Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ 2011


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011
«Δεν χρειάζονται υπερβολές και ξενύχτια για να πετύχεις»
Το «µυστικό» για την είσοδο στη σχολή προτίµησής τους λένε στα «ΝΕΑ» οι αριστούχοι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΙΚΥ ΧΑΡΙΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ, ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 21 Ιουνίου 2011
Ο Κωνσταντίνος Σφακιωτάκης (αριστερά) που συγκέντρωσε 19.140 µόρια είχε µόνο µία επιλογή, την Οδοντιατρική, αφού όπως λέει «και οι δύο γονείς µου είναι οδοντίατροι και έχω µεγαλώσει σε αυτούς τους χώρους. Διάβαζα όλο τον χρόνο συστηµατικά, χωρίς να αφήσω κενά». Ο Κώστας Χαιρετάκης (δεξιά) συγκέντρωσε 19.480 µόρια και πρώτη επιλογή του θα είναι οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
«Η επιτυχία δεν χρειάζεται υπερβολές και ξενύχτια»: αυτό τονίζουν στα «ΝΕΑ» υποψήφιοι οι οποίοι είναι ανάµεσα σε αυτούς που συγκέντρωσαν τις υψηλότερες βαθµολογίες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Το συστηµατικό διάβασµα, η οργάνωση και φυσικά τα διαλείµµατα είναι, όπως εξηγούν, το «µυστικό» για την είσοδο στη σχολή της προτίµησής τους.

Φέτος, πάντως, η οικονοµική κρίση φαίνεται πως θα επηρεάσει τις επιλογές των υποψηφίων, καθώς αυτό που αποζητούν είναι η άµεση επαγγελµατική αποκατάσταση. «∆εν θέλουµε να µπούµε σε µια σχολή και να βγούµε µε ένα πτυχίο στα χέρια χωρίς αντίκρυσµα», δηλώνουν. Για πολλούς, µάλιστα, αριστούχους η επιλογή σχολής θα γίνει και µε... γεωγραφικά κριτήρια, διαλέγοντας τα τµήµατα εκείνα που βρίσκονται κοντά στο σπίτι τους.

Κατάφερε να συγκεντρώσει 19.480 µόρια. Ο Κώστας Χαιρετάκης, όπως φαίνεται, θα σπουδάσει αυτό που από µικρό παιδί ήθελε. «Μου αρέσουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ασχολούµαι από τη Γ’ ∆ηµοτικού και η πρώτη επιλογή µου θα είναι οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Από πέρυσι είχα ρίξει το βάρος ειδικά στα µαθηµατικά. Γι’ αυτό και στα παιδιά που θα δώσουν τις επόµενες χρονιές εξετάσεις, µία είναι η συµβουλή µου: να πιστεύουν ότι µπορούν να τα καταφέρουν», λέει ο Κώστας.

Οσο για τον συνοµήλικό του Κωνσταντίνο Σφακιωτάκη, η επιλογή θα είναι άλλη: Οδοντιατρική Σχολή. «Και οι δύο γονείς µου είναι οδοντίατροι και έχω µεγαλώσει σε αυτούς τους χώρους. ∆ιάβαζα όλο τον χρόνο συστηµατικά, χωρίς να αφήσω κενά, και αυτό πιστεύω ότι µε βοήθησε – είχα βέβαια και τη στήριξη των γονιών µου που δεν µε άγχωσαν καθόλου», λέει ο νεαρός, ο οποίος συγκέντρωσε 19.140 µόρια.

ΠΑΝΟΣ ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ, 19.626 µόρια
«Υποµονή και µεθοδικότητα»
«ΣΤΟΧΟΣ ΜΟΥ ήταν η Ιατρική Αθήνας και µε τους βαθµούς µου τον πετυχαίνω. Ξέρω ότιθα υπάρχει θέµα επαγγελµατικής αποκατάστασης, αλλά είµαι προετοιµασµένος ώστε, αν τα πράγµαταστην Ελλάδα είναι όπως σήµερα ή και χειρότερα, να πάωστο εξωτερικό για ναεργαστώ. Είχα µάθει από µικρός να διαβάζω, έτσι όταν κλήθηκα φέτος να ξυπνάω στις 7 το πρωίκαι να κοιµάµαι στη 1 τηνύχτα, δεν βγήκα έξω από τα νερά µου. Υποµονή, ηρεµία, µεθοδικό διάβασµα αλλά και δηµιουργικό άγχος είναι η συµβουλή µου στα παιδιά που θα δώσουν του χρόνου, ενώ στους γονείς τροµερή αντοχή».

ΑΡΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ, 19.617 µόρια
«Μύθος το πολύ διάβασµα»
ΜΕ ΤΟΣΑ ΜΟΡΙΑ θεωρεί µάλλον «σίγουρη» την είσοδό του στη Σχολή Μηχανικών Αεροσκαφών. «Νιώθω ικανοποίηση αλλά όχι τόσο για την υψηλή βαθµολογία όσο για το σίγουρο της εισαγωγής µου στη σχολή που ήθελα. ∆ιάβασα µε µέθοδο. Είναι µύθος ότι για να περάσεις πρέπει να διαβάζεις τρελά. Το µόνο που στερήθηκα ήταν το µπάσκετ,το οποίο αναγκάστηκα να διακόψω από τον περασµένο Ιανουάριο. Ο στρατός έχει σίγουρη επαγγελµατική αποκατάσταση συν το θετικό ότι… προσφέρεις στην πατρίδα». Ο Αρης θα ξαναρχίσει από αύριο κιόλας το µπάσκετ κιαφού υποβληθεί και στις πρόσθετες εξετάσεις φεύγει διακοπές.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΥΘΑΡΟΥΛΗΣ, 19.611 µόρια
«Είχα βάλει πρόγραµµα»
ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ θα είναι φοιτητής Ιατρικής και κατά πάσα πιθανότητα στο Ηράκλειο, µιας και ο Μιχάλης Πυθαρούλης είναι από την ΙεράπετραΚρήτης. Σε όλα τα µαθήµατα έγραψε πάνω από 19,7 και µόνο στην έκθεση έγραψε 17,1. «Είπα “όχι” στις υπερβολές και στα ξενύχτια και “ναι” στην τήρηση ενός προγράµµατος.

∆ιάβαζα περίπου τέσσερις ώρες τηνηµέρα, χωρίς να στερηθώ τις βόλτες τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις παρτίδες πινγκ-πονγκ.

Αλλωστε, αυτά ήταν µέροςτης εκτόνωσης του στρεςπου σου προκαλεί η περίοδος των εξετάσεων».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΕΣΜΕΛΗ, 19.600 µόρια
«Εκανα µικρές αποδράσεις»
ΣΤΗΡΙΧΤΗΚΕ στις δικές της δυνάµεις και σε αυτά που της πρόσφερε το ιδιωτικό σχολείο στο οποίοφοίτησε. Η Κατερίνα Τσεσµελή έκανε µόλις δύο µαθήµατα στην έκθεση, κι αυτό, τον τελευταίο µήνα πριν από τις Πανελλαδικές. Με τα µόρια πουσυγκέντρωσε, ψηλά στο Μηχανογραφικό τηςθα βάλειτη σχολήτων Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.

«∆εν ήταν δουλειά της τελευταίας τάξης, αλλά σταθερό και συστηµατικό διάβασµα.

Το πιάνο,το γυµναστήριο αλλάκαι οι βόλτες µετις φίλες µου ήταν οι “µικρές αποδράσεις” από το διάβασµα».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ, 19.597 µόρια
«Κράτησα ισορροπίες»
ΘΑ ΔΗΛΩΝΕ Ιατρική Αθήνας,αλλά είναι σχεδόνβέβαιο πως στο τέλος του καλοκαιριού θα ετοιµάσει βαλίτσες για τη Θεσσαλονίκη. Παρόλο που ο Λεωνίδας συγκέντρωσε βαθµολογία ικανή για να γίνει φοιτητής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, θα δηλώσει ως πρώτη επιλογή τη Στρατιωτική Ιατρική. «Και ο λόγος είναι ένας: το γεγονός ότι θα βγω από τη σχολή και θα έχω δουλειά». Για ναφτάσει έως εδώ δεν έπαιξε ρόλο µόνο το διάβασµα. «Κάθε εβδοµάδα έπαιζα µπάσκετ µε τους φίλους µου. Αυτό πιστεύω πως µε βοήθησε στο να κρατήσω µια ισορροπία», λέει ο Λεωνίδας, ο οποίος ετοιµάζεται για διακοπές.

ΧΡ. ΧΑΤΖΗΔΟΠΑΥΛΑΚΗΣ, 19.572 µόρια
«Διάβαζα 10 ώρες την ηµέρα»
ΛΙΓΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ πριν από τις εξετάσεις, ο Χρήστος διάβαζε 10 ώρες την ηµέρα. «Τοδιάβασµα το είχα οργανώσει από το καλοκαίρι, ωστόσο εντατικοποιήθηκε µετά τον Μάρτη. Θεωρώ, όµως, πως αν δεν έβγαινα κάθε Παρασκευή βόλτα δεν θα είχα συγκεντρώσει τα µόρια που έχωτώρα». Οι νέες τεχνολογίες και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι το πεδίο που τον συναρπάζει. «Γι’ αυτό και ηεπιλογή µου θα είναι αυτή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών τουΜετσόβιου Πολυτεχνείου. Και τι καλύτερο από το να συνδυάσω επαγγελµατική αποκατάσταση και σπουδές στο αντικείµενο που µου αρέσει».

ΖΩΗ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ, 19.443 µόρια
«Δοκιµάζεις τα όριά σου»
ΜΕ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ που συγκέντρωσε η Ζωή Τερζοπούλου από το Χαϊδάρι – άγγιξε το άριστα µε 19.443 µόρια – θα µπορέσει να ασχοληθεί µε τα µαθηµατικάπου της άρεσαν από µικρή. «Λογικά περνάω στο Μαθηµατικό Αθήνας. Αυτό δηλαδή που ήθελα από την αρχή». Για να φτάσει σε αυτή την επιτυχία, όµως, δεν χρειάστηκε να διαβάζει εξαντλητικά, όπως λέει. «Συνήθως διάβαζα 4-5 ώρες την ηµέρακαι είχα τουλάχιστον µία ώρα ελεύθερο χρόνο». Εχοντας πλέον την εµπειρία της συµµετοχής στις Πανελλαδικές, η Ζωή συµβουλεύει τα παιδιά που θα δώσουν εξετάσεις τηνεπόµενη χρονιά «να απολαύσουν τη διαδικασία».

ΑΝΤΩΝΙΑ ΝΟΥΣΙΟΥ, 19.154 µόρια
«Πρέπει να κάνεις θυσίες»
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΩΝΙΑ, όταν έχεις στόχους, πρέπει να κάνεις θυσίες. «Εξάλλου, αν δεν κάνουµε στην τελευταία τάξη του λυκείου θυσίες, πότε θα κάνουµε; Προσωπικά, χρειάστηκε να αφήσω στο περιθώριο τονχορό, ενώ και οι έξοδοιµειώθηκαν πολύ. Τον ελεύθερο χρόνο που είχα τον αφιέρωνα αποκλειστικά στην ξεκούραση».Συγκέντρωσε 19.154 µόρια, γράφοντας στη βιολογία γενικής παιδείας το απόλυτο 20. «Επικρατέστερες σχολές είναι αυτή των Πολιτικών Μηχανικών και των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Πάντως, η επιλογή της σχολής θα γίνει και µε κριτήριο την επαγγελµατική αποκατάσταση».

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ, 19.085 µόρια
«Εβαλα τα δυνατά µου»
ΜΕ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ που συγκέντρωσε, η Ελευθερία Στεφανάκη από το Πέραµα πιστεύει ότι θα καταφέρει να µπει στη Νοµική Αθήνας που αποτελούσε και τον στόχο της. «Είµαι ευχαριστηµένη διότι διάβασα αρκετά», ήταντα πρώτα της λόγια στα «ΝΕΑ»λίγη ώρα αφού είχε ενηµερωθεί για τους βαθµούς της. Οπως λέει, όµως, για τηνυψηλή επίδοσή της δεν χρειάστηκε εξαντλητική µελέτη. «Εβγαινα κιόλας, όχι βέβαια κάθε Σαββατοκύριακο. Επιπλέον έπαιζα κανονικά σε οµάδα µπάσκετ έωςτον ∆εκέµβριο». Μεγάλο κοµµάτι της επιτυχίας της πάντως,τονίζει, «οφείλεται και στους καθηγητές του σχολείου µου».

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΧΙΔΗΣ, 19.061 µόρια
«Ετοιµάζω βαλίτσες»
ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΦΤΑΝΌΥΝ τα µόρια που συγκέντρωσε για την Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, ο Παύλος Παχίδης έχει ήδη ετοιµάσει τις βαλίτσες του για τη Βαλτιµόρη. Εγινε δεκτός µε πλήρη υποτροφία (49.600 δολαρίων) στο Johns Hopkins University της Βαλτιµόρης στις ΗΠΑ. «Οι εποχές το επέλεξαν, όχι εγώ. Η κρίση και η ανασφάλεια που επικρατεί στη χώρα µου µε στέλνουν στην Αµερική», απαντά. «Θα συµπληρώσω Μηχανογραφικό, θα δηλώσωΙατρική, αλλά… θα φύγω. Θέλω να επιστρέψω κάποτε στην Ελλάδα. Ελπίζω ώς τότε τα πράγµατα να είναι καλύτερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου