Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017


Βολές κατά Άδωνι και ΜΜΕ από τον Π. Πολάκη

Στα χθεσινά εγκαίνια νέων αιθουσών στο ΙΕΚ Νοσηλευτικής του Νοσοκομείου Χανίων

xwroiΓια περαιτέρω ενίσχυση του Νοσοκομείου Χανίων με πόρους και προσωπικό έκανε λόγο στο πλαίσιο της εκδήλωσης εγκαινίων των νέων αιθουσών του Δημόσιου ΙΕΚ Νοσηλευτικής στο Ίδρυμα, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης.
O κ. Πολάκης στον σύντομο χαιρετισμό του άφησε πολλές αιχμές σε βάρος των προηγούμενων Υπουργών Υγείας και ειδικά του Άδωνι Γεωργιάδη, μίλησε για την παραπομπή όλων των υποθέσεων που “μυρίζουν” σκάνδαλο στη δικαιοσύνη, ενώ παρουσίασε μια βελτιωμένη εικόνα του Νοσοκομείου σε σύγκριση με την κατάσταση του πριν το 2015.
Μάλιστα πολλές φορές σημείωσε στο λόγο του πως «δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν θα γίνουμε».
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Ο ΑΔΩΝΙΣ
Μιλώντας ειδικότερα για το Δημόσιο ΙΕΚ Νοσηλευτικής, ανέφερε πως  το 2013 «με το νόμο 4186/13  είχε αποφασιστεί το κλείσιμο αυτών των σχολών. Των τότε ΕΠΑΣ και μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης είχε βάλει καταληκτική ημερομηνία την 31η Σεπτέμβρη του 2015 ώστε αυτές οι σχολές να κλείσουν. Όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλάξαμε αυτό τον νόμο, μετατρέψαμε τα ΕΠΑΣ σε Δημόσια ΙΕΚ, εντάχθηκαν στην μετα-δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δίνουν πτυχίο επιπέδου 4 και ουσιαστικά αντί να εκχωρήσουμε -όπως  είχαν προγραμματίσει οι προηγούμενοι- το τμήμα αυτό της εκπαίδευσης καθαρά στον ιδιωτικό τομέα ουσιαστικά την ενισχύσαμε αυτήν την εκπαίδευση σε επίπεδο δημόσιων δομών και νοσοκομείου».
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ-ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Μιλώντας για τη δημόσια χρηματοδότηση στο Νοσοκομείο επισήμανε πως από 10,5 εκ. ευρώ κρατική χρηματοδότηση στο Νοσοκομείο Χανίων το 2014 «έχουμε φτάσει πέρυσι και φέτος στα 15,8 εκ. ευρώ. Και θέλω να το ακούσω αυτό το νούμερο (σ.σ. είπε απευθυνόμενος στα ΜΜΕ). Από τον ΕΟΠΥΥ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το Νοσοκομείο πήρε 5,5 εκ. ευρώ και φέτος ο προγραμματισμός είναι να πάρει 9 εκ. ευρώ. Μια σαφής ενίσχυση σε πραγματικό χρήμα και όχι σε πιστώσεις γενικά και αόριστα, που ενισχύει τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Έχουν προσληφθεί 12 γιατροί μόνιμοι και είναι σε διαδικασία να προσληφθούν άλλοι 25. Έχουν προσληφθεί πάνω από 70 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό είτε μόνιμο, είτε με συμβάσεις εργασίας, πάνω από 50 άτομα λοιπό προσωπικό διοικητικό (μόνιμο και με συμβάσεις εργασίας) και είναι στη διαδρομή να προσληφθούν άλλοι 50. Τέτοια ένεση στο Νοσοκομείο Χανίων έχει να γίνει από τα χρόνια της πρώτης συγκρότησης του ΕΣΥ. Προσφέρει πολλές υπηρεσίες, αναβαθμισμένες υπηρεσίες το Νοσοκομείο» είπε ο κ. Πολάκης.
Παράλληλα κάλεσε τα ΜΜΕ που όπως είπε   έστησαν ένα “χάι-χουι”  το καλοκαίρι και μιλούσαν για  “οργανωμένο σχέδιο να μην ανοίξει η παιδοχειρουργική”, τώρα που ξεκινάει «να βγείτε και να το πείτε ότι ξεκινάει η λειτουργία της παιδοχειρουργικής που ήταν χρόνια αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Ότι  ξεκινάει η λειτουργεία  αγγειοχειρουργικού, ρευματολογικού ιατρείου κ.α.».
ΜΕΘ
Τέλος για το θέμα της λειτουργίας 4 αντί για 7 κρεβατιών στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου ο υπουργός άφησε αιχμές σε βάρος του διευθυντή της κλινικής και μίλησε  για άμεση επαναλειτουργία και των 7 κρεβατιών.  «Είναι παράλογο να φεύγει ένας νοσηλευτής και να κλείνουν 3 κρεβάτια, είναι θέμα διαχειριστικής ανεπάρκειας. Όπως έμαθα περιστατικά που χρειάσθηκε να αντιμετωπιστούν, αντιμετωπίσθηκαν. Πολύ σύντομα έρχονται δύο άτομα μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό επιστρέφει και μια συνάδελφος που ήταν σε αναρρωτική άδεια και πολύ σύντομα θα λειτουργήσουν τα 7 κρεβάτια που θα μπορούσαν να μην κλείσουν» είπε ο κ. Πολάκης, που για το θέμα αυτό είχε ξεχωριστή συνάντηση με στελέχη του νοσοκομείου και των νοσηλευτικών υπηρεσιών.
ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ
Το νέο χώρο στέγασης του Δημόσιου ΙΕΚ Νοσηλευτικής εγκαινίασε ο αναπλ. Υπουργός Υγείας κ. Π. Πολάκης
Το νέο χώρο στέγασης του Δημόσιου ΙΕΚ Νοσηλευτικής εγκαινίασε ο αναπλ. Υπουργός Υγείας κ. Π. Πολάκης
Το Δημόσιο ΙΕΚ Νοσηλευτικής πλέον φιλοξενείται σε ένα νέο χώρο που διαμορφώθηκε κατάλληλα με εργαστήρια, άνετες αίθουσες. Η φοίτηση είναι 5 εξάμηνα  και όπως ανάφερε  η διευθύντρια του   κ. Ευαγγελία Βραχνάκη «από τον Ιούνιο του 2015 έχει αναβαθμιστεί σε δημόσιο Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης, λειτουργεί με την ειδικότητα του βοηθού νοσηλευτικής, γενικής νοσηλείας. Οι νέοι μας χώροι είναι ευρύχωροι, καλαίσθητοι και ήταν απαραίτητο να γίνει για να έχουμε μια σωστή εκπαίδευση. Υπάρχει ενδιαφέρον για τον τομέα υγείας από πολλά παιδιά γιατί είναι ένας κλάδος που πάντα υπάρχει ανάγκη για εργασία. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη για νοσηλευτική φροντίδα». Για τη σημασία του ΙΕΚ αναφέρθηκε η διοικήτρια και η υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ κ. Μαυρομάτη και Γιακουμάκη.
Στα εγκαίνια χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και παραβρέθηκαν ο αντιπ. Απ. Βουλγαράκης, ο δήμαρχος Σφακίων Γ. Ζερβός κα.


Τι λένε οι σπουδάστριες της Νοσηλευτικής;
«Νέο ξεκίνημα»
Αγγελική
Αγγελική
«Ήταν ένα νέο ξεκίνημα για μένα ώστε να κάνω κάτι νέο στη ζωή μου. Η φοίτηση μας ήταν πολύ καλή και είχαμε πολύ καλό δέσιμο με τους καθηγητές, τους νοσηλευτές, τους ιατρούς» ανάφερε η Αγγελική.
«Μάθαμε πολλά»
Ευγενία
Ευγενία
«Μάθαμε πάρα πολλά και γνωρίσαμε πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους. Μας δίδαξαν τη φροντίδα του κάθε ασθενή και πώς θα πρέπει να αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί κάποια δουλειά» είπε η Ευγενία.
«Ευκαιρία εργασίας»
Εμμανουέλα
Εμμανουέλα
«Η νοσηλευτική είναι ένα πολύπλευρο επάγγελμα, να φροντίζεις, να συμπεριφέρεσαι ευγενικά. Πιστεύω ότι βρίσκεις εύκολα δουλειά αν έχεις ένα πτυχλι» είπε η Εμμανουέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου