Τρίτη 28 Ιουνίου 2011


ΣΤΟΝ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ
Κλέβουν τη... γέφυρα!
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 28-06-2011

Κομμάτι - κομμάτι κλέβουν τη... γέφυρα του Ταυρωνίτη άγνωστοι εδώ και μερικές ημέρες. Τουλάχιστον δύο καταγγελίες για κλοπή μεταλλικών στοιχείων της γέφυρας έχουν γίνει το τελευταίο εικοσαήμερο. Σύμφωνα με τις καταγγελίες οι δράστες είναι γνωστοί στην γύρω περιοχή και αφαιρούν τα σίδερα προκειμένου να τα πουλήσουν σε μάντρες οικοδομικών υλικών.
Η γέφυρα είχε ανακατασκευαστεί πλήρως κοστίζοντας 120 εκ. δραχμές πριν από μια 10ετία περίπου, από τον τότε Δήμο Βουκολιών καθώς αποτελεί ιστορικό μνημείο αφού πάνω αλλά και κοντά σε αυτήν πραγματοποιήθηκαν σκληρές μάχες στο πλαίσιο της προσπάθειας κατάληψης του αεροδρομίου του Μάλεμε από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τον Μάιο του 1941.
Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στα 'Χ.Ν.' τόνισε πως "αντιλήφθηκα την κλοπή μεσημεριανή ώρα, όταν είδα κάποια άτομα τσιγγάνους Βουλγαρικής καταγωγής που μένουν εδώ κοντά να βγάζουν τα σίδερα, τους φώναξα και σταμάτησαν και στη συνέχεια ειδοποίησα τις τοπικές αρχές". Ωστόσο τα άτομα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες δεν συνελήφθησαν και χθες έγινε νεά προσπάθεια αφαίρεσης των μεταλλικών τμημάτων που ενώνουν το δάπεδο της γέφυρας με το κυρίως τμήμα της.
"Μηχανικός του Δήμου μας θα προχωρήσει σε αυτοψία και θα προχωρήσουμε σε καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Βουκολιών" δήλωσε στα 'Χ.Ν.' ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, υπογραμμίζοντας την ιστορικότητα τού μνημείου και την απαράδεκτη ενέργεια των δραστών να αφαιρέσουν τμήμα της.
Για το ίδιο θέμα ο πρώην δήμαρχος Βουκολιών κ. Νίκος Μπομπολάκης στη θητεία του οποίου έγινε το έργο ανάδειξης και αναστήλωσης της γέφυρας υπογράμμισε πως "για λόγους ιστορικούς καθαρά είχα ασχοληθεί πολύ επισταμένα με το θέμα, αφού η γέφυρα αναφέρεται από όλους του ιστοριικούς της μάχης για το αεροδρόμιο Μάλεμε. Τότε την μελέτη την έκανε ο ΟΑΔΥΚ. Το συνολικό κόστος του έργου έφτασε εκείνη την εποχή στα 120 εκατομμύρια δραχμές".
Πάντως στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν αναφερθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και άλλες κλοπές που αφορούν μεταλλικά αντικείμενα. Τα αντικείμενα αυτά πουλιούνται στη συνέχεια σε μάντρες με οικοδομικά υλικά και τον τελευταίο χρόνο είναι πολύ συνηθισμένα τα περιστατικά τέτοιων κλοπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου