Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011


ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Δυσοίωνο μέλλον
Δημοσιεύθηκε στις: 14-12-2011

Με 10 μεγάλους αγοραστές στην Ιταλία να καθορίζουν τις τιμές του ελαιολάδου, το μέλλον του βασικού προϊόντος της Κρήτης, σε ό,τι έχει να κάνει με τον παραγωγό, μόνο ως δυσοίωνο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
Από μεριάς του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ο εκτελεστικός του διευθυντής, κ. Νίκος Μιχελάκης, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τόνισε πως για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι τιμές του ελαιολάδου παρουσίασαν σημαντική μείωση. «Και ενώ η παραγωγή στην Κρήτη παρουσιάζεται να μειώνεται εξαιτίας του παγετού η Ισπανία αρχίζει να δίδει μειωμένες, σε σχέση με τις αρχικές, εκτιμήσεις κατεβάζοντας την αναμενόμενη παραγωγή από 1,4 εκατ. τόνους σε 1,35. Οι τιμές συνεχίζουν την πτωτική πορεία τους. Την εβδομάδα αυτή είχαμε και νέα πτώση τιμών, μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Στην Κρήτη οι τιμές μειώθηκαν την τελευταία βδομάδα και έπεσαν μεταξύ 2 -2,05 ευρώ, στην Πελοπόννησο 2,05 - 2,25. Στην Ισπανία επίσης υπάρχει σημαντική πτώση. Η μέση τιμή έπεσε κατά 3% και κυμάνθηκε στα 1,89 ευρώ, ενώ η μέγιστη τιμή έπεσε κατά 16% από 2,38 στο 1,99 ευρώ. Ανάλογη πτώση τιμών υπάρχει και στην Ιταλία, οπού, όμως, οι τιμές, όπως πάντα, διατηρούνται υψηλότερες από Ελλάδα και Ισπανία και κυμάνθηκαν σε επίπεδο κράτους κατά μ.ο. στο 2,61 ευρώ την προηγουμένη βδομάδα», ανάφερε ο κ. Μιχελάκης.
Ερωτηθείς για τους παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία των τιμών ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε πως «δυστυχώς έχουμε το πολύ 10 κεντρικούς αγοραστές που εδράζονται οι περισσότεροι στην Ιταλία και μόνο στην Κρήτη έχουμε 650 πωλητές ελαιολάδου. Με αυτούς τους όρους δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση. Στην πραγματικότητα οι 10 καθορίζουν τις τιμές και δεν γίνεται καμία διαπραγμάτευσή τους». Τελευταία, λόγω της οικονομικής κρίσης, η δυνατότητα του καταναλωτή να αγοράζει ποιοτικά προϊόντα και κατ? επέκταση ελαιόλαδο, μειώνεται. «Ολα αυτά δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζουν, αλλά θα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες για την αναδιοργάνωση της αγοράς, τη συγκέντρωση του ελαιολάδου και την πώλησή του με δημοπρασίες», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του Σ.Ε.ΔΗ.Κ.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Σ.Ε.ΔΗ.Κ.
Εν τω μεταξύ, μεθαύριο, Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, θα γίνουν η Γενική Συνέλευση και οι Εκλογές του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. «Η Γενική Συνέλευση αυτή συγκαλείται προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. ως Ν.Π.Ι.Δ., που ήταν τώρα και 10 χρονιά, αφού, όπως είναι γνωστό, με τη μορφή του Ν.Π.Δ.Δ. η επιτέλεση της αποστολής και η επίτευξη των στόχων του διαπιστώθηκε ότι πρακτικά ήταν αδύνατη», ανέφερε.
Στη Γενική Συνέλευση θα παρουσιαστούν οι δραστηριότητες που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του παρόντος Δ.Σ. καθώς και ο προγραμματισμός για το 2012. Επίσης, θα συζητηθούν και αλλά τρέχοντα θέματα, μεταξύ των οποίων τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από τον παγετό που έπληξε τους ελαιώνες αρκετών περιοχών του Ηρακλείου, όπως στους Δήμους Γόρτυνας, Αρχανών - Αστερουσίων, Μινώας Πεδιάδας κ.ά., προκαλώντας πρωτοφανείς ζημιές στην παραγωγή, αλλα και σημαντικη υποβάθμιση της ποιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου