Τρίτη 28 Ιουνίου 2011


ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

"Kοινωνική οπισθοδρόμηση το μεσοπρόσθεσμο"

"Πρωτοφανές πρόγραμμα κοινωνικής οπισθοδρόμησης , που θα φέρει τους εργαζόμενους πολλά χρόνια πίσω, είναι το μεσοπρόσθεσμο". Σε αυτό κατέληξε η συζήτηση με την παρουσία
o λέκτορας στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Κρήτης κ. Σπύρος Λαπατσιώρας και ο ο οικονομολόγος κ. Λεωνίδας Βατικιώτης στα πλαίσια του 6ου Αντιρατσιστικού. Των εισηγήσεων των δύο ομιλητών ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις πάνω στο ζήτημα του χρέους και της κρίσης.
"Αυτές οι πολιτικές που ακολουθούνται τον τελευταίο χρόνο δεν έχουν καμία σχέση με την αντιμετώπιση του χρέους αλλά με αυτό που λέμε "υποτίμηση" της εργασίας. Αυτές οι πολιτικές έχουν δημιουργήσει πιο εκρητικτικά προβλήματα σε σχέση με τα δημόσια ελλείμματα και το χρέος και πρόκειται για πολιτικές που στοχεύουν στον ριζικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας ώστε να μειωθούην τα δημόσια αγαθά, να ελαττωθούν τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.Θα πρέπει η ελληνική κοινωνία να πει ότι φτάνει ως εδώ, πρέπει να ανατραπούν οι πολιτικές αυτές" ανάφερε ο κ. Λαπατσιώρας.
Χαρακτηριστικά ανάφερε τρείς άξονες που κατά την άποψη του θα πρέπει να ακολουθήσει το λαικό- κοινωνικό κίνημα. 1) το χρέος δεν το δημιούργησε ο ελληνικός λαός, πρέπει να υπάρξει επαναδιαπράγματευση του ως να μειωθεί, να παγώσουν οι τόκοι ώστε να ρίξει λεφτά το δημόσιο στην οικονομία 2) να σταματήσουν οι πολιτικές που στόχο έχουν δημόσια αγαθά να γίνουν πηγή κεροδοφορίας για επιχειρηματικά συμφέροντα (υποδομές, παιδεία, υγεία κα.) 3) να επαναοργανωθεί με δημοκρατικό τρόπο το πλαίσιο λήψης αποφάσεων στην ελληνική πολιτεία και δεν αναφέρομαι μόνο στο κοινοβούλιο αλλα και σε άλλους τομείς πχ. ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας να εκλέγεται και να ελέγχεται από τους πολίτες. "
Οι δύο ομιλητές τοποθετήθηκαν διαφορετικά σε ότι αφορά το ζήτημα της στάσης πληρωμών.
Από τη μεριά το ο κ. Λαπατσιώρας υπογράμμισε πως "η η στάση των πληρωμών είναι το διαπραγματευτικό όπλο που έχουμε. Οπωσδηποτε αντικειμενικά το χρέος αυτό δεν μπορεί να πληρωθε. Ιστορικά και αντικειμενικά θα οδηγηθούμε σε μια διαπραγμάτευση. Το να λέμε να προχωρήσουμε άμεσα στην στάση πληρωμών αδυνατίζει τα επιχειρήματα μας". Ο ίδιος ανάφερε πως το μεσοπρόσθεσμο δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα καθώς " το επόμενο 6-12μηνο θα υπάρξει και νέο μνημόνιο γιατί η ευρωπαική πολιτική έχει αποτύχεικαι ετοιμάζεται να καταρεύσει."
"ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ"
Υπέρ του αιτήματος για "αύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους, από τα κάτω από την κοινωνία και τους εργαζόμενους" εμφανίστηκε ο κ. Βατικιώτης. "Ο μονόδρομος του μνημονίου που επικαλούνταν ηκ υβέρνηση ήταν...εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες. Το θέμα της διαγραφής του χρέους τίθεται πλέον ακόμα και αξιωματούχους των ευρωπαικών κυβερνήσεων και των ευρωπαικών ελιτ. Εχουμε φτάσει στο σημείο να λέμε ποιός θα κάνει την στάση των πληρωμών και με ποιό τρόπο ; Η Μέρκελ, ο Παπανδρέου, οι ξένοι πιστωτές που θα φορτώσουν την Ελλάδα με ακόμα μεγαλύτερα δάνεια ; Εμείς λέμε όχι, αυτό πρέπει να γίνειν ε όρους της κοινωνίας. Να πούμε αρνούμαστε να πληρώσουμ τις ξένες τράπεζες, προχωράμε σε εθνικοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ικανοποιούμε ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία ή μικροκαταθέτες ομολογιούχους που έχουν επενδύσει σε ομόλογα. Αυτό που θα πρυτανεύσει είναι το δεν πληρώνουμε, δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε" ανάφερε ο οικονομολόγος.
Ο ίδιος επισήμανε πως "η πρόταση μας ξέρουμε ότι δεν είναι μια απλή πρόταση ,ούτε ισοδυναμεί με εύκολη λύση. Αυτό που ζητάμε εμείς λέμε ότι έχει μεγάλο κοινωνικό κόστος που θα έχει όμως ημερομηνία λήξης. Αυτό που μας υπόσχεται η κυβένρηση είναι μια φρίκη, ένας εφιάλτης χωρίς τέλος. Ολες οι χώρες που επήχθηκσαν σε αυτήν την χημειοθεραπεία του ΔΝΤ έμειναν 20-30 χρόνια σε αυτήν την κατάσταση. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι οι μισθοί να φτάσουν στα 300-400 ευρώ και να μείνουν έτσι για 20 χρόνια. Η κυβέρνηση Παπανδρέου θέλει να μας κάνει τρίτο κόσμο, πραγματοποιεί μια κοινωνική γενοκτονία. Εμείς λέμε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική και να επιβάλλουν την στάση των πληρωμών.Προφανώς και θα υπάρξουν προβλήματα πχ. εξελιγμενα τεχνολογικά προϊόντα πχ. smart tv και πολυτελή αυτοκίνητα θα πρέπει να τα ξεχάσουμε το πρώτο διάστημα, πιθανόν να υπάρξει πρόβλημα και σε βασικά είδη κατανάλωσης. Δεδομένου όμως ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα τη υποσαχάριας αφρικής, έχει τη δυνατότηα να καλύψει αυτές τις ανάγκες και να υποκαταστήσεις αυτές τις εισαγωγές". Ο κ. Βατικιώτης κατέληξε ότι το μεσοπρόσθεσμο και το μνημόνιο 2 θα επιβάλλουν μισθούς πείνας στους ελληνες εργαζόμενους και υπογράμμισε πως "το μεσοπρόσθεσμο είναι μια συνταγή αποτυχίας καθώς ακόμα και να συμβούν όλα όσα βάζει πρωτεραιότητα η κυβέρνηση το δημόσιο χρέος δεν θα μειωθεί, θα συνεχίσει να αυξάνεται, το δημόσιο έλλειμα θα συνεχίσει να είναι σε επίπεδα μη διαχειρίσιμα και πολύ σύντομα θα φτάσει η κυβέρνηση σε ένα νέο εκβιαστικό δίλημμα: Νέο μνημόνιο, τρίτο μνήμονιο ή χρεοκοπία. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου