Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011


ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Σταθερές οι τιμές
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 14-12-2011

Σταθερές παραμένουν οι τιμές στην αγορά των Χανίων λίγες ημέρες πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Παρά την οικονομική κρίση, δεν είναι λίγοι οι Χανιώτες καταναλωτές που επιλέγουν τα τοπικά καταστήματα αναζητώντας προϊόντα σε καλή ποιότητα και τιμές. Η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες με τους επιχειρηματίες να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για τόνωση της τοπικής οικονομίας.

ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
«Γεύσεις της εποχής»
Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι συνδεδεμένη και με μια σειρά από τρόφιμα και γλυκά που προσφέρονται στο γιορτινό τραπέζι και όχι μόνο. «Η κίνηση είναι ίδια με πέρυσι αλλά τη σύγκριση θα την κάνουμε την τελευταία εβδομάδα των εορτών, που ο κόσμος θα έχει ένα επιπλέον εισόδημα λόγω δώρου», δηλώνει ο κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, υπεύθυνος της ομώνυμης οικοτεχνίας «Το Κρητικό Εργαστήρι» της οικογένειας Λαμπάκη. Και στον χώρο του τροφίμου οι επαγγελματίες διαπιστώνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από το καταναλωτικό κοινό. «Οι Χανιώτες πιστεύουμε ότι θα υποστηρίξουν τους ντόπιους παραγωγούς και επιχειρηματιες, ώστε να μείνει το χρήμα στον τόπο μας είτε στα τρόφιμα είτε στο οποιοδήποτε προϊόν. Ειδικά, στα δικά μας προϊόντα μια και διανύουμε μια περίοδο Σαρακοστής έχουμε αύξηση στις πωλήσεις του χορτοκαλίτσουνου, του κρεμμυδοκαλίτσουνου, της μαραθόπιτας και όσο μπαίνουμε στις γιορτές αυξάνονται οι πωλήσεις σε μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες. Οι τιμές είναι ίδιες εδώ και μια 4ετία, παρά την αύξηση των υποχρεώσεών μας. Οι τιμές ανάλογα το είδος κυμαίνονται ανάμεσα στα 10 - 11 ευρώ το κιλό για τα γλυκά», επισημαίνει ο κ. Λαμπάκης.
Αναφορικά με το τι θα πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής ψωνίζοντας ο κ. Λαμπάκης επισημαίνει πως «θα πρέπει να έχει ως στόχο το φρέσκο, γιατί κυκλοφορούν και τρόφιμα που έχουν συσκευαστεί μήνες πριν και τώρα ξεπαγώνονται και δίνονται ή έχουν άπειρα συντηρητικά. Εμείς προτείνουμε στις νοικοκυρές να φτιάξουν πράγματα στην κουζίνα τους και είμαστε πρόθυμοι να τις βοηθήσουμε, για όποιον όμως θέλει το έτοιμο είμαστε κοντά τους για να τους προσφέρουμε την ποιότητα που θέλουν.
Το «Κρητικό Εργαστήρι» δεν μπαίνει στη διαδικασία της βιομηχανικής παραγωγής. Φτιάχνουμε χειροποίητα προϊόντα με ντόπια είδη, από τα δικά μας τυροκομεία, με αποκλειστική χρήση ελαιολάδου, καθόλου βούτυρο και σπορέλαια. Τα προϊόντα μας εκτός από το εργαστήριο και το νέο κατάστημά μας στην οδό Αποκορώνου, μπορούν να τα βρούν σε μίνι μάρκετ και σε μικρά καταστήματα».

ΠΟΙΟΤΗΤΑ
«Υπάρχει αγοραστική κίνηση, ο κόσμος έρχεται στο ζαχαροπλαστείο μας και στα τοπικά ζαχαροπλαστεία, απλά ψωνίζει περιορισμένα σε σύγκριση με άλλες χρονιές», αναφέρει ο κ. Φραγκίσκος Παπανικολάκης, υπεύθυνος της ομώνυμης οικογενειακής επιχείρισης που ειδικεύεται σε ήδη ζαχαροπλαστικής. «Οπως είναι φυσικό κινούνται τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα όπως τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, τα σοκολατοειδή με χριστουγεννιάτικο φόντο που έχουν δηλαδή κάποια διακόσμηση που συσχετίζεται με το κλίμα των ημερών. Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και ίδιες με πέρυσι», αναφέρει.
Η συμβουλή του επαγγελματία προς τους καταναλωτές είναι να δώσουν έμφαση στην ποιότητα. «Μπορεί να αγοράσουν γλυκά σε τιμή πιο οικονομική αλλά σίγουρα θα υστερούν σε ποιότητα. Γι? αυτό, ειδικά στα γλυκά, δεν πρέπει να αγοράζουν τυποποιημένα προϊόντα, όσο φθηνά και να είναι γιατί η ποιότητα δεν είναι η ίδια, δεν είναι ανάλογη με αυτή του τοπικού ζαχαροπλαστείου. Αυτό είναι κάτι που πρέπει πάντα να το έχουν κατά νου οι καταναλωτές. Οπως επίσης ότι θα πρέπει να στηρίζουν την τοπική επιχείριση, όπως κι εμείς να αγοράζουμε από τους ντόπιους παραγωγούς, από τους αγρότες. Σε τέτοιες εποχές το ένα χέρι πρέπει να νίβει το άλλο», καταλήγει ο κ. Παπανικολάκης.

ΓΙΑ ΚΡΕΑΤΙΚΑ
«Στροφή σε ντόπια κρεοπωλεία»
«Ο κόσμος έχει στραφεί στα κρεοπωλεία γιατί βλέπει ότι εδώ θα βρεί το καλύτερο, ποιοτικά κρέας, το ελεγμένο», αναφέρει ο κρεοπώλης κ. Σήφης Κουρομιχελάκης, μέλος της Ενωσης Κρεοπωλών Χανίων που συστάθηκε το 2010 και στην οποία μετέχουν επαγγελματίες με στόχο την καλύτερη δυνατή προσφορά υπηρεσιών.
Εν όψει Χριστουγέννων η αγορά κρέατος αναμένεται να τονωθεί.«Αυτές τις ημέρες υπάρχει ενδιαφέρον και για τις γαλοπούλες, εδώ στην Κρήτη πολλοί παίρνουν και γουρουνόπουλο, λόγω του τοπικού εθίμου, οι Χανιώτες θέλουν και το αρνί. Πιστεύω ότι θα κινηθούν όλα τα κρέατα. Οι τιμές είναι πολύ καλές. Τα χωριάτικα κοτόπουλα είναι από 5.30 μέχρι και 6 ευρώ, το απλό κοτόπουλο που η Ενωσή μας το δίνει 2.98 το κιλό προσφορά ειδικά για τους Χανιώτες, τις οικογένειες που έχουν προβλήματα και το αρνί από 9.60 έως 10 ευρώ. Γενικά, έχουμε πολύ καλύτερες τιμές από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Η λογική μας είναι να δοθεί το προϊόν σε φιλική τιμή στον καταναλωτή και να ενισχυθεί και ο κτηνοτρόφος που περνάει και αυτός δύσκολες στιγμές», τονίζει ο κρεοπώλης.
Η κρίση έχει πλήξει σημαντικά και τις αγορές κρέατος. Πλέον, όπως διαπιστώνουν οι επαγγελματίες, «ο κόσμος είναι πιο συγκρατημένος, δεν αγοράζει μεγάλες ποσότητες και το ψάχνει περισσότερο. Εμάς μας λένε για το κοτόπουλο που το δίνουμε σε τιμή 2.98 γιατί είναι τόσο φθηνό και ο κόσμος το εκτιμά ότι το κάνουμε γι? αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάρουν κρέας και είναι και πολύ καλό ποιοτικά. Γενικά, θα πρέπει και οι Χανιώτες να ενισχύσουν τα μικρά μαγαζιά, τους μικρούς επαγγελματίες. Είναι σημαντικό να στηριχθεί η τοπική οικονομία, σε οποιοδήποτε είδος και ένα παραπάνω στα τρόφιμα», καταλήγει.

ΣΤΑ ΕΙΔΗ ΔΩΡΩΝ
Επάρκεια προϊόντων
«Στα είδη μας υπάρχει επάρκεια προϊόντων για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Οι τιμές είναι πιο χαμηλές και 20% ακόμα σε σύγκριση με πέρυσι», μας αναφέρει η κα Ελένη Σταθάκη, ιδιοκτήτρια του καταστήματος «Ζούρας». Στα είδη δώρων δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη κάμψη, ειδικά την περίοδο των εορτών παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση. «Στα είδη που πουλάμε εμείς δεν βλέπω μεγάλη κάμψη. Ο κόσμος που έρχεται λέει ότι αφού δεν θα πάρω ρούχα και παπούτσια ας στολίσουμε το σπίτι μας για να ανέβει η ψυχολογία μας, ας αγοράσουμε ένα δωράκι για τους κοντινούς μας ανθρώπους. Η όποια κάμψη δεν είναι πάνω από 5%. Ο κόσμος προτιμάει κυρίως εποχιακά δωράκια, χριστουγεννιάτικα. Με 10 ευρώ βρίσκεις εξαιρετικά δωράκια, καλαίσθητα και πολύ όμορφα», τονίζει η κα Σταθάκη.

«ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ»
«Είμαστε ικανοποιημένοι από την κίνηση εν όψει της εορταστικής περιόδου γιατί προχωράμε συνέχεια σε προσφορές κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του κόσμου. Προσαρμοστήκαμε στην οικονομική κρίση, προσφέροντας οικονομικές τιμές», αναφέρει ο κ. Κώστας Κατσιφαράκης, ιδιοκτήτης του Simple City, καταστήματος που ειδικεύεται στα είδη δώρων, μεταξύ άλλων. Η προσφορά των 15% για τα χριστουγεννιάτικα είδη έχει κρατήσει τους πελάτες του καταστήματος σε σύγκριση με άλλες χρονιές και όπως επισημαίνει ο κ. Κατσιφαράκης «ο κόσμος το βλέπει αυτό και το εκτιμά. Οι πελάτες μας έρχονται και αγοράζουν 2 - 3 πράγματα προκειμένου να εμπλουτίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους και τον στολισμό του σπιτιού τους αλλά και για να προσφέρουν ένα δωράκι για να φτιάξουν τη διάθεση αυτού που το λαμβάνει καθώς και τη δική τους. Ανάμεσα στα δώρα βλέπουμε ότι μεγάλη πέραση έχουν πράγματα για το σπίτι π.χ. πετσέτες μπάνιου, είδη χρηστικά για την κουζίνα, πράγματα που αυτός που θα τα λάβει θα τα εκτιμήσει και τα χρησιμοποιήσει άμεσα, Η τιμή τους δεν ξεπερνά στα περισσότερα τα 10 ευρώ, τιμή πολύ προσιτή».

Εντατικοί έλεγχοι εν όψει των εορτών
Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά εν όψει των εορτών. Οπως ανακοίνωσε χθες η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων «εν όψει των εορτών θα γίνουν πιο εντατικοί οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται τόσο σε επιχειρήσεις ειδών διατροφής και λοιπά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όσο και στη διακίνηση αγαθών από τα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχων, στα οποία συμμετέχουν υπάλληλοι των αρμοδίων Υπηρεσιών».
Επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων καλεί τους επιχειρηματίες «να θέτουν όλα τα απαραίτητα παραστατικά στοιχεία στην διάθεση των ελεγκτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου