Τρίτη 3 Απριλίου 2012


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑ.Λ. ΣΥΡΟΥ
“Μάθημα” τυπογραφίας
Δημοσιεύθηκε στις: 03-04-2012

Ενα ευχάριστο και ιδιαίτερα επιμορφωτικό... διάλειμμα από τις διακοπές τους απόλαυσαν, επισκεπτόμενοι το Μουσείο Τυπογραφίας των 'Χ.Ν.', οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Σύρου. Τα παιδιά έμαθαν από τους καθηγητές τους για την ύπαρξη του Μουσείου και με την ευκαιρία της παρουσίας τους στα Χανιά το επισκέφθηκαν χθες το πρωί.
Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του Τμήματος Γραφιστικής του ΕΠΑ.Λ., που έχοντας σχέση με το αντικείμενο υπέβαλε δεκάδες ερωτήματα στους Γιώργο Μαρουλοσηφάκη και Ελια Κουμή, υπεύθυνους για την ξενάγηση, ενώ παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επίδειξη λειτουργίας των τυπογραφικών μηχανημάτων από το παλιότερο μέχρι και τα πιο πρόσφατα.
«Μείναμε πραγματικά εντυπωσιασμένοι, ειδικά εμείς του Τμήματος Γραφιστικής που διδασκόμαστε την τυπογραφία. Μάθαμε για το Μουσείο από τους καθηγητές και δεν μετανιώσαμε καθόλου για την επίσκεψή μας, γιατί τόσο τα εκθέματα όσο και η παρουσίαση είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αυτή η εμπειρία θα μας μείνει αξέχαστη», ανέφερε ο μαθητής Κωνσταντίνος Ζέρβος.
Ανάλογες οι εντυπώσεις και για τον Γιώργο Ρηγούτσο. «Ηταν κάτι διαφορετικό που ερχόμενοι στην Κρήτη και στα Χανιά θα ήταν κρίμα να μην το δούμε. Μπορεί τώρα οι σύγχρονοι γραφίστες να δουλεύουν με υπολογιστές, αλλά η εξέλιξη της τυπογραφικής τέχνης μέχρι τη σημερινή γραφιστική, όπως παρουσιάζεται από το Μουσείο, ήταν για μας μια έκπληξη», δήλωσε ο μαθητής.
Για τη Φραντσέσκα Γαλεζίου ιδιαίτερη εντύπωση έκανε ο τρόπος λειτουργίας των παλιών μηχανημάτων (χειροκίνητο και ποδοκίνητο), όπως και το αντίγραφο της τυπογραφικής μηχανής του Γουτεμβέργιου. «Είναι πολύ σημαντικό να διασώζονται σε έναν όμορφο χώρο μηχανήματα, στοιχεία, χαρτιά της τυπογραφίας προκειμένου να μελετούμε σήμερα την πορεία της τέχνης αυτής και την εξέλιξή της. Η επίσκεψή μας από όλες τις πλευρές ήταν ενδιαφέρουσα», τόνισε η μαθήτρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου