Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗ ΧΑΝΙΑ


ΣΤΗ ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ
Πτωτική πορεία
Γιώργος Κώνστας | 17-02-2011

Σε κατακόρυφη πτώση βρίσκεται η χυμοποίηση στον Ν. Χανίων, αφού μετά και την κατάργηση της επιδότησης ο αριθμός των παραγωγών εσπεριδοειδών που πάνε τα προϊόντα στο εργοστάσιο της ΒΙΟΧΥΜ έχει μειωθεί κατά πολύ.
Συνολικά από τις 15.000 - 17.000 τόνους πορτοκαλιών που χυμοποιούνταν κάθε χρόνο στα Χανιά, φέτος εκτιμάται ότι η ποσότητα μόλις που θα ξεπεράσει τους 5.000 τόνους. Την ίδια στιγμή ο ποιοτικά άριστος τοπικός χυμός έχει να ανταγωνιστεί τους χυμούς από... φλούδες πορτοκαλιών που ρίχνονται μαζικά στην αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές.
'Εμείς θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πορτοκάλια. Πέρυσι εκχυμώσαμε γύρω στους 5.000 τόνους, το ίδιο περίπου θα έχουμε και φέτος. Μέχρι πριν να σταματήσει η επιδότηση εκχυμώναμε και 15 - 17.000 τόνους', δηλώνει στα 'Χ.Ν.' ο νέος διευθυντής της ΒΙΟΧΥΜ, κ. Γιώργος Σκουλάς. Η επιδότηση έδινε μια μικρή ανάσα στους παραγωγούς καθώς ήταν περίπου 11 λεπτά στο κιλό, ωστόσο μετά την κατάργησή της πολλοί εξ αυτών εγκατέλειψαν το προϊόν, αφού όπως λένε χαρακτηριστικά 'δεν συμφέρει'.
Οι παραγωγοί δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη χαμηλή τιμή -4 λεπτά το κιλό- που δίνει η ΒΙΟΧΥΜ για τη χυμοποίηση. Βάζουμε το ζήτημα στον κ. Σκουλά.
'Στα ομφαλοφόρα που χυμοποιούμε η τιμή πέρυσι ανά κιλό ήταν 3 λεπτά για τον παραγωγό και διαμορφώθηκε φέτος στα 4 λεπτά το κιλό. Η ΒΙΟΧΥΜ έδωσε αυτό το 1 λεπτό παραπάνω που μπορεί να ακούγεται ότι δεν είναι τίποτα αλλά για τη βιομηχανία μας είναι επιβάρυνση 100.000 ευρώ, που τα δίνουμε στους παραγωγούς. Έστω αυτό το λίγο εμείς θέλουμε να το επιμερίσουμε στους παραγωγούς μας. Από 15 κιλά πορτοκάλια παίρνουμε 1 κιλό συμπυκνωμένο χυμό. Το κόστος παραγόμενου χυμού ανά 1 κιλό ήταν 45 λεπτά πέρυσι που δίναμε στον παραγωγό 3 λεπτά. Φέτος που δίνουμε 4 λεπτά η επιβάρυνση πάει στα 60 λεπτά'.
ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ
Οπως σημειώνει ο κ. Σκουλάς το βασικό πλεονέκτημα της ΒΙΟΧΥΜ παραμένει η ποιότητα. 'Από τα πορτοκάλια που παράγονται στα Χανιά, ένα μέρος πηγαίνει στην εμπορία και στην κατανάλωση και αυτό που δεν είναι κατάλληλο σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του, πιο μικρό ή πιο μεγάλο σε μέγεθος, πηγαίνει για χυμοποίηση, χωρίς φυσικά ποιοτικά να είναι χειρότερο. Ο έμπορος που θα μπει μέσα στο περιβόλι θα πάρει το προϊόν που θέλει και αυτό που θα μείνει θα έλθει σε εμάς. Την τιμή δεν τη διαμορφώνουμε εμείς αλλά η αγορά. Η ΒΙΟΧΥΜ δίνει πέρα από τις δυνατότητές της προκειμένου να μην πεταχθεί στη χωματερή το προϊόν. Παράγουμε έναν χυμό υψηλής διατροφικής αξίας, που η διαδικασία παραγωγής του λίγο απέχει από τον τρόπο που στο σπίτι μας στύβουμε το πορτοκάλι'.
'ΧΥΜΟΣ ΑΠΟ ΦΛΟΥΔΕΣ'
Αναφορικά με την παρουσία των προϊόντων στην τοπική αγορά της Κρήτης, ο διευθυντής της συνεταιριστικής επιχείρισης δηλώνει ευχαριστημένος από την στήριξη των καταναλωτών. Ωστόσο σε πολλά τοπικά καταστήματα είναι έντονη η παρουσία χυμών εισαγωγής. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Σκουλάς 'στην Κρήτη είναι γεγονός ότι μπαίνουν πάρα πολλές εταιρείες από την Πελοπόννησο όπου εκχυμώνουν 600.000 τόνους, μια τεράστια ποσότητα. Τα περισσότερα χυμοποιητήρια που είναι ιδιωτικά δεν σταματάνε στην χυμοποίηση του φρούτου. Οι ιδιωτικές βιομηχανίες με ειδική επεξεργασία βγάζουν ζωμό από τη φλούδα του πορτοκαλιού, είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία, την οποία και εμείς θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλά δεν το κάνουμε. Στο δικό μας εργοστάσιο βλέπετε ότι ο φλοιός του πορτοκαλιού απορρίπτεται, τον δίνουμε με ελάχιστο κόστος στους βοσκούς για να τον χρησιμοποιήσουν ως ζωοτροφή. Αυτό που εμείς πετάμε στα ζώα αυτοί κάνουν χυμό, τον επονομαζόμενο και «κλάουντι». Ε, αυτοί οι χυμοί κατακλύζουν την τοπική αγορά, όλη την Κρήτη στην τουριστική περίοδο.
Δυστυχώς, με όλους αυτούς τους χυμούς στοιχιζόμαστε δίπλα στα σούπερ μάρκετ. Ο κάθε άνθρωπος που είναι νοήμων καταλαβαίνει ποια προϊόντα είναι υγιεινά και ποια οφελούν πραγματικά τον τόπο. Γι’ αυτό και δεν έχουμε κανένα παράπονο από τους ντόπιους καταναλωτές, που μας υποστηρίζουν και μας κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις'.
Η χυμοποίηση ξεκίνησε τον Γενάρη με τα μανταρίνια, για τα οποία η ΒΙΟΧΥΜ φέτος διπλασίασε τη τιμή προς τον παραγωγό -από 6 στα 12 λεπτά- και πήρε 85 τόνους αντί για 20 τόνους πέρυσι, ενώ μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η χυμοποίηση λεμονιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου