Πέμπτη 19 Απριλίου 2012





Δεύτερη χρονιά στην Κίσαμο
Επίκεντρο για όλο τον Ν. Χανίων χθες το Καστέλι για το παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής, το οποίο αναβίωσε φέτος για δεύτερη χρονιά με πολύ μεγάλη επιτυχία. Η οργάνωση τόσο από πλευράς Εμπορικού Συλλόγου όσο και Δήμου, ήταν καλύτερη, το ίδιο και η συμμετοχή των παραγωγών και των μικροεμπόρων, ενώ η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Και στην Κίσαμο βέβαια η κρίση άφησε το 'στίγμα' της, αφού, σύμφωνα με πολλούς παραγωγούς, ο κόσμος ήταν πολύ συγκρατημένος και φειδωλός στις αγορές του.
«Σε σύγκριση με πέρυσι έχουμε πολύ περισσότερο κόσμο και αυτό μας ικανοποιεί πολύ γιατί δείχνει και η τοπική κοινωνία και η χανιώτικη ότι αγκάλιασε το παζάρι», τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Γιώργος Αννουσάκης. Αναφερόμενος στην οργάνωση του παζαριού τόνισε πως «έχουμε τους τριπλούς πάγκους σε σύγκριση με πέρυσι και έχουμε προσπαθήσει να έχουμε το καλύτερο service. Το παζάρι δίνει ένα κίνητρο οικονομικό για την περιοχή».

ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Σταμναγκάθι, κουκιά και χοχλιούς πωλούσαν στον πάγκο τους δύο νέοι παραγωγοί από τη Γραμπούσα Κισάμου, οι Χρήστος Κούνας και Γιώργος Ντοκάκης. «Ολα τα προϊόντα είναι δικά μας, παραγωγής Γραμπούσας, μιας περιοχής με μεγάλη παράδοση στα αγροτικά προϊόντα και αυτό ο κόσμος το εκτιμά», τόνισε ο Γιώργος, ενώ ο Χρήστος επεσήμανε πως «ο κόσμος θέλει να αγοράζει κατευθείαν από τον παραγωγό γιατί ξέρει πως θα πάρει αυθεντικό προϊόν και στην καλύτερη δυνατή τιμή».
Ξεροτήγανα, αβγοκαλάμαρα, κριτσίνια, κουλουράκια, καλιτσούνια μυζηθρένια και χορτάρινα, σφακιανές πίτες, μαραθόπιτες, μερικά από τα παραδοσιακά προϊόντα που συναντάμε στο περίπτερο της οικογένειας Σημαντηράκη, που ειδικεύεται σε αυτά τα είδη. «Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ καλή. Ξέρει τα προϊόντα μας και έρχεται να τα δοκιμάσει από κοντά», λέει ο Νίκος Σημαντηράκης. Και ο κ. Σημαντηράκης επισημαίνει πως έγινε καλή προώθηση του παζαριού γι’ αυτό και ο κόσμος έδωσε δυναμικό 'παρών'. «Οι καταναλωτές θέλουν τοπικά προϊόντα, κισαμίτικα, χανιώτικα όλων των ειδών γιατί ξέρει την ποιότητά τους», καταλήγει ο Νίκος.
Θυμαρίσιο μέλι από την περιοχή εμπορεύεται ο Μανώλης Μαυροματάκης, ενώ παράλληλα η κυψέλη που έχει φέρει μέσα σε διάφανο πλαίσιο προσελκύει πολύ κόσμο που θέλει να δει από κοντά τον κόσμο της μέλισσας. «Ηταν πολύ θετικό ότι αναβίωσε το παζάρι. Και για να θυμηθούν οι παλιοί άλλες εποχές, αλλά και γιατί οι παραγωγοί έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους, τα καταστήματα να πουλήσουν το εμπόρευμά τους και ο κόσμος να περιηγηθεί του παζαριού και να ψωνίσει ό,τι έχει ανάγκη. Αναβίωσαν μνήμες παλιών Μεγάλων Παρασκευών για το Καστέλι», λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου