Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ-ΣΠΙΘΑ


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ:
“Οχι” στο μνημόνιο
17-02-2011

Για 'νέα κατοχή' από το μνημόνιο και την τρόικα, που θα πρέπει να λάβει τέλος, έκανε λόγο ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιώργος Καραμπελιάς, στη χθεσινή εκδήλωση της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών 'Σπίθα'. Την εκδήλωση παρακολούθησε πολύς κόσμος στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ και μετά το τέλος της διάλεξης ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις.
Το εγχείρημα της 'Σπίθας' βασίστηκε στην ιδέα του Μίκη Θεοδωράκη, ανέφερε ο κ. Καραμπελιάς και στην ανάγκη 'οι πολίτες να ξεσηκωθούν, όπως έκαναν στη ναζιστική κατοχή και στη χούντα και να βάλουν μπροστά μια νέα διαδικασία'.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Καραμπελιάς σημείωσε πως 'είναι προφανές ότι οι Ελληνες πολιτικοί είναι υποταγμένοι στα κελεύσματα των ξένων δυνάμεων. Δυστυχώς, αυτό ισχύει από τότε που γεννήθηκε το ελληνικό κράτος'. Ερωτηθείς για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει συντάξεις και μισθούς, ο κ. Καραμπελιάς απάντησε πως 'έναν χρόνο πριν η κυβέρνηση μπορούσε να διαπραγματευτεί με διαφορετικούς τρόπους το χρέος μας, δεν το έκανε, μας οδήγησε, δεν ξέρω ηθελημένα ή όχι, πολλοί λένε ηθελημένα, στο να εκχωρήσουμε την κυριαρχία της χώρας. Σήμερα μπαίνει επιτακτικά το αίτημα άρνησης του μνημονίου. Φυσικά και μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, αν ο ελληνικός λαός αγωνιστεί ενάντια στο μνημόνιο, αν παλέψει για τη ριζική μείωση του χρέους. Αυτά πρέπει να γίνουν κεντρικά αιτήματα του ελληνικού λαού και επειδή και αυτό αφορά και άλλους λαούς της Ευρώπης, είναι δυνατό να δημιουργήσει μια λογική, ένα μέτωπο μέσα στο εσωτερικό της Ε.Ε. Υπάρχουν και πολλοί που λένε να φύγουμε από την Ευρωζώνη, από την Ε.Ε. Επειδή έχουμε περίεργη γεωπολιτική θέση δεν λέω κάτι τέτοιο σήμερα. Δεύτερον δεν υπάρχουν τα πολιτικά υποκείμενα που θα μας πάνε εκεί, θα ήταν μια λανθασμένη λογική. Θα πρέπει να φτιάξουμε ένα μέτωπο στο εσωτερικό της Ε.Ε.'. Ο κ. Καραμπελιάς τάχθηκε υπέρ των λαϊκών κινημάτων και πρωτοβουλιών, όπως το 'Δεν πληρώνω' καθώς πρόκειται, όπως τόνισε, για 'ενεργητική αντίδραση του λαού, την οποία μπορεί να εκφράσει πιο εύκολα από το να μπει στη Βουλή και να ζητήσει την κατάργηση του μνημονίου'.
Στο ζήτημα της σύστασης της 'Σπίθας' και του ετερόκλητου κόσμου που συγκεντρώνει, ο συγγραφέας παρατήρησε πως η κίνηση απευθύνεται στον λαό, χωρίς να τον διαχωρίσει σε Αριστερά - Δεξιά. 'Εμείς πιστεύουμε ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Μεταπολίτευσης είναι ότι αποσυνέδεσε την κοινωνική από την πατριωτική παράδοση', είπε ο κ. Καραμπελιάς, συμπληρώνοντας στη συνέχεια πως 'η Ελλάδα στις συνθήκες τις κρίσης για να επιβιώσει θα πρέπει να έχει 4 στοιχεία μαζί. Κοινωνική δικαιοσύνη, οικολογική ισορροπία, πατριωτική διάσταση, άμεση Δημοκρατία. Αυτά τα 4 στοιχεία στη Μεταπολίτευση εμφανίζονταν χωρισμένα. Η Αριστερά είναι υπέρ του διεθνισμού αλλά και ο διεθνισμός προϋποθέτει την ύπαρξη εθνικής ταυτότητας. Διεθνισμός σημαίνει σχέσεις μεταξύ εθνών, δεν σημαίνει υπέρβαση και εξαφάνιση της εθνικής ταυτότητας. Στην Ελλάδα ο κοσμοπολιτισμός έχει περάσει ως διεθνισμός, δηλαδή ως εξαφάνιση της εθνικής ταυτότητας. Η παγκοσμιοποίηση είναι αυτή που λέει ότι δεν υπάρχουν ταυτότητες ούτε ταξικές ούτε εθνικές. Υπάρχουν μόνο άτομα, δεν υπάρχουν κινήματα συλλογικών δικαιωμάτων, μόνο ατομικά δικαιώματα. Και αυτό διέβρωσε σε μεγάλο βαθμό και την Αριστερά'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου