Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011


ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ
«Στην προσχολική ηλικία κτίζεται η προσωπικότητα»
Δημοσιεύθηκε στις: 06-12-2011

«Η ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού στην προσχολική ηλικία και ο ρόλος των γονέων» ήταν το θέμα της εισήγησης της κας Ελένης Κουράκη, ψυχολόγου και στελέχους του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Χανίων χθες στον Βρεφονηπιακό Σταθμό του Δήμου Χανίων στον Γαλατά.
Η προσχολική ηλικία «είναι η πιο σημαντική ηλικία στη ζωή ενός ανθρώπου, κτίζεται η προσωπικότητα του ατόμου, δημιουργείται μια υγιής ψυχική δομή, μπαίνουν τα θεμέλια του χαρακτήρα. Όλα αυτά από την πρώτη στιγμή της γέννησης μέχρι και τα 6 του χρόνια», τόνισε η κα Κουράκη μιλώντας στους δημοσιογράφους. Περιγράφοντας την πορεία του παιδιού μέχρι τα 6 του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε τρεις χρονικούς σταθμούς:
• Τον 1ο χρόνο: Εδραιώνεται, κτίζεται η βασική εμπιστοσύνη του παιδιού για τον κόσμο μέσα από τη σχέση του με τη μητέρα. Η μητέρα αναπτύσσει καλή επικοινωνία με το βρέφος μέσα από τον θηλασμό, την αγκαλιά, το χάδι, τη φροντίδα και την ανταπόκριση στις φωνούλες του παιδιού. Τότε το παιδί αποκτά εμπιστοσύνη στον κόσμο καθώς για το παιδί η μητέρα είναι ο κόσμος του και του καλύπτει συναισθηματικές και υλικές του ανάγκες.
• Τον 2ο - 3ο χρόνο: Ωριμάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα του παιδιού, αποκτά κινητική αυτονομία και έχει σημασία κατά πόσο η μητέρα θα του δώσει ένα ασφαλές πλαίσιο για να ανακαλύψει τον κόσμο. Αυτό μπορεί να γίνει όχι με το να το κλείνει στην αγκαλιά της ώστε να μην πέσει, να μην χτυπήσει, να μην κάνει τα βήματα που θα το ωθήσουν στη χαρά της ανακάλυψης του κόσμου αλλά να του δώσει το πλαίσιο αυτό που θα του δημιουργήσει την ασφάλεια για να πραγματοποιήσει αυτήν την ανακάλυψη. Είναι η ηλικία που το παιδί κατακτά την καθαριότητα στην τουαλέτα, πολύ σημαντική επίτευξη ώστε να ρυθμίσει το παιδί την ανάγκη του. Ζήτημα είναι και ο έλεγχος της επιθετικότητας του παιδιού έτσι ώστε να μην γίνεται βίαιο. Αυτό γίνεται με μια απαγόρευση. Οτι ναι μεν μπορεί να διεκδικεί τα πράγματά του, δεν μπορεί να χτυπάει, να καταστρέφει. Το παράδειγμα το δείχνουμε εμείς με το να μη μπαίνουμε στη βίαιη εφαρμογή των κανόνων.
• Στον 4ο, 5ο, 6ο χρόνο: Το παιδί μπαίνει στο «οιδιπόδειο» και το αγόρι διεκδικεί τη μαμά και το κορίτσι τον μπαμπά. Σε αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντική η σχέση του ζευγαριού. Ανικανοποίητοι από τη σχέση τους γονείς επενδύουν περισσότερο στο παιδί και το παιδί αποκτά τη θέση του πρώτου στην οικογένεια. Είναι ουσιαστικά η «πρώτη εφηβεία» όπως λέμε στη γλώσσα της Ψυχολογίας που επαναλαμβάνεται στην εφηβεία .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου