Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΕΦΕΤΕΙΑ



Ανάβουν φωτιές τα νέα Εφετεία
Πράσινο φως από το Συµβούλιο της Επικρατείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΙΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011
Τον ασκό του Αιόλου στα Χανιά και το Μεσολόγγι ανοίγει το Συµβούλιο της Επικρατείας, µε την έγκριση των προεδρικών διαταγµάτων για την ίδρυση τεσσάρων νέων περιφερειακών Εφετείων στη Μυτιλήνη, το Ηράκλειο Κρήτης, το Αγρίνιο και τη Χαλκίδα.

Με τις σχετικές γνωµοδοτήσεις του Ε’ Τµήµατος του ΣΤΕ, ωστόσο, τίθεται επί τάπητος το πρόβληµα της έλλειψης ανθρώπινου δυναµικού και, δεδοµένου ότι ο υπουργός ∆ικαιοσύνης µε έγγραφό του έχει αποκλείσει το ενδεχόµενο της αύξησης του αριθµού των δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων για τη στελέχωση των τεσσάρων Εφετείων, οι δικαστές του Ανωτάτου ∆ικαστηρίου εναποθέτουν στην Πολιτεία την οριστική κρίση για την ίδρυση των νέων δικαστηρίων.

Με αφετηρία τα κενά που ήδη σηµειώνονται ακόµη και στις οργανικές θέσεις του δυναµικού των ανά τη χώρα δικαστηρίων, οι δικαστές του ΣΤΕ αµφισβητούν εµµέσως τη δυνατότητα αποτελεσµατικής λειτουργίας των νέων Εφετείων µε ανακατανοµή του προσωπικού που υπηρετεί στα υφιστάµενα δικαστήρια. Σηµειώνεται ότι το ΣΤΕ έλαβε υπόψη του τη σχετική θετική γνωµοδότηση της Ολοµέλειας του Αρείου Πάγου - από τον Μάρτιο του 2008 – που όµως κατά την άποψη του κ. Χ. Ντουχάνη – εισηγητή κατά την επεξεργασία των διαταγµάτων – δεν παρείχε επαρκή στοιχεία για τη στελέχωση των νέων Εφετείων, ούτε προτάσεις για την αντιµετώπιση του προβλήµατος. Για την ενίσχυση των απόψεών του ο εισηγητής ανέφερε ότι σε επτά Εφετεία, από τα οποία ενδέχεται να µετακινηθεί προσωπικό προς τα νέα, υπάρχουν ήδη σοβαρά κενά. Πρόκειται για τα Εφετεία Πατρών, Κέρκυρας, Ιωαννίνων, Λαµίας, Ναυπλίου, Καλαµάτας και ∆ωδεκανήσου.

Το σκεπτικό τουΕ’ Τµήµατος πάντως – παράτις επιφυλάξειςπου διατυπώθηκαν – στηρίχθηκεστην πρόβλεψη ότι η µετακίνηση του προσωπικού σε συνδυασµό µε τη µείωση της ύλης των υφισταµένων Εφετείων δεν θα δηµιουργήσει πρόσθετα προβλήµατα, αλλά αντιθέτως η ίδρυση των νέων Εφετείων θα συµβάλει στην εύρυθµη λειτουργία της ∆ικαιοσύνης.

Την άποψη των δικαστών του ΣΤΕ δεν συµµερίζονται οι δικηγόροι και οι φορείς του Μεσολογγίου και των Χανιών. Την ώρα που οι παράγοντες και ο νοµικός κόσµος του Ηρακλείου πανηγυρίζουν, ο πρόεδρος του ∆ικηγορικού Συλλόγου Χανίων ∆ηµ. Ποντικάκης δηλώνει πως το διάταγµα θα επιστραφεί στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης. Για αύριο µάλιστα συγκαλείται γενική συνέλευση του κλάδου όπου αναµένεται να ζητηθεί η επικαιροποίηση του «πρωτόκολλου τιµής» που έχουν υπογράψει όλοι οι αιρετοί, το οποίο ορίζει ότι θαπαραιτηθούν όλοι από τις θέσεις τους αν δηµιουργηθεί Εφετείο στο Ηράκλειο. Ανάλογο κλίµα υπάρχειστο Μεσολόγγι µε τον δικηγορικό σύλλογο να ετοιµάζει προσφυγή κατά της απόφασης.

Πανηγυρίζουν στο Ηράκλειο της Κρήτης - έντονες αντιδράσεις στα Χανιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου