξάνονται κατά πολύ όσοι διαμένουν στην παλιά πόλη χωρίς όμως να έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις στάθμευσης.
«Για μένα λύση θα ήταν να μπει μια ράμπα ηλεκτρονική που να ανοίγει με κωδικό που θα ξέρουν οι κάτοικοι ή με κάποια κάρτα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι 20-30 μόνιμοι κάτοικοι αυτού του σημείου της πόλης θα μπορούν να σταθμεύουν κοντά στα σπίτια τους. Και αν δεν έχει χρήματα ο Δήμος να βάλουμε εμείς ένα ποσό για να γίνει κάτι τέτοιο. Η αστυνομία τι να πρωτοκάνει; Θα περάσει μια φορά την ημέρα θα βάλει κάποιες κλήσεις και μετά πάλι η κατάσταση θα μείνει ως έχει» εξηγεί ο κ. Μανουσάκης.
Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση του κ. Βασίλη Γναφάκη που μένει μόνιμα στην οδό Βενέρη. «Μια μπάρα στο χώρο στάθμευσης των μόνιμων κατοίκων ώστε να μπορούν να μπουν μόνο αυτοί θα έδινε μια λύση. Βέβαια στην πλατεία Τάλω πέρα από τους τουρίστες τα περισσότερα αυτοκίνητα είναι καταστηματαρχών, εργαζομένων κτλπ. Τόσος κόσμος δουλεύει στην παλιά πόλη. Για αυτό είμαι υπέρ του να υπάρχει μια μικρή χρέωση με παρκόμετρο έτσι ώστε να μην παρκάρουν για πολύ ώρα» τονίζει ο κ. Γναφάκης.
Ο ίδιος επισημαίνει πως η πινακίδα που ενημερώνει τους επισκέπτες ότι ο συγκεκριμένος χώρος στάθμευσης είναι για τους μόνιμους κατοίκους δεν γίνεται αντιληπτή στους τουρίστες έτσι όπως είναι γραμμένη και ότι χρειάζεται καλύτερη ενημέρωση. Συν τοις άλλοις συμπληρώνει πως « για να βγάλω κάρτα στάθμευσης ως μόνιμος κάτοικος πρέπει να έχω δημοτική ενημερότητα! Δηλαδή αν χρωστάω στο Δήμο δεν μπορώ να πάω στο σπίτι μου! Απαράδεκτο! ».
Σημειώνεται ότι εδώ και μια 7ετία ο Δήμος σχεδίαζε να επεκτείνει το χώρο στάθμευσης στο σημείο όπου βρίσκονταν παλιότερα η πισίνα του “Ξενία”.


Σε ισχύ η απαγόρευση κίνησης στην παραλιακή ζώνη
Συνεχίζεται η απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης στην πλατεία Κατεχάκη και σε όλο το παραλιακό μέτωπο του λιμανιού
Συνεχίζεται η απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης στην πλατεία Κατεχάκη και σε όλο το παραλιακό μέτωπο του λιμανιού
Εν τω μεταξύ, με χθεσινή απόφαση του που κοινοποιήθηκε σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες ο κεντρικός λιμενάρχης Χανίων κ. Αναστάσιος Ζαίμης απαγορεύσει την κίνηση των οχημάτων στη χερσαία ζώνη του Ενετικού λιμένα Χανίων «με γνώμονα την ασφάλεια των διερχόμενων πεζών, δεδομένης της κίνησης και των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα εντός των κοινόχρηστων χώρων».
Συγκεκριμένα:
α) Απαγορεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου η κίνηση, καθώς και η στάση -στάθμευση μηχανοκίνητων οχημάτων στην πλατεία Κατεχάκη, δυτικά και ανατολικά του κτηρίου Παλ. Τελωνείου καθώς και σε όλο το μήκος των οδών : Ακτή Κουντουριώτη, Ακτή Τομπάζη, Σουρμελή, Ακτή Ενώσεως (και στις δύο πλευρές αυτών), όπως και στο τμήμα χερσαίας ζώνης λιμένα βόρεια και δυτικά του Νεωρίου Moro.
β) Κατ’ εξαίρεση της παραγράφου (α) της παρούσης, επιτρέπεται: 1. η διέλευση και η στάση οχημάτων τροφοδοσίας, μικτού βάρους έως και 5 τόνων, όλες τις ημέρες
της εβδομάδας και μόνο κατά τις ώρες 07:00 έως και 09:00, 2. η διέλευση καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου Υπηρεσιακών οχημάτων (Λιμενικό Σώμα, ΕΛΑΣ,, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΚΑΒ, οχήματα καθαριότητας Δήμου Χανίων, ΔΕΥΑΧ, ΔΕΔΔΗΕ). Κάθε άλλη κατ’ εξαίρεση κίνηση ή στάθμευση μηχανοκίνητου οχήματος δύναται να επιτραπεί ύστερα από έγκριση της οικείας Λιμενικής Αρχής. Η παρούσα ισχύει από την ημέρα της δημοσίευσης της και μέχρι την έκδοση σχετικής Απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για την θέση σε ισχύ της ανωτέρω (Γ) σχετικής, σύμφωνα με την προβλεπόμενη από τον Ν. 4150/2013 (ΦΕΚ 102Α’/2013) διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου