Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ Δασική έκταση - πρόκληση,
Από: Γιώργος Κώνστας
Προσφυγή ενάντια στον χαρακτηρισμό ως δασικής μιας έκτασης 5.800 στρεμμάτων στην περιοχή Στόμιο - Πρ. Ηλίας στο Ιναχώριο, προκειμένου στη συνέχεια να τοποθετηθεί λατομική ζώνη, κατέθεσαν 65 ιδιοκτήτες.
Οι ιδιοκτήτες - κάτοικοι ζητούν την ακύρωση, ανάκληση της απόφασης καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις εδώ και δεκαετίες. Παράλληλα, ο πρώην δήμαρχος της περιοχής και δημοτικός σύμβουλος Κισάμου, κ. Κ. Κουκουράκης, κάνει λόγο για προσπάθεια ανάλογη με αυτή που έγινε στο Αποπηγάδι, ώστε ιδιοκτησίες να χαρακτηριστούν δασικές εκτάσεις και στη συνέχεια να παραχωρηθούν σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η ΕΝΣΤΑΣΗ
Στην ένστασή τους, που κατατίθεται στην Α/βάθμια Επιτροπή Επιλύσεως Δασικών Αμφισβητήσεων της Π.Ε. Χανίων, οι κάτοικοι επισημαίνουν πως: «Η συνολική έκταση που περιγράφεται αποτελείται από πολλά τμήματα που ανήκουν σε πολλούς ιδιοκτήτες και δεν είναι ιδιοκτησία του αιτούντος την Πράξη Χαρακτηρισμού 'Σφακιανάκη ΑΕΒΕ'. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τμημάτων προκύπτει με διαφορετικό τρόπο, κάτι που είναι φυσικό, αφού η περιοχή, που περιλαμβάνει η πράξη χαρακτηρισμού, αποτελούσε μέρος έκτασης που καλλιεργούνταν και νέμονταν από τους κατοίκους των γύρω χωριών για διάστημα μεγαλύτερο των 100 ετών και ως εκ τούτου υπάρχουν μεταβιβάσεις διαφόρων αιτιών (αγοροπωλησίες, κληρονομιές κ.λπ.) που εξειδικεύονται για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κάθε τμήματος».
Οι εναγόμενοι τονίζουν επίσης πως «η προσβαλλόμενη πράξη της διευθύντριας Δασών Χανίων χαρακτήρισε δάσος τμήματα της έκτασης, κάτι που είναι εσφαλμένο ουσιαστικά και τυπικά. Οι εκτάσεις αυτές αποτελούσαν εκτάσεις που σπέρνονταν με δημητριακά, καλλιεργούνταν χαρουπιές και ελαιόδεντρα, ενώ κάποιες θέσεις χρησιμοποιούνταν για τη βόσκηση κτηνοτροφικών ζώων. Οι εκτάσεις αυτές ποτέ δεν ήταν δασικές, αλλά αντιθέτως αποτελούσαν γεωργικές εκτάσεις, που εξασφάλιζαν τα προς το ζην σε πολλές οικογένειες της περιοχής.
Είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη μας ότι:
Α) Ο τρόπος καλλιέργειας περιελάμβανε τόσο τη μίξη των καλλιεργειών και χρήσεως των εκτάσεων (βοσκή, δενδροκαλλιέργεια, δημητριακά, ζαρζαβατικά κ.λπ.) όσο και την αγρανάπαυση. Αυτά γίνονταν διότι τα παλαιά χρόνια δεν υπήρχε άλλος τρόπος να μεγιστοποιηθεί η απόδοση των καλλιεργειών (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, γεωργικά μηχανήματα).
Β) Επειδή οι παλαιότερες αεροφωτογραφίες της περιοχής λήφθηκαν κατά το τέλος της γερμανικής κατοχής είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη μας ότι οι Γερμανοί κατακτητές είχαν ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή με αποτέλεσμα σε αρκετές θέσεις να δυσκολεύουν την πρόσβαση των ιδιοκτητών λόγω του φόβου ότι η παρουσία των κατοίκων θα αποτελούσε προκάλυψη για τους αντάρτες της αντίστασης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετές γεωργικές εκτάσεις να καλλιεργούνται πλημμελώς και ως εκ τούτου να εμφανίζουν φρυγανώδη μορφή κατά το 1945».
Οι κάτοικοι ζητούν να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις - αντιρρήσεις τους και να «ακυρωθεί, ανακληθεί και εξαφανισθεί η πράξη χαρακτηρισμού».
Ο Κ. ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ
Για περίπτωση ανάλογη του «Αποπηγαδίου» κάνει λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Κισάμου και πρώην δήμαρχος Ιναχωρίου, κ. Κ. Κουκουράκης. «Πλέον έχουμε την απόδειξη σε αυτά που επί χρόνια υποστήριζε ο πρώην Δήμος Ιναχωρίου σε σχέση με το ΣΧΟΟΑΠ και τις περιοχές ΠΕΡΠΟ. Οτι τα δήθεν προβλήματα που υπήρχαν στη θεσμοθέτηση του ΣΧΟΟΑΠ ήταν η δικαιολογία, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα από διάφορους να δημιουργήσουν λατομική ζώνη στην ευρύτερη παραλιακή περιοχή όρμος Στομίου - Προφήτης Ηλίας. Απόδειξη η τελευταία πράξη χαρακτηρισμού που κατατέθηκε στον Δήμο Κισάμου για 5.800 στρ., δηλαδή για όλη την ευρύτερη περιοχή όρμος Στομίου - Προφήτης Ηλίας, που χαρακτηρίζονται στο σύνολό τους χωρίς την απόκλιση ούτε ενός στρέμματος ως δασική! Με βάση τη κείμενη νομοθεσία (ν. 998/79) επιτρέπεται η μεταβολή της δασικής έκτασης προκειμένου να κατασκευαστεί λατομείο, λατομική ζώνη, αιολικό πάρκο. Επιτρέπεται δηλαδή η καταστροφή της βλάστησης για να γίνουν αυτά».
Οπως επισημαίνει ο κ. Κουκουράκης «η ζώνη ΠΕΡΠΟ που ήταν στο ΣΧΟΟΑΠ είναι σε επαφή με τη ζώνη που θέλουν να χαρακτηρίσουν ως λατομική. Σε περίπτωση που είχε θεσπιστεί το ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου εκ του νόμου δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει λατομική ζώνη, αφού δεν υπήρχαν οι κρίσιμες αποστάσεις των 500 - 1.000 μ. Να λοιπόν γιατί ο υπάλληλος Α’ βαθμού, κ. Καρούντζος, δεν προωθεί για θεσμοθέτηση το ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου».
Χαρακτηριστικά ο πρώην δήμαρχος μιλάει για «κλασική περίπτωση ανάλογη του 'Αποπηγαδίου', που, ενώ υπήρχαν χρήσεις γης από τους κατοίκους εδώ και εκατοντάδες χρόνια, βρέθηκαν ξένοι στον τόπο τους. Διότι οι εκτάσεις αυτές, όταν κηρυχθούν δημόσιες, δασικές εκτάσεις, δεν επιτρέπει στους κατοίκους - ιδιοκτήτες να κάνουν τίποτα, αλλά επιτρέπει να καταστραφεί η βλάστηση για να γίνει λατομείο ή αιολικά ή το οτιδήποτε άλλο», αναφέρει ο κ. Κουκουράκης, υπογραμμίζοντας πως παρότι ο Δήμος Κισάμου προχώρησε στην ανάρτηση του χαρακτηρισμού, δεν έγινε ενημέρωση στο Δ.Σ. ούτε ενημερώθηκαν οι κάτοικοι - ιδιοκτήτες της περιοχής.
Δικαίωση για το Στόμιο - Λιβάδια
Την ίδια στιγμή, με πρόσφατη δικαστική απόφαση αθωώθηκε ο πρώην Δήμος Ιναχωρίου από μήνυση της Δασικής Υπηρεσίας αναφορικά με το οδικό έργο Στόμιο - Λιβάδια. «Η Δικαιοσύνη μέσα από επανειλημμένες αποφάσεις της δικαιώνει και το έργο και τις επιλογές μας και αποκαλύπτει με έμμεσο τρόπο ποιοι μας πολέμησαν. Αυτά ας τα δει ο κ. Καρούντζος και ας αναθεωρήσει τις επιλογές του απέναντι σε έναν θεσμοθετημένο φορέα της Αυτοδιοίκησης. Για τον δρόμο Στόμιο - Λιβάδια, ένα σοβαρότατο αναπτυξιακό έργο που έγινε προς όφελος των πολιτών της περιοχής μας, δεχθήκαμε τρομακτική πίεση από οργανωμένα συμφέροντα προσπαθώντας να μας πιέσουν ώστε να ενδώσουμε στις απαιτήσεις τους για άλλα πράγματα. Ελάχιστοι από τους θεσμικούς μας εταίρους στάθηκαν δίπλα μας. Απόντες οι βουλευτές και αυτοί που κάθε λίγο και λιγάκι τρέχουν για να 'σώσουν την Ελλάδα'. Πάλεψαν μαζί με τους πολίτες της περιοχής οι Οικολόγοι Πράσινοι, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Ο.Α.ΔΥ.Κ., οι πολίτες της περιοχής», τονίζει ο κ. Κουκουράκης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου