Τετάρτη 11 Απριλίου 2012


ΣΤΟΥΣ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ

Αίτημα ανάδειξης του σπήλαιου

Να αναδειχθεί το σπήλαιο, η καταπακτή και ο περιβάλλοντας χώρος στους Αγίους Αποστόλους ζητούν κάτοικοι της περιοχής. Στο ακρωτήρι που βρίσκεται το εκκλησάκι, παραμένουν οι κατασκευές και υλικά επιχείρισης εστίασης που λειτουργούσε για χρόνια και που την έκλεισε ο Δήμος Νέας Κυδωνίας καθώς δεν είχε τις απαραίτητες άδειες.
"Εμείς ως κάτοικοι της περιοχής και θαμώνες για χρόνια θέλουμε
να καθαριστεί ο χώρος και η σπηλιά. Δεν είναι αποθηκευτικός χώρος. Υπάρχουν καταπακτές που οδηγούν στο δυτικό μέρος που μπορούν να αξιοποιηθούν, να αναδειχθούν και να γίνουν επισκέψιμες" δηλώνει ο κ. Γιάννης Μυγιάκης, πρώην πρόεδρος της κοινότητας Δαράτσου. Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά ο κ. Μυγιάκης η περιοχή αποτελούσε για χρόνια σημείο συνάθροιση για τους Δαρατσιανούς, τους Γαλατιανούς και πολλούς Χανιώτες.
"Πρέπει να καθαριστεί ο χώρος και να επανέλθει στην παλιά του κατάσταση με τα δέντρα και τους βράχους που αποτελούσαν σημείο συνάθροισης των κατοίκων της περιοχής. Ο Δήμος επιβάλλεται να το κάνει για να αναβαθμίσει πραγματικά την περιοχή" τονίζει.
Σύμφωνα με τον ίδιο αλλά και με τους γνώστες της ιστορίας της περιοχής οι σπηλιές στους Αγ. Αποστόλους έχουν και ιστορική αξία αφού χρησιμοποιήθηκαν τόσο κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης όσο και κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
"Οι σπηλιές αυτές έχουν ξεχωριστή σημασία. Αξιοποιούνταν ως αποθηκευτικοί χώροι από τους συμμάχους και ως νοσοκομεία. Eνώ στη Μάχη της Κρήτης για να αποφύγουμε τους βομβαρδισμούς όλοι οι κάτοικοι του Δαράτσου, ανάμεσα τους και εγώ σε ηλικία 8 ετών τότε είχαμε καταφύγει σε αυτές για να γλιτώσουμε του βομβαρδισμούς" καταλήγει ο κ. Μυγιάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου