Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011
ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
«Μήλον της έριδος» τα νερά
Δημοσιεύθηκε στις: 10-12-2011
Διχάζει το θέμα της διαχείρισης των νερών με την Περιφέρεια Κρήτης να προωθεί την ενιαία διαχείριση για όλο το νησί από έναν φορέα -και συγκεκριμένα τον Ο.Α.ΔΥ.Κ.- και από την άλλη με τους Δήμους -και ειδικά αυτόν του Αποκόρωνα- να εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις.
Στη χθεσινή εκδήλωση με θέμα το υδάτινο δυναμικό του Αποκόρωνα στις Βρύσες οι διαφορές στην αντίληψη ήταν ξεκάθαρες. «Η θέση της Περιφέρειας είναι να έχουμε ενιαία διαχείριση υδάτων στην Κρήτη. Με συνεργασία μπορεί να έχουμε έναν φορέα και έχω κάνει την πρόταση να είναι ο Ο.Α.ΔΥ.Κ.», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο περιφερειάρχης, κ. Στ. Αρναουτάκης. Από τη μεριά του ο δήμαρχος Αποκόρωνα, κ. Γ. Μαρκάκης, αφού επεσήμανε πως η περιοχή του «παρά τα υψηλά αποθέματα σε νερό πολλές φορές τα στερείται», υπογράμμισε πως «δεν είμαστε αντίθετοι σε έναν στρατηγικής σημασίας φορέα που θα έχει τη διαχείριση του νερού, αλλά η συμμετοχή του Δήμου, του Δήμου Αποκόρωνα ιδιαίτερα, θα είναι με τέτοια έμφαση, ώστε τα νερά του Αποκόρωνα να διοχετεύονται κυρίαρχα στους δημότες του».
Πιο ξεκάθαρη ήταν η θέση του αντιδήμαρχου, κ. Μ. Χαριτάκη, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής εκ μέρους του Δήμου. «Θα πρέπει σταδιακά, με ένα χρονοδιάγραμμα, να περάσει στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλη η διαχείριση των υδάτων τόσο για την ύδρευση όσο και για την άρδευση, η οποία θα λειτουργεί σε αρμονική σχέση με τους Τ.Ο.Ε.Β. Αιωρείται στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα πως υπάρχει πρόθεση από την Πολιτεία να θεσμοθετήσει έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού σε περιφερειακό επίπεδο. Είμαστε σαφώς αντίθετοι σε αυτήν την ιδέα και σε κάθε προοπτική που δημιουργεί ικανή συνθήκη για να οδηγήσει κάποια μέρα τον πλούτο αυτό που έχουμε (το νερό) σε διαφορετικά από τα τοπικά συμφέροντα», ανέφερε ο κ. Χαριτάκης, σημειώνοντας πως ο ρόλος του Ο.Α.ΔΥ.Κ. θα πρέπει να αναθεωρηθεί «να είναι μόνο επιστημονικός, συμβουλευτικός, μελετητικός και φορέας εκτέλεσης μεγάλων έργων υποδομής, όχι όμως φορέας διαχείρισης».
ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Στο υδάτινο δυναμικό του Αποκόρωνα αναφέρθηκε ο κ. Κ. Βοζινάκης, γεωλόγος του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Π.Ε. Χανίων. «Το υδάτινο δυναμικό του Αποκόρωνα είναι πλούσιο. Μερικές από τις πηγές του αντιμετωπίζουν πρόβλημα υφαλμύρωσης, όπως ο Ζούρμπος και ο Αλμυρός στη Γεωργιούπολη, οι υπόλοιπες, όμως, Στύλος, Αρμένοι και αλλού, είναι καλής ποιότητας πηγές, πέρα από κάποια περιοδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Απαιτείται ένας σχεδιασμός για το πώς θα το διαχειριστούμε αυτό το δυναμικό και νομίζω ότι εκεί απαιτείται μια δουλειά και από τους φορείς, τον Δήμο, την Περιφέρεια.
Τα δεδομένα και τα στοιχεία υπάρχουν, είναι θέμα συνεννόησης σε επίπεδο Περιφέρειας καθώς υπάρχει μεγάλη εμπλοκή φορέων. Ως τοπική κοινωνία θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις προτάσεις μας στο στάδιο της διαβούλευσης για να περπατήσουν τα πράγματα συντεταγμένα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα πάμε σε λύσεις επιβολής», ανέφερε ο κ. Βοζινάκης.
Στο ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης υδάτων αναφέρθηκε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, κ. Κ. Χαρτζουλάκης. «Απαιτείται μια σωστή χρήση των νερών που σημαίνει την ανάγκη δημιουργίας ενός συμβουλευτικού συστήματος για τους αγρότες, που να τους λέει πόσο νερό πρέπει να βάλουν και πόσο θα πρέπει να ποτίσουν. Αυτό μπορεί να γίνει σε επίπεδο Δήμου, Νομού ή και Κρήτης. Ηδη πιλοτικά έχουν γίνει τέτοια συστήματα σε δύο περιοχές. Η πρότασή μας προς το Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης είναι όπου υπάρχουν μεγάλα έργα με κλειστούς αγωγούς να υπάρξει ένα τέτοιο σύστημα. Εφαρμόζοντας ένα συμβουλευτικό σύστημα μπορεί να εξοικονομήσουμε πάνω από 10% του νερού που καταναλώνεται που για την Κρήτη σημαίνει 40 εκατ. κυβικά, δηλαδή μιλάμε για 7 φράγματα Βαλσαμιώτη», σημείωσε ο κ. Χαρτζουλάκης.
Την εμπειρία του από την εναλλακτική μεθοδολογία αγροτικής ανάπτυξης, που στηρίζεται στην ολοκληρωτική ανακύκλωση του οργανικού υλικού, μετέφερε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Ν. Νικολαΐδης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιεί το Πολυτεχνείο στον ποταμό Κοιλιάρη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν οι βουλευτές Ε. Δαμιανάκης, Ε. Κουρουπάκη, Χ. Μαρκογιαννάκης, ο κ. Ν. Παπαδάκης από το Ιδρυμα «Αγία Σοφία» κ.ά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου