Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΤΟΕΒ 2011


ΤΟΕΒ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ:
Οι βροχές μας σώζουν από τη λειψυδρία
Κώνστας Γιώργος | 02-02-2011

Εν αναμονή περισσότερων βροχοπτώσεων βρίσκονται οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) του Βορείου Αξονα, από την Αγιά μέχρι και το Κολυμπάρι, προκειμένου να αποφευχθεί η περυσινή λειψυδρία. Παράλληλα, συμφωνήθηκε και ξεκίνησαν μια σειρά από παρεμβάσεις προκειμένου να υπάρξει καλύτερη διαχείριση του νερού.
Η αγωνία των προέδρων των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων είναι να μην έχουμε γεγονότα όπως αυτά του καλοκαιριού του 2009, που είχαν οδηγήσει στην καταστροφή ενός μεγάλου μέρους των καλλιεργειών κηπευτικών και σε ζημιές στην αμπελοκαλλιέργεια, τα δενδρώδη και τα ελαιόδεντρα.
'Αυτό που έχουμε συμφωνήσει είναι να προχωρήσουμε σε μια πιο ορθολογική χρήση του νερού προκειμένου να μην έχουμε τα τεράστια προβλήματα που είχαμε πέρυσι και οδήγησαν το σύνολο, σχεδόν, των αγροτών μας στην απόγνωση', τονίζει στα 'Χ.Ν.' ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κολυμβαρίου - Αγιάς, κ. Λευτέρης Παπαδάκης.
Στο πλαίσιο της καλύτερης διαχείρισης ο ΤΟΕΒ θα προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες όπως:
- Σχολαστικός έλεγχος των βανών, ώστε να βεβαιώνεται το κλείσιμό τους την ώρα που δεν γίνεται άρδευση. Επίσης, σε συνεννόηση με τον ΟΑΔΥΚ θα αντικατασταθούν 14, περίπου, βάνες που είναι πολύ παλιές.
- Μείωση της έντασης λειτουργίας της αντλίας στο Πατελάρι από τα 1200 κυβικά στα 800 κυβικά την ώρα, ώστε να υπάρχει συνεχόμενη πίεση.
- Λειτουργία νέων γεωτρήσεων στον Κυπάρισσο και στα Μυλωνιανά Βαρυπέτρου.
'Αν υπάρξει καλύτερος έλεγχος θα έχουμε μια εξοικονόμηση νερού', παρατηρεί ο κ. Παπαδάκης, συμπληρώνοντας πως 'τα πρώτα στοιχεία για φέτος δείχνουν ότι έχουμε χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό, βέβαια, ίσως να μην είναι αρκετό αλλά σίγουρα θα βελτιώσει την κατάσταση καθώς πέρυσι ολόκληρες περιοχές μας δεν ποτίζονταν για εβδομάδες. Ελπίζουμε οι χιονοπτώσεις και οι βροχές να συνεχιστούν και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ώστε να έχουμε τα αναγκαία αποθέματα νερού'.
ΣΤΑΛΟΣ - ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ
'Η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο με τις σχεδόν καλοκαιρινές θερμοκρασίες μάς είχε φοβίσει ότι οι ελλείψεις νερού θα ξεκινούσαν από τον Μάρτιο', λέει ο κ. Γιάννης Φιωτάκης πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σταλού - Αγίας Μαρίνας, οι αγρότες του οποίου αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα έλλειψης νερού το περασμένο καλοκαίρι.
Ωστόσο η αύξηση των βροχοπτώσεων όπως παρατηρεί και ο κ. Φιωτάκης 'μας προκαλεί μια αισιοδοξία, αφού έπεσαν βροχές και περιμένουμε και άλλες. Οι πηγές των Μεσκλών δεν έχουν έλθει ακόμα στο φουλ τους. Βρισκόμαστε σε αναμονή αλλά τώρα αισιοδοξούμε για φέτος. Παράλληλα, πήραμε σε συνεργασία με τον ΟΑΔΥΚ -που βοήθησε πολύ σε αυτό- κάποια μέτρα για την καλύτερη διαχείριση του νερού, ώστε να μην έχουμε απώλειες. Είμαστε σε αναμονή και αισιοδοξούμε'.
Η περιοχή του Σταλού και της Αγίας Μαρίνας σε περίπτωση λειψυδρίας θα πάρει νερό από μια νέα γεώτρηση που γίνεται στα Μυλωνιανά, όπως συμφωνήθηκε σε σύσκεψη που είχε γίνει προ ημερών παρουσία εκπροσώπων των ΤΟΕΒ, του δημάρχου Πλατανιά και του ΟΑΔΥΚ. Ανάλογη σύσκεψη θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να γίνει πρώτα μια καταγραφή των αποθεμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου