Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ


ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Η σωστή δόση λιπάσματος εξασφαλίζει την ποιότητα
Δημοσιεύθηκε στις: 07-06-2011

Το σωστό λίπασμα, στη σωστή δόση, στη σωστή ώρα και στο σωστό μέρος αποτελεί την καλύτερη εξασφάλιση για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.
Αυτό, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε στη χθεσινή εναρκτήρια συνεδρίαση του διεθνούς συνεδρίου για θέματα εδαφολογίας και λίπανσης που πραγματοποιείται στο Μ.Α.Ι.Χ.
Περισσότεροι από 170 σύνεδροι, από 29 χώρες, συμμετέχουν στις εργασίες που πραγματοποιούντα κάθε χρόνο. Διοργανωτής το Διεθνές Συμβούλιο Αναλύσεων Εδαφών και Φυτών, ο πρόεδρος του οποίου, κ. Ρήγας Καραμάνος, σημείωσε πως 'στον Καναδά εφαρμόζουμε ένα καινούργιο σύστημα που λέγεται «τα 4 σωστά». Το σωστό λίπασμα, στη σωστή δόση, στη σωστή ώρα και στο σωστό μέρος. Αυτά εξασφαλίζουν τη μικρότερη χρήση λιπασμάτων και την καλύτερη δυνατή τους απόδοση'. Ερωτηθείς αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τα ισπανικά αγγουράκια, ο κ. Καραμάνος παρατήρησε πως 'πιθανόν αφορούσε τη διαχείριση παρά την παραγωγή. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις αν τα τρόφιμα που παράγονται πλυθούν δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα και εκεί πρέπει να δόσουν την έμφαση οι καταναλωτές'.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, όπως επισήμανε ο κ. Νικόλαος Μπαρμπαγιάννης αν. καθηγητής Γεωπονικής Σχολής Θεσσαλονίκης, πέρα από τα ζητήματα ορθολογικής χρήσης λιπασμάτων θα αναπτυχθούν και πιο προχωρημένα θέματα, όπως η τηλεπισκόπηση και τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, που αξιοποιούνται πλέον ειδικά για μεγάλες εκτάσεις για τη σωστή λίπανσή τους.
'Το συνέδριο έχει ως σκοπό να δώσει τεχνικές πληροφορίες σαν εργαλείο για την ορθολογική χρήση των λιπασμάτων, έτσι ώστε να έχουμε ελαχιστοποίηση της ρύπανσης από τα αγροχημικά, που είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για το περιβάλλον είτε είναι το έδαφος είτε τα νερά', ανέφερε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς, κ. Κώστας Χαρτζουλάκης.
Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα. Αύριο οι επιστήμονες θα επισκεφθούν το Ινστιτούτο Ελιάς και στη συνέχεια θα επισκεφθούν, μεταξύ άλλων, δύο θερμοκήπια βιολογικής καλλιέργειας στη Γραμπούσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου