Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΡΑΚΑΚΗ


ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΧΑΝΙΩΝ
“Σε τροχιά ανάπτυξης από το 2012”
04-02-2011

Το Β’ μέρος της συνέντευξης του Μιχάλη Μαρακάκη στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΩΝΣΤΑ

Πεπεισμένος ότι στα τέλη του 2011 τα δημόσια οικονομικά θα βελτιωθούν και από την επόμενη χρονιά η χώρα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης, εμφανίζεται στο Β’ μέρος της συνέντευξής του στα 'Χ.Ν.', ο πρόεδρος της 'Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων', κ. Μιχάλης Μαρακάκης. Παράλληλα, αναφέρεται σε μια σειρά από επενδύσεις, στις οποίες θα προχωρήσει η Τράπεζα το επόμενο χρονικό διάστημα.
- Ποιο είναι το μερίδιο ευθύνης του τραπεζικού τομέα για την κρίση που βιώνουμε; Στην Ελλάδα, συν τοις άλλοις, οι Τράπεζες δεν συνέβαλαν στην υπεργιγάντωση του δανεισμού των νοικοκυριών;

'Αυτό είναι πραγματικά μια ευθύνη των Τραπεζών, που την πληρώνουμε τώρα. Οι Τράπεζες δεν έχουν μόνο το πρόβλημα της ρευστότητας αλλά και το πρόβλημα ότι έχουν πολύ κακό χαρτοφυλάκιο, διότι έδιναν με πολύ μεγάλη ευκολία στεγαστικά δάνεια, εορτοδάνεια, προσωπικά δάνεια, κάρτες. Σήμερα υπάρχει μια αθέτηση στην πληρωμή των παραπάνω διότι η αγορά δεν το επιτρέπει, υπάρχει η κρίση και οι Τράπεζες τώρα πληρώνουν το αμάρτημα αυτό. Εχουν συμβάλει σε έναν βαθμό στην καταναλωτική συνείδηση και δεν μπορώ να πω ότι είναι αμέτοχες οι Τράπεζες σε αυτό το πρόβλημα. Εχουν και αυτές τη δική τους συμμετοχή. Ομως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν το τραπεζικό σύστημα. Η κρίση, ουσιαστικά, είναι δημοσιονομική. Είχαμε δημιουργήσει έναν δημόσιο τομέα τεράστιο, είχαμε συστήσει ένα πελατοκεντρικό κράτος και αλόγιστα κτίζαμε σε ένα Δημόσιο αντιπαραγωγικό και εν πολλοίς διεφθαρμένο. Πληρώνουμε τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, τις δαπάνες Νοσοκομείων και φαρμάκων, που γίνονταν πάρτι, όπως γράφετε σήμερα. Για αυτό και η κρίση είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα. Το μνημόνιο που εφαρμόζεται τώρα στην Ελλάδα θα ’πρεπε να το εφαρμόζουμε εμείς χωρίς να μας το επιβάλλουν'.

- Ομως το μνημόνιο προχωράει σε μειώσεις μισθών, συντάξεων...
'Εκεί είναι που έχω διαφωνίες με το μνημόνιο. Θέλει μέσα σε λίγο χρόνο να διορθώσει προβλήματα σαράντα χρόνων και αυτό δεν είναι εύκολο. Γι’ αυτό και δεν είναι όλα τα μέτρα του δίκαια, όπως οι έμμεσοι φόροι που πλήττουν κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα αλλά και οι περικοπές των συντάξεων και των μισθών, διότι μείωσε τα εισοδήματα και την αγοραστική δύναμη. Θεωρώ ότι ο στρεβλώσεις αυτές θα διορθωθούν στην πορεία. Από φέτος θα δούμε ένα μεγάλο νοικοκύρεμα στα δημοσιονομικά. Αντίθετα, ο ιδιωτικός τομέας που είναι η ελπίδα της ανάπτυξης για τον τόπο θα δεινοπαθήσει το 2011. Ευελπιστούμε ότι στο τέλος του 2011 θα αρχίσει να φεύγει η ύφεση και να μπαίνουμε σε μια περίοδο ανάπτυξης, με έναν καλύτερο και υγιέστερο δημόσιο τομέα και με έναν ιδιωτικό τομέα με περιθώρια ανάπτυξης. O ιδιωτικός τομέας έχει ένα πανάξιο δυναμικό. Με τη στή ριξη του τραπεζικού συστήματος και τα αναγκαία κεφάλαια μπορεί να μπει σε νέες μορφές επιχειρήσεων και επενδύσεων. Μιλάμε για «πράσινη ανάπτυξη» και «πράσινη οικονομία», είναι καιρός να μπούμε σε μια διαφορετική οικονομία, που θα έχει πλεονάζοντα κέρδη διότι έτσι μόνο θα μπορέσουμε να πληρώσουμε το μεγάλο χρέος μας'.

- Γενικότερα η οικονομία δεν νομίζετε ότι ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα ήταν προσανατολισμένη στο εύκολο και αντιπαραγωγικό κέρδος;
'Εχουν γίνει πολλά λάθη και από το κράτος, και τις Τράπεζες και τον επιχειρηματικό κόσμο. Η οικονομία που είχαμε στήσει ήταν σε κακό έδαφος, κτίζαμε παλάτια σε άμμο. Δεν εκμεταλλευτήκαμε τα κοινοτικά κονδύλια. Βλέπετε τώρα ότι δεν μπορούμε να απορροφήσουμε το ΕΣΠΑ διότι δεν συμμετέχει οικονομικά το κράτος. Οι Τράπεζες δεν βοηθούν στο βαθμό που θα έπρεπε για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, ώστε να απορροφηθούν αυτά τα λεφτά. Από την άλλη γινόταν μια σπατάλη και από τις ελεγκτικές Αρχές και τις επιχειρήσεις καθώς σκέφτονταν πώς θα πάρουν τις επιδοτήσεις χωρίς να σκέφτονται το μέλλον και τις προοπτικές των επιχειρήσεων. Σε χώρες όπου έγιναν παραγωγικές επενδύσεις είδαμε να έχουν μια άλλη ανάπτυξη από τη δική μας. Κάναμε λάθη τα τελευταία 20 - 30 χρόνια, με αποτέλεσμα η οικονομία να μην αντέξει. Σήμερα και εμείς, ως Τράπεζα, μιλάμε για μια νέα οικονομία που θα έχει μπροστά της την οικολογία, την ποιότητα, την προοπτική. Αλλά για να τα πετύχεις αυτά θέλεις μια ανταγωνιστική οικονομία. Πώς θα έχεις ανταγωνιστική οικονομία όταν τα μεροκάματα είναι ακριβά, όταν υπάρχει τεράστια σπατάλη, όταν δεν έχουμε επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, όταν μας κατακλύζουν οι εξαγωγές; Η χώρα μας έφτασε στο χείλος του γκρεμού και τον Μάιο του 2010 η χώρα θα πτώχευε επειδή δεν μας δάνειζαν οι δανειστές μας, επειδή κάναμε κακό κουμάντο. Είναι άδικο για την Ελλάδα, που έχει πλούτο και είναι από τις πλουσιότερες στον κόσμο, να έλθει σε αυτό το σημείο λόγω της κακής λειτουργίας του κράτους. Ευτυχώς που είμαστε στην Ε.Ε. και η αλληλεγγύη της Ευρώπης μάς στήριξε, δίνοντάς μας το φιλί της ζωής των 110 δισ. ευρώ, επειδή διαφορετικά η χώρα θα πτώχευε και αυτό θα ήταν πολύ μεγάλη ξεφτίλα για τον τόπο διότι η χώρα μας είναι πλούσια. Θα δώσω μερικά παραδείγματα. Στην Ελλάδα ο δανεισμός των πολιτών και των επιχειρήσεων είναι ο μισός από αυτός που είναι στην Ευρώπη. Ο Ελληνας έχει ιδιοκτησία - ιδιοκατοίκηση σε ποσοστό 82%, όταν ο μέσος Ευρωπαίος έχει 43%. Η Ελλάδα έχει την πρώτη ναυτιλία στον κόσμο, η περιουσία που δεν την εκμεταλλεύεται το κράτος ξεπερνάει τον δανεισμό μας. Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα. Και δεν αναφέρθηκα στον ορυκτό της πλούτο, που ακόμα για πολλούς λόγους δεν τον έχουμε αξιοποιήσει ούτε στο πετρέλαιο για το οποίο γίνεται πολύ λόγος τελευταία'.

- Εσείς, ως Τράπεζα, σε τι επενδύσεις θα προχωρήσετε το επόμενο διάστημα;
'Παρά την κρίση έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις, διότι είμαστε μια Τράπεζα που βλέπει ότι η επιχειρηματικότητα λείπει από τον τόπο. Γι’ αυτό εκτός από τα «Κρητικά Ακίνητα», τη θυγατρική μας, που είναι και η μεγαλύτερη στο νησί μας στον τομέα αυτόν, έχουμε δημιουργήσει μια εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών που έχει ασχοληθεί με την αφαλάτωση και τα φωτοβολταϊκά. Αυτή θα ασχοληθεί με τα τρόφιμα και το θέμα της υγείας σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη και ετοιμάζει και μια μονάδα για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.
Σε ό,τι αφορά την αφαλάτωση έχουμε πάρει έναν μεγάλο διαγωνισμό στην Πάφο της Κύπρου, ήδη έχουμε φτιάξει το εργοστάσιο αφαλάτωσης, μαζί με μια άλλη εταιρεία και προσφέρει 30.000 κυβικά νερό την ημέρα για την ύδρευση της πόλης. Από εκεί έχουμε ένα ετήσιο εισόδημα 12 εκ. ευρώ. Εχουμε κερδίσει τον διαγωνισμό για τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στο Ηράκλειο και την παροχή 20.000 κυβικών την ημέρα για την πόλη του Ηρακλείου και το Γάζι. Αυτό το πρότζεκτ θα πάει πολύ καλά, επειδή πραγματικά υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με το νερό στα νησιά μας αλλά και σε άλλες περιοχές. Τέλος, μαζί με το ΕΒΕΧ προχωρούμε ένα νέο επιχειρηματικό πάρκο στην περιοχή της Μαλάξας, διότι υπάρχει ανάγκη, πραγματικά, στα Χανιά ενός τέτοιου πάρκου. Αγοράσαμε μια έκταση 650 στρ. και σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου