Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΙΣΑΜΟΣ


ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΕΣ
“Οχι” λατομείο στην περιοχή Λαφονησίου
03-02-2011

'Η μη θεσμοθέτηση του ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου και η έγκριση της δημιουργίας λατομείου γύψου αποτελεί «Δούρειο Ιππο» για το Λαφονήσι και για τη Δυτική Κίσαμο'. Επισημάνσεις, όπως αυτές, ακούστηκαν στη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση, που οργάνωσε στο Καστέλλι Κισάμου η Επιτροπή 'Λαφονήσι SOS' προκειμένου να συζητήσει με κατοίκους -και όχι μόνο- τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή. Ανοίγοντας τη συζήτηση το μέλος της Επιτροπής, Γ. Τσέκος, αφού ανέφερε πως τα μεγάλα συμφέροντα, που προωθούν το λατομείο, 'επισπεύδουν τις διαδικασίες, ώστε να προλάβουν την προσφυγή στο ΣτΕ', υπογράμμισε την ανάγκη 'να αγωνιστούμε, ώστε το ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου να μείνει ως έχει. Προστατεύει το φυσικό κάλλος της περιοχής και εξασφαλίζει ήπια ανάπτυξη προς όφελος των κατοίκων και όχι μιας μειοψηφίας'. Ο ίδιος κάλεσε τους Κισαμίτες να μετάσχουν στην Επιτροπή, στη συλλογή υπογραφών και να ενισχύσουν οικονομικά την προσπάθεια προσφυγής στα Ανώτατα Δικαστήρια. 'Στόχος μας είναι η κινητοποίηση της κοινωνίας', ανέφερε ο κ. Κ. Κογχυλάκης, πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Βάθης, ενώ ο κ. Γ. Ζουρίδης τόνισε πως το ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου εκπονήθηκε μετά από μια μακρόχρονη διαδικασία και με βάση τη μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού της περιοχής. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως, παρότι ο σημερινός υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Μανιάτης και άλλοι πολιτικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ πριν από τρια χρόνια είχαν συμφωνήσει με τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής Ιναχωρίου, σήμερα δεν ασχολούνται καν με το θέμα. 'Εμείς ως Ιναχωριανοί έχουμε συνειδητοποιήσει τι δεινά θα προκληθούν στην περιοχή μας, αν δεν εφαρμοστεί το ΣΧΟΟΑΠ', τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Β. Μαρτσάκης.
Ενημερώνοντας τους παρευρισκομένους ο τέως δήμαρχος Ιναχωρίου, κ. Κ. Κουκουράκης, αφού παρατήρησε πως για 16 μήνες το Δ.Σ. ζητούσε συνάντηση με τον γ.γ. της Περιφέρειας κ. Καρούντζο και ο τελευταίος 'απέφευγε ακόμα και να απαντήσει' κωδικοποίησε σε τρία ζητήματα τους λόγους για τους οποίους μπαίνουν φραγμοί στη θεσμοθέτηση του ΣΧΟΟΑΠ:
- Δεν επιτρέπει την τσιμεντοποίηση της περιοχής.
- Δεν επιτρέπει λατομείο γύψου στο Στόμιο, πάνω από τον μοναδικό παραθαλάσσιο δρόμο της περιοχής και πάνω από την παραλιακή ζώνη.
- Στερεί από ορισμένους επιχειρηματίες την πρόθεσή τους να φτιάξουν σνακ μπαρ πάνω στην παραλία του Λαφονησίου.
'Το ζήτημα είναι τι θέλουμε εμείς ως κοινωνία και ως πολίτες. Να «ξεσκίσουμε την περιοχή» για χάρη του κοντόφθαλμου κέρδους ή να την προφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού διασφαλίζοντας για τις επόμενες γενιές πραγματική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον;', ήταν το ερώτημα που έβαλε ο κ. Κουκουράκης.
Ακολούθησαν ερωτήματα από κατοίκους προς τον κ. Κουκουράκη αναφορικά με το ΣΧΟΟΑΠ, τους λόγους που ο κ. Καρούντζος τάχθηκε υπέρ του λατομείου κ.ά. Παρεμβαίνοντας ο κ. Μ. Σκουντριδάκης είπε πως 'η μη θεσμοθέτηση του ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου και η έγκριση της δημιουργίας λατομείου γύψου αποτελεί «Δούρειο Ιππο» για το Λαφονήσι και για τη Δυτική Κίσαμο'. Ο τέως πρόεδρος του Δ.Σ. Ιναχωρίου, κ. Κ. Χαρτζουλάκης, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα λειτουργίας του εργοστασίου γύψου και 'στα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε στην περιοχή'. Για ανάγκη κινητοποίησης όλων των Κρητικών, ακόμα και αυτών της Αθήνας, για το ζήτημα του Λαφονησίου, τόνισε ο κ. Μ. Κογχυλάκης, ενώ ο κ. Σ. Τσουρουνάκης παρατήρησε πως 'ο κόσμος μπορεί να σώσει την περιοχή με τον αγώνα του. Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να σηκώσει το βάρος'. Για τη σημασία της πραγματοποίησης συνεδριάσεων της Επιτροπής 'Λαφονήσι SOS' εναλλάξ στα Χανιά και στην Κίσαμο, μίλησε ο Στ. Κουνελάκης. Ο αντιδήμαρχος Κισάμου, κ. Α. Σχετάκης, σε σχετικό ερώτημα που διατυπώθηκε από τον κ. Χορευτάκη, για τη συνάντηση που είχε η Δημοτική Αρχή με τον κ. Καρούντζο στο Ηράκλειο, απάντησε ότι έγινε μετά από αίτημα του δημάρχου και για θέματα που αφορούν τη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου