Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011


ΑΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ “ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ”
Ο αγώνας συνεχίζεται
Δημοσιεύθηκε στις: 23-12-2011

Τη θέληση τους να συνεχίσουν τον απεργιακό τους αγώνα διαρκείας που σήμερα συμπληρώνει 54 ημέρες δήλωσαν οι απεργοί της 'Χαλυβουργίας Ελλάδας' εκπρόσωποι της οποίας βρέθηκαν χθες στα Χανιά, προσκεκλημένοι του Κοινωνικού Στεκιού- Στεκιού Μεταναστών.
Οι 450 εργαζόμενοι της βαριάς βιομηχανίας επεσήμαναν πως δεν πρόκειται να συζητήσουν με την εργοδοσία αν δεν επαναπροσληφθούν οι 50 συνάδελφοί τους που απολύθηκαν και αν δεν επανέλθει το 8ωρο πενθήμερο. Χθες ομόφωνα η γενική τους συνέλευση αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Ο έφορος του σωματείου κ. Αθανάσιος Παυλάκης μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους των Χανίων επεσήμανε πως «αυτόν τον αγώνα δεν τον ξεκινήσαμε εμείς, τον προκάλεσε η εταιρεία όταν ήλθε ευθαρσώς και μας πρότεινε μείωση 40% των αποδοχών, 5θήμερο, 5ωρο για να καλύψει ένα λειτουργικό κόστος για 5 μήνες. Εμείς σε τέτοια παιγνίδια δεν παίρνουμε μέρος. Είμαστε εργαζόμενοι βαριάς βιομηχανίας που έχουμε χάσει πάρα πολλά και ένα από αυτά ότι χάσαμε και συνάδελφους. Ας μην πάμε στα υλικά. Όταν φτάνουμε στο σημείο να λέμε ότι έχουμε νεκρό συνάδελφο από ατύχημα μέσα στη μονάδα και μετά από δύο ημέρες μπαίνουμε να εργαστούμε στον κλίβανο, στο χυτήριο, στο ελασματουργείο και στο πλέγμα, καταλαβαίνετε αν θέλαμε ή όχι να κλείσει το εργοστάσιο». Όπως επεσήμανε ο κ. Παυλάκης «ένας εργάτης με 23 χρόνια υπηρεσία και με καθαρό μισθό 1200 ευρώ μετά από τις μειώσεις πέφτει στα 750 ευρώ».

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Ξεχωριστή ήταν η συμπαράσταση εργαζομένων, πρωτοβάθμιων σωματείων, απλών κατοίκων της περιοχής του Θριασίου. «Ξεκινήσαμε ένα αγώνα μόνοι μας και πριν τελειώσει η ημέρα ήμασταν αμέτρητοι. Η αλληλεγγύη από τον κόσμο ήταν πρωτοφανής και δεν έχει σταματημό. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τόση στήριξη» τόνισε, ενώ ερωτηθείς για τη στάση του τοπικού εργατικού κέντρου Ελευσίνας που για εβδομάδες δεν έπαιρνε θέση για το ζήτημα απάντησε πως «το Ε.Κ. με ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ σίγουρα δεν μπορούσε να κάνει τίποτα διαφορετικό γιατί παίρνουν εντολές. Το ότι καθυστέρησαν 23 ημέρες και μετά από πίεση για να κάνουν μια 3ωρη στάση εργασίας δεν τους τιμά. Όπως το ότι πέρασαν 30 ημέρες για μια 24ωρη απεργία». Παράλληλα σημείωσε τη στήριξη των πρωτοβάθμιων σωματείων της περιοχής (ΕΛΜΕ κ.ά.) αλλά και την 24ωρη απεργία συμπαράστασης που προχώρησαν οι εργαζόμενοι στις υπόλοιπες χαλυβουργικές μονάδες της περιοχής(ΧΑΛΥΨ, Χαλυβουργική Α.Ε.).
Από τη μεριά του ο Μάρκος Καλλαρίδης, 22 χρόνια χειριστής γερανοδηγός στην 'Χαλυβουργία Ελλάδας' τόνισε πως «πίστευαν κάποιοι ότι αυτό που κάναμε θα έσπαγε. Εκαναν λάθος. Δίπλα μας στην πύλη ήλθαν οι οικογένειες, οι συνταξιούχοι, άλλοι εργαζόμενοι που μας έφερναν το γάλα τους. Παιδάκια και μαθητές μας έφεραν μια φούχτα χρήματα. Εμείς θα κρατήσουμε όσο πάει, γιατί 600 και 500 ευρώ δεν αρκούν για να ζήσουμε αξιοπρεπώς». Για το 'Κοινωνικό Στέκι- Στέκι Μεταναστών' ο Δημήτρης Ντούζγος σημείωσε πως «είμαστε σε μια εποχή που η ταξική επίθεση έχει κλιμακωθεί, Ελληνες και ξένοι εργάτες, συνταξιούχοι, φοιτητές, άνεργοι βρίσκονται στο στόχαστρο πληρώνοντας μια κρίση που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι».
•ΣΥΡΙΖΑ: Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων σημειώνει μεταξύ άλλων πως «ο εργαζόμενος λαός, κόντρα στον καιρό, συνεχίζει τον αγώνα για τη δουλειά, την ασφάλιση και το εισόδημα. Σημαία και κέντρο του αγώνα έχει αναδειχθεί η ηρωική απεργία των εργαζόμενων στη Χαλυβουργική. Εκεί για 50 μέρες τώρα(!) οι απεργοί υπερασπίζονται τις θέσεις δουλειάς και τα εισοδήματά τους.
Μόνο τους όπλο η αλληλεγγύη των λαϊκών στρωμάτων. Η απεργία αυτή είναι κομβική για όλη την εργατική τάξη. Η απεργία αυτή δεν πρέπει να ηττηθεί!».
•Το ΤΕΕ/ΤΔΚ με ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής της 21-12-2011, εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον δίκαιο και δύσκολο αγώνα των εργατών της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Μέσα από τον αγώνα τους εκφράζεται η πίστη και το δίκαιο όλων των εργαζομένων για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη, ειδικά στον εργασιακό μεσαίωνα που γίνεται προσπάθεια με κάθε τρόπο και κάθε μέσο να επιβληθεί σε όλη τη χώρα. Αποτελεί υποχρέωση και τιμή μας να στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε αντίστοιχες προσπάθειες που σηματοδοτούν την ανάγκη για αγωνιστική και συνεχή διεκδίκηση ανθρώπινων και υγιών εργασιακών συνθηκών.
Καλούμε τα μέλη μας
να καταβάλουν ό,τι επιθυμούν από το υστέρημά τους στον τραπεζικό λογαριασμό 200/623301-52 (Εθνική Τράπεζα) για να στηρίξουν έμπρακτα το ταμείο αλληλεγγύης που έχει συσταθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου