Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011


ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Εκσυχρονισμός εγκαταστάσεων
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 23-12-2011

Στον σοβαρό εκσυγχρονισμό των κτηριακών του εγκαταστάσεων προχωρεί το Κέντρο Αποκατάστασης Παίδων και Νέων Κρήτης.
Με ένα ποσό 300.000 μέσα από το ΕΣΠΑ προβλέπονται μια σειρά από εργασίες που θα βελτιώσουν την προσφορά των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ένα κτηριακό συγκρότημα που εδώ και χρόνια δεν έχουν γίνει εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού.
«Εχουμε καταθέσει τη σχετική μελέτη και το έργο του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων μας ύψους 300.000 ευρώ, θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Είναι εργασίες απαραίτητες που θα αλλάξουν την εικόνα των κτηρίων και θα βελτιώσουν το επίπεδο των υποδομών τους που είναι κάποιων ετών και που φυσικά παρουσιάζουν προβλήματα» δηλώνει ο κ. Ανδρέας Μιχαλάκης πρόεδρος του Κέντρου Αποκατάστασης Παίδων και Νέων Κρήτης.
Οι εργασίες που προβλέπονται μεταξύ άλλων είναι αλλαγές στα κουφώματα και στις πόρτες, νέα λουτρά, υδραυλικές εγκαταστάσεις, επεμβάσεις και βελτιώσεις στις κτηριακές δομές κ.ά..
Το Κέντρο συνολικά καλύπτει σήμερα 80 παιδιά προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες και διαθέτει τρία τμήματα:
* Παιδικής Μέριμνας, το παλιό ορφανοτροφείο
* Ειδικό Σχολείο (δημοτικό - νηπιαγωγείο)
* Εργαστήρια
Σύμφωνα με τις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις πρόκειται να συγχωνευτεί με το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Χανίων.
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
Και το Κέντρο Αποκατάστασης έχει υποστεί πολύ μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό του εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. «Παρόλα αυτά έχουμε πετύχει ό,τι περικοπές έγιναν να μην έχουν κανένα αντίκτυπο στα παιδιά, να μην κοπεί ούτε μισό ευρώ από τα παιδιά» δηλώνει ο πρόεδρος. Ειδικότερα:
-Στις ελλείψεις προσωπικού «μέσω μετατάξεων, μέσω της ενίσχυσης με εκπαιδευτικούς και ευχαριστούμε τους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για αυτό καλύπτουμε τις ανάγκες μας».
-Στις περικοπές στον προϋπολογισμό που «είναι αρκετά υψηλές και φτάνουν στο 30% έχουμε δώσει βάρος στο να μην λείψουν τίποτα από τα παιδιά. Περικοπές κάναμε στα τηλέφωνα, στα λειτουργικά έξοδα, αλλά σε τίποτα που να έχει να κάνει με τα παιδιά» λέει ο κ. Μιχαλάκης.
Ο ΞΕΝΩΝΑΣ
Αναφορικά με τη δημιουργία ξενώνα στο χώρο του Κέντρου Αποκατάστασης, μια ενέργεια που προωθούν οι απόφοιτοι του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας για τα παιδιά που φεύγουν από αυτό μετά την ενηλικίωσή τους, και που έχει κολλήσει εδώ και χρόνια, καθώς το κτήριο που προορίζεται για ξενώνα δεν είχε από την χρονολογία που κατασκευάστηκε τις απαιτούμενες οικοδομικές άδειες, ο κ. Μιχαλάκης αναφέρει πως μόλις ολοκληρωθεί το ζήτημα της αδειοδότησης, η πρότασή του είναι να μπει ο ξενώνας στον οργανισμό του Κέντρου ώστε να προχωρήσει η στελέχωσή του. «Ο σύλλογος αποφοίτων κάνει μια πολύ φιλότιμη, πολύ ωραία προσπάθεια να στεγάσει έστω και προσωρινά τα παιδιά που έχουν αποφοιτήσει από αυτό.
Ισως όμως, ίσως, με λάθος τρόπο. Υπήρξαν καταγγελίες στην Περιφέρεια ότι γίνονταν αυθαίρετες εργασίες εντός του ξενώνα. Δόθηκαν λοιπόν εντολές από την Περιφέρεια, όπως επίσης και από την πολεοδομία του Δήμου Χανίων να σταματήσουν οι εργασίες. Θεώρησα πως αν δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση, δεν μπορούν να ολοκληρωθούν οι εργασίες.
Επειδή όμως είναι απαραίτητος ο ξενώνας, στο νέο Οργανισμό τον προτείνουμε ως ειδική χρήση. Ο ξενώνας δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς Οργανισμό. Πέρα από τα παιδιά που τελειώνουν το ΚΠΜ Χανίων θα μπορεί να φιλοξενει π.χ. ένα παιδί που τελειώνει το ΚΠ Μέριμνας Θεσσαλονίκης και περνάει στο Πολυτεχνείο ή στο ΤΕΙ στα Χανιά να μπορεί να μείνει εδώ.
Μόλις πάρει την απαραίτητη αδειοδότηση, το έχουμε προτείνει στον νέο οργανισμό του Κέντρου, ώστε να είναι υποχρεωμένη ή όποια αυριανή διοίκηση να το προχωρήσει».


Στήριξη από την τοπική κοινωνία
Τα παιδιά του Κέντρου στηρίζει σημαντικά η τοπική κοινωνία και οι φορείς της. «Το πρωί της Πέμπτης είχαμε την επίσκεψη των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς των Χανίων με υλική και ηθική συμπαράσταση, όπως επίσης το Γυμνάσιο των Βρυσών αλλά και δεκάδες άλλες φορείς. Προσωπικά αν και είμαι 60 ετών, μέχρι πριν από 3 χρόνια δεν ήξερα τι δουλειά γίνεται εδώ μέσα. Σκοπός μου είναι να μάθει ο κόσμος των Χανίων τη δουλειά γίνεται εδώ. Ηδη διαπιστώνουμε πόσο σημαντική είναι η βοήθεια και η στήριξή του. Η βοήθεια του κόσμου είναι τεράστια. Και από τους δημόσιους φορείς υπάρχει ανταπόκριση, όχι όμως τόση όση θα περιμένα, για να είμαι ειλικρινής" αναφέρει ο κ. Μιχαλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου