Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΑΒΕΑ


ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Μήνυση κατά της ΑΒΕΑ
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 28-02-2011

Σε μηνύσεις σε βάρος της ΑΒΕΑ για τα ξεπλύματα πυρήνας, που κατέληξαν στο θερισιανό φαράγγι, προχώρησε το Λιμεναρχείο Χανίων, μετά από τις καταγγελίες πολιτών και τα σχετικά δημοσιεύματα στα 'Χ.Ν.'.
Από τη μεριά της εταιρείας πάντως αυτό που επισημαίνεται είναι ότι δεν υπάρχει καμία ρύπανση -μόνο οπτική- καθώς τα νερά που καταλήγουν στο φαράγγι δεν έχουν κανένα ρυπαντικό φορτίο.
Σε ό,τι αφορά τα νερά μαύρου χρώματος, που τόσο τον Δεκέμβρη όσο και την τελευταία εβδομάδα, εντοπίστηκαν στο θερισιανό φαράγγι, ο πρόεδρος της ΑΒΕΑ, κ. Βουλγαράκης, σημειώνει πως 'πρόκειται για ξεπλύματα της πυρήνας, δεν είναι απόβλητα. Είναι νερό της βροχής που παρασέρνει ελάχιστη πυρήνα. Γι’ αυτό όταν δεν βρέχει, δεν φεύγει τίποτα. Η μόνη ρύπανση είναι οπτική, πραγματικά δεν είναι ωραία σαν εικόνα, αλλά δεν πρόκειται για κάτι που επιβαρύνει το περιβάλλον. Δεν έχει καμία σχέση ούτε με κατσίγαρους ούτε με τίποτα τέτοιο'.
Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της συνεταιριστικής επιχείρισης 'είμαστε κατηγορηματικοί ότι δεν είναι μόλυνση ούτε ρύπανση. Εχουν γίνει αναλύσεις και τα νερά αυτά δεν έχουν κανένα ρυπαντικό φορτίο. Η ΑΒΕΑ δεν αφήνει καθόλου απόβλητα, χρησιμοποιεί τα πάντα. Ουσιαστικά εξυπηρετούμε τα ελαιουργεία κάνοντας μια αξιοποίηση της πυρήνας. Ξέρω ότι έχουν γίνει μηνύσεις μετά από παράπονα κατοίκων της περιοχής, ωστόσο, η αλήθεια είναι πως πέρα από το χρώμα των νερών δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Αν δεν είχαμε τη συνεχή βροχόπτωση των τελευταίων ημερών δεν θα έφευγε τίποτα'.
Την εβδομάδα που διανύουμε η ΑΒΕΑ σταματά τη διαχείριση της πυρήνας και θα σταματήσει κάθε εκροή μαύρων νερών προς το φαράγγι, λένε οι υπεύθυνοι της εταιρείας. 'Είμαστε η μοναδική εταιρεία που καταφέρνει και κάνει εξαγωγές με όφελος για τον παραγωγό και που αξιοποιεί την πυρήνα. Η προσφορά της ΑΒΕΑ είναι τεράστια και την αναγνωρίζουν οι Χανιώτες', καταλήγει ο κ. Βουλγαράκης.
Σημειώνεται πως την περασμένη χρονιά είχαν επιβεβαιωθεί από το Λιμενικό και περιπτώσεις ρύπανσης χειμάρρων από ιδιωτικά ελαιουργεία σε διάφορα σημεία των Χανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου