Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΔΑΣΚΑΛΕΣ ΜΟΝΟΘΕΣΙΑ


ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Τιμήθηκαν δασκάλες
11.05.2010

“Το πιο μεγάλο βραβείο για την κάθε δασκάλα είναι η ανοιχτή αγκαλιά που συναντάμε στους δρόμους από τους παλιούς μαθητές μας”. Τα λόγια της εκπαιδευτικού Χαρίκλειας Σπυριδάκη έδωσαν το στίγμα της χθεσινής τιμητικής εκδήλωσης για 140 Χανιώτισσες δασκάλες που είχαν υπηρετήσει σε μονοθέσια και διθέσια σχολεία στο Ν. Χανίων σε δύσκολες εποχές.
Η συγκίνηση περίσσεψε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου καθώς παλιές δασκάλες, και παλιοί μαθητές θυμήθηκαν εποχές και χρόνια που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
"Υπηρέτησα ενάμιση χρονο σε μονοθέσιο στις Καλάθενες. Στο πρόσωπό μου τιμάται περισσότερο η μητέρα μου που τη δεκαετία του ΄30 και για 36 χρόνια ήταν δασκάλα στην περιοχή των Σφακίων", ανέφερε η κ. Βιργινία Μανουσογιαννάκη - Κατάκη.
Η μητέρα της, Χρυσή Μανταδάκη, υπηρέτησε στην Αράδαινα τη δεκαετία του ΄30 κάτω από απερίγραπτες συνθήκες τις οποίες και παρέθετε στο ημερολόγιό της. "Πήρε πτυχίο με 9,98 της έκοψαν δύο δέκατα γιατί ήταν Βενιζελικιά όπως κατέγραφε στο ημερολόγιο της. Aσκησε το επάγγελμά της 36 χρόνια στα Σφακιά, ήταν και πολύτεκνη, προσέφερε πολιτιστικό έργο. Πραγματικά ήταν μια ηρωίδα", τόνισε η κ. Μανουσογιαννάκη- Κατάκη.
"Το χαρακτηριστικό των εκπαιδευτικών της εποχής εκείνης ήταν ότι με λίγα μέσα και πολύ κόπο προσπαθούσαμε να κάνουμε τη δουλειά μας" ανέφερε η κ. Ρένα Μαρκατάτου συμπληρώνοντας πως "ήταν όμως όμορφα χρόνια το παλεύαμε με πολλή αγάπη, γιατί εμείς πηγαίναμε στην Παιδαγωγική Ακαδημία γιατί θέλαμε να γίνουμε δασκάλες, δεν πηγαίναμε όπως τώρα που αν δεν πετύχουν στη μια σχολή πάνε σε όποια τύχει. "Η κ. Μαρκατάτου διετέλεσε δασκάλα στην 7ετία της χούντας στη Σαρακήνα του Πελεκάνου. "Ηταν πληθωρικό σχολείο γιατί είχε πάνω απο 45 παιδιά. Δούλευα 45 ώρες την εβδομάδα. Με τους κατοίκους είχα πολύ καλή συνεργασία και από αυτήν την εποχή θα ήθελα να κρατήσω τα πάντα να μην ξεχάσω τίποτα".
Στο Κατωχώρι και στη Μαλάξα, στα μονοθέσια σχολεία υπηρέτησε για χρόνια η κ. Xαρίκλεια Σπυριδάκη, πριν κατέβει στα Χανιά. "Ηταν μια πολύ διαφορετική εποχή. Τα παιδιά ήταν πιο συμμαζεμένα, πιο υπάκουα. Το σχολείο ήταν μονοθέσιο αλλά είχα 50 παιδιά και τεράστια αλληλογραφία να διεκπεραιώσω", τόνισε.
"Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας της μητέρας τιμούμε 140 δασκάλες που υπηρέτησαν σε μονοθέσια και διθέσια κάτω από δύσκολες συνθήκες. Τις τιμούμε για το ήθος και τη συνέπειά τους, γιατί πέραν του ότι έμαθαν γράμματα στα παιδιά αφιέρωσαν τις ζωές τους στη νέα γενιά", σημείωσε η κ. Α. Ροσμαράκη, προϊσταμένη του Γραφείου Ισότητας. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Νομάρχης Χανίων Γρ. Αρχοντάκης, ενώ για τη μονοθεσίτισσα δασκάλα μίλησε ο κ. Β. Χαρωνίτης. Ποίημα του Ν. Βρεττάκου απήγειλε η κ. Ρ. Μοτάκη - Κονταδάκη, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης τραγούδησε η παιδική χορωδία του Δημ. Σχ. Χρυσοπηγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου