Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011




ΣΕ ΚΙΣΑΜΟ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟ
Κλείνουν Υπηρεσίες
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 02-12-2011

Μακρύς είναι ο κατάλογος των Υπηρεσιών που κλείνουν, υποβαθμίζονται, αναστέλλονται και υπολειτουργούν σε Κίσαμο και Σέλινο. Μολονότι και οι δύο περιοχές συγκρατούν τους πληθυσμούς τους και στη σύγχρονη πραγματικότητα αυξάνονται οι ανάγκες τους, τα τελευταία 2 - 3 χρόνια βρίσκονται αντιμέτωπες με μια συνολική αποψίλωση. Τα «Χ.Ν.» απευθύνθηκαν σε μόνιμους κατοίκους των περιοχών αυτών, θέλοντας να αναδείξουν την καθημερινότητά τους δίχως τις Υπηρεσίες, που εξυπηρετούσαν για χρόνια Σέλινο και Κίσαμο.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΕΛΙΝΟΥ:
«Στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα»
«Ετσι όπως πάνε τα πράγματα στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα στο Σέλινο», δηλώνει ο 38χρονος, κ. Αντώνης Καστρινάκης, μόνιμος κάτοικος Καντάνου και πατέρας τριών παιδιών. Ιδιαίτερα προβληματισμένος βλέπει τα τελευταία 2 - 3 χρόνια τις Υπηρεσίες να κλείνουν ή να υποβαθμίζονται τη μία μετά την άλλη. Κρίσιμο ζήτημα είναι αυτό των σχολείων, που απασχολεί έντονα τον Αντώνη, αλλά και τα άλλα νεαρά ζευγάρια της περιοχής. «Αν βάλουν 'χέρι' στα σχολεία, εμείς θα αρχίσουμε να φεύγουμε. Εχω τρία παιδιά, αν αναγκαστούν να φύγουν από την ηλικία των 10 - 11 για να πάνε στο Γυμνάσιο ή θα αναγκαστείς να τα έχεις συνέχεια στους δρόμους ή να φύγεις. Είναι σημαντικό να παραμείνουν τα σχολεία με κάθε κόστος. Στους παιδικούς σταθμούς υπάρχουν παιδιά και είναι κρίμα να κλείσουν τα σχολεία», αναφέρει. Ο Αντώνης διαπιστώνει ένα αρνητικό κλίμα στην περιοχή να κλείσουν τα πάντα. «Εκλεισε ουσιαστικά η Αγροτική Τράπεζα, θα κλείσει κάποια στιγμή το Ταχυδρομείο, κλείνει το Ειρηνοδικείο που δεν έχει κανέναν υπάλληλο, αλλά έρχονται οι δικαστές από τα Χανιά. Και για την Τράπεζα εγώ, ως επαγγελματίας, που κινούμαι με λογαριασμούς και επιταγές θα πρέπει να πάω στην Παλαιόχωρα ή στα Χανιά. Για το Ειρηνοδικείο, που δίνει ζωή στην Κάντανο κάθε 20 ημέρες, με το κλείσιμό του θα αναγκάζεται μία ολόκληρη επαρχία, όλο το Σέλινο, να πηγαίνει στα Χανιά για μια αγροζημιά, ένα πταίσμα. Αφού το Ειρηνοδικείο εδώ ούτε προσωπικό απασχολεί, το οίκημα δεν ενοικιάζεται, είναι ιδιόκτητο, γιατί να κλείσει; Είναι σωστό να αναγκάζεις έναν άνθρωπο από τη Σαρακήνα, το Ανατολικό Σέλινο να πηγαίνει για μια απλή υπόθεση στα Χανιά; Από την άλλη το ΚΤΕΛ που έκανε 3 δρομολόγια για Παλαιόχωρα, τώρα κάνει 2. Σε λίγο δεν θα μπορείς να πάρεις ούτε λεωφορείο». Για την Κάντανο, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, καθοριστική ήταν η τοποθέτηση της έδρας του νέου Δήμου στην Παλαιόχωρα, αφού, όπως λέει, «η Παλαιόχωρα δεν είχει ανάγκη την έδρα από άποψη ανάπτυξης, που την είχε έτσι και αλλιώς εξασφαλισμένη». Παράλληλα, υπογραμμίζει την αδυναμία όλων των φορέων όλα αυτά τα χρόνια να προβάλουν και να αναπτύξουν την ιστορικότητα της περιοχής, τη δημιουργία Μουσείου και την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς την ενδοχώρα του Σελίνου.


ΕΚΛΕΙΣΑΝ
- Ταχυδρομείο στο Ροδοβάνι από 4/2011
- Ο.Τ.Ε. Καντάνου και Ο.Τ.Ε. Παλαιόχωρας
- Μονοθέσια Δ.Σ.
ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ
- Δημοτικό Σχολείο Ροδοβανίου από 9/2011
- Κ.Υ. Καντάνου
- Περιφερειακά ιατρεία στο Ροδοβάνι - Σούγια
- Αγροτική Τράπεζα στην Κάντανο
- Μείωση δρομολογίων του ΚΤΕΛ κατά 50% περίπου
ΚΛΕΙΝΟΥΝ
- Ειρηνοδικείο Καντάνου, μέχρι τέλος της χρονιάς
- Γυμνάσιο, ΕΠΑ.Λ. Καντάνου

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΙΣΑΜΟΥ:
«Τώρα πρέπει να πηγαίνουμε στα Χανιά»
«Πράγματα απλά, που κάναμε καθημερινά για χρόνια, τώρα πλέον τα στερούμαστε ή είμαστε υποχρεωμένοι να τα αναζητούμε στα Χανιά», δηλώνει ο Μανώλης Ψωματάκης, μόνιμος κάτοικος Κισάμου, δημ. υπάλληλος, ενώ η γυναίκα του διατηρεί μια βιοτεχνία τοπικών προϊόντων.
Κάτοικοι και επαγγελματίες έχουν ζημιωθεί από τη συρρίκνωση των Υπηρεσιών στην Κίσαμο τα τελευταία χρόνια. «Το πρώτο κλείσιμο που έγινε ήταν αυτό της Πολεοδομίας το 2007. Θεωρώ ότι αυτό δημιούργησε σοβαρά προβλήματα, γιατί για ένα απλό χαρτί της Πολεοδομίας θα πρέπει να πας τώρα στα Χανιά. Αυτό αφορά την άμεση εξυπηρέτηση», αναφέρει. Πολύ μεγάλη ζημιά για την περιοχή ήταν και το κλείσιμο των γραφείων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, τα τελευταία μάλιστα είχαν εκσυγχρονιστεί και εγκαινιαστεί πριν από μια 4ετία! «Από τη ΔΕΗ έμεινε μόνο το τεχνικό τμήμα ή για την ακρίβεια ορισμένοι εργαζόμενοι. Η άμεση εξυπηρέτηση, που υπήρχε παλιότερα, δεν υπάρχει, οι υπάλληλοι είναι φιλότιμοι, αλλά οι ζημιές είναι πολύ συχνές σε μια κακοκαιρία, σε μια βλάβη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν μια τόσο μεγάλη περιοχή όσο η Κίσαμος. Σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ, η 'λογική' που έκλεισε ήταν ότι, αφού υπάρχει ο 'Γερμανός', δεν είναι ανάγκη να υπάρχει ΟΤΕ. Ομως αυτό δεν αρκεί. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις τεχνικές βλάβες και το Διαδίκτυο. Τώρα υπάρχει ένας εργαζόμενος για την εξυπηρέτηση του Διαδικτύου, που καλύπτει μια τεράστια περιοχή. Ακόμα και σε άλλη εταιρεία να πας για το internet θα αντιμετωπίσεις το ίδιο πρόβλημα, γιατί και αυτές λειτουργούν μέσω ΟΤΕ», υπογραμμίζει ο κ. Ψωματάκης.
Πρόσφατο ήταν το κλείσιμο και περιφερειακών σχολείων, όπως και του Τελωνείου Κισάμου, που είχε 120 χρόνια ιστορία. Την ίδια ώρα, τοπικοί βουλευτές κάνουν ερωτήσεις για το κλείσιμο των Υπηρεσιών, τη στιγμή που έχουν ψηφίσει στη Βουλή όλα τα νομοσχέδια για τη συρρίκνωση τους! «Για τους εκλεγμένους στη Βουλή τα προσωπεία έχουν πέσει, από το τι λέει ο καθένας έως το τι κάνει, έχει πολύ μεγάλη απόσταση. Από την άλλη και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της Κισάμου θα έπρεπε να υπάρξει ένας συντονισμός, μία κοινή προσπάθεια για τη στήριξη της παραμονής των Υπηρεσιών και της λειτουργία τους. Δυστυχώς, βλέπω να κινούμαστε σε ένα περιφερειακό υδροκεφαλισμό όπου όλα συγκεντρώνονται σε 3 - 4 μεγάλα αστικά κέντρα και σε επίπεδο Κρήτης», καταλήγει ο συνομιλητής μας.

ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ
- Ο.Τ.Ε.
- Δ.Ε.Η.
- Τελωνείο Κισάμου
- Πολεοδομία Κισάμου
- Μονοθέσια Δ.Σ. Σφηναρίου, Καλαθενών
ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ
- Δ.Ο.Υ. Κισάμου
- Ι.Κ.Α. Κισάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου