Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Δ.Σ. ΡΟΔΟΒΑΝΙΟΥ


ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝ. ΣΕΛΙΝΟΥ
“Οχι” στη συρρίκνωση σχολείων
Γιώργος Κώνστας | 22-02-2011

'Η υποβάθμιση του σχολείου θα φέρει πολύ σύντομα το κλείσιμό του, που θα είναι και η χαριστική βολή για το Ανατολικό Σέλινο'. Με αυτά τα λόγια κάτοικοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων δήλωσαν την αντίθεσή τους στη συρρίκνωση από τετραθέσιο σε τριθέσιο του Δ.Σ. Ροδοβανίου, στη χθεσινή συνέλευση που έγινε στο κτήριο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού.
Γονείς, κάτοικοι της περιοχής, παλιοί εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας επισήμαναν πως δεν είναι δυνατόν οι μικροί μαθητές και οι οικογένειές τους να πληρώσουν την οικονομική κρίση και να επωμιστούν το βάρος της υποβάθμισης του Δ.Σ. Ροδοβανίου αλλά και του κλεισίματος του Γυμνασίου Καντάνου.
'Δεν θέλουμε με τίποτα να κλείσει το σχολείο μας. Πριν από λίγα χρόνια έγιναν οι συνενώσεις των σχολείων της περιοχής, έμεινε ένα. Θα το υποβαθμίσουν, θα το κλείσουν και αυτό;' αναρωτήθηκε η κα Αντωνία Δοξάκη από το Επανωχώρι. Παράλληλα, επισήμανε πως 'η υποβάθμιση θα φέρει βαθμιαία και το κλείσιμο του σχολείου στο Ροδοβάνι. Θα υποχρεωθούμε να τα πάμε στην Παλιόχωρα ή την Κάντανο 30 και 35 χλμ. μακριά. Δεν θα αφήσουμε να κλείσει το σχολείο μας, δεν θα το επιτρέψουμε. Ξέρετε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στο Αν. Σέλινο; Αν κλείσει το σχολείο θα ερημώσει τελείως ο τόπος'.
Στο ίδιο μήκος κύματος και μια άλλη μητέρα, η κα Ιωάννα Κλεινάκη από τον Πρινέ. 'Τα παιδιά μας για να έλθουν στο Ροδοβάνι ξυπνάνε από τις 7 το πρωί. Αν κλείσει το σχολείο και πρέπει να τα πάμε σε Παλιόχωρα ή Κάντανο θα πρέπει να είναι στο δρόμο από τις 6. Είναι αυτό παιδαγωγικά σωστό; Πώς θα επιστρέψουν στην περιοχή νέα ζευγάρια για να κάνουν οικογένεια, είναι σαν να τους λένε «φύγετε». Ενα - ένα όλα κλείνουν εδώ, δεν υπάρχει φαρμακείο, κλείνουν οι φούρνοι, δεν υπάρχει μια παιδική χαρά, τώρα πάνε να κλείσουν και το σχολείο', ανέφερε.
'Αν το Δ.Σ. Ροδοβανίου υποβαθμιστεί, τότε θα κοπούν και οι ειδικότητες δεν θα μπορούν τα παιδιά να κάνουν Αγγλικά, Πληροφορική, Γυμναστική αλλά και το Ολοήμερο. Δεν μπορεί για λόγους οικονομίας να υποβαθμίζουν και να κλείνουν σχολεία. Και 10 παιδιά να μείνουν πρέπει το σχολείο να είναι ανοιχτό', ανέφερε ο κ. Νίκος Φιωτοδημητράκης, δημ. σύμβουλος.
Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ
Εμφανώς συγκινημένος ο εδώ και 6 χρόνια δάσκαλος και διευθυντής σήμερα του σχολείου, κ. Κ. Καλύβας, κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου για την τοποθέτησή του. 'Πρέπει το σχολείο να μείνει όπως έχει λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής. Ο ορεινός όγκος του Αν. Σελίνου είναι πολύ μεγάλος, δεν είναι δυνατόν να μην έχει ένα σχολείο. Το να υποβαθμιστεί δεν θα βοηθήσει τον τόπο και θα έχει επιπτώσεις στους μαθητές', σημείωσε συμπληρώνοντας πως η 'το να κλείνει ένα σχολείο σε μια τέτοια περιοχή είναι πολύ αρνητικό γεγονός διότι το Δ.Σ. Ροδοβανίου είναι ένα κοινωνικό, πολιτιστικό κέντρο με εκδηλώσεις που αγκαλιάζουν οι κάτοικοι. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τον τόπο να έχει ένα σχολείο'.
Τη συνέλευση χαιρέτησε ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιος εκφράζοντας την αντίθεσή του στην υποβάθμιση των σχολικών μονάδων υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως 'τα παιδιά της υπαίθρου δεν είναι παιδιά κατώτερου Θεού. Θεωρούμε ότι είναι χρέος της Πολιτείας να στηρίξει την προσπάθεια των ανθρώπων να παραμείνουν στον τόπο τους'. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο π. Ανδρουλάκης, ενώ ο αντιδήμαρχος, κ. Πυροβολάκης, αναφέρθηκε στο παρελθόν της εκπαίδευσης στην περιοχή και τόνισε πως 'το τσουνάμι που λέγετε «Καλλικράτης» έχει επεκταθεί στην υγεία, στα σχολεία, στις υπηρεσίες. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να το αντιμετωπίσουμε'. Ιδιαίτερα συγκινημένος και ο αντιδήμαρχος, κ. Μπουλινάκης - υπεύθυνος για θέματα Εκπαίδευσης, εξέφρασε την πίστη ότι 'τελικά τα σχολεία δεν θα κλείσουν'.
'Εμείς ως Σύλλογος έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε αντίθετοι σε οποιοδήποτε κλείσιμο, υποβάθμιση ή συγχώνευση σχολείων. Εχουμε πολύ ισχυρή επιχειρηματολογία για να αγωνιστούμε', επισήμανε η εκπρόσωπος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, κα Β. Σταμελάκη.
'Θα μας βρουν απέναντί τους. Δεν θα επιτρέψουμε να κλείσουν τα σχολεία μας. Πιστεύω ότι και οι δύο διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας που είναι από το Σέλινο δεν θα το δεχτούν', σημείωσε ο πρώην δήμαρχος Καντάνου, κ. Κ. Κονταδάς. Ακολούθησαν τοποθετήσεις και άλλων εκπροσώπων φορέων και κατοίκων της περιοχής.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΚΟΔΙΚΙΟΥ:
'Οχι' υποβάθμιση σχολείων

Η Τοπική Κοινότητα Κακοδικίου του Δήμου Καντάνου Σελίνου 'εκφράζει την αγανάκτησή της για τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας και γενικότερα της κυβέρνησης που δρομολογεί το κλίμα για την κατάργηση ή συγχώνευση Σχολείων στον νεοσύστατο Δήμο Καντάνου - Σελίνου, όπως το Γυμνάσιο Καντάνου και την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Ροδοβανίου'.
Και συνεχίζει:
'Καταδικάζουμε και μαζί μας όλοι οι κάτοικοι Κακοδικίου τη δρομολόγηση τέτοιων προθέσεων και δηλώνουμε ολόψυχα ότι βρισκόμαστε συμπαραστάτες στον δίκαιο Αγώνα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, των Εκπαιδευτικών, των Γονέων και των Μαθητών της περιοχής μας'.

1 σχόλιο: