Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
Σήμα κινδύνου για την ανάπτυξη του τουρισμού
03.05.2010

Τον "κώδωνα του... συναγερμού" για την κινητοποίηση των τοπικών φορέων και ειδικά των βουλευτών ώστε να μην εξαιρεθεί ο Νομός Χανίων από τον αναπτυξιακό νόμο που επιδοτεί την κατασκευή μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων 5 αστέρων, έκρουσε χθες η Νομαρχία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον υπό κατάρτιση αναπτυξιακό νόμο υπάρχει εξαίρεση επιδότησης για τις "κορεσμένες" τουριστικά περιοχές σε Ρόδο, Κέρκυρα και Βόρεια Κρήτη. Οπως επισήμαναν στη συνάντηση που έγινε χθες στο Νομαρχιακό Μέγαρο, ο Νομός Χανίων δεν είναι "κορεσμένος" σε 5άστερες μονάδες, το αντίθετο μάλιστα, ενώ αυτοί που προωθούν την εξαίρεση της επιδότησης για την βόρεια Κρήτη είναι φορείς και επιχειρηματικοί κύκλοι της Ανατολικής Κρήτης, καθώς δεν επιθυμούν τη δημιουργία πολυτελών μονάδων στο υπόλοιπο νησί για να μην λειτουργούν ανταγωνιστικά απέναντί τους. Σημειώνεται ότι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις πολυτελών μονάδων επιδοτούνται και με 50% του συνολικού τους κόστους!
Από τη χθεσινή συνάντηση απουσίαζαν όλοι οι βουλευτές παρά το ότι είχαν κληθεί, ωστόσο ο κ. Αρχοντάκης τόνισε πως θα τους ενημερώσει ένα προς ένα, καθώς είναι απαραίτητη η συμβολή τους για την άσκηση πιέσεων στα συναρμόδια υπουργεία. Τελικά η συνάντηση κατέληξε σε ένα ομόφωνο κείμενο με το οποίο ζητείται να μην εξαιρεθεί ο Νομός Χανίων από τον Αναπτυξιακό.
ΔΑΚΤΥΛΟΣ... ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Μιλώντας στους τουριστικούς φορείς ο κ. Αρχοντάκης έκανε λόγο για "εξαιρετικά σοβαρό θέμα", καθώς "υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η βόρεια Κρήτη θα εξαιρεθεί από τις επιδοτήσεις για πολυτελή ξενοδοχεία, με την αιτιολογία ότι ο βόρειος άξονας είναι κορεσμένος, κάτι που δεν ισχύει ειδικά για μας εδώ στα Χανιά". Ο κ. Αρχοντάκης υπογράμμισε την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων των βουλευτών στα Υπουργείου Πολιτισμού (υπάγεται ο τουρισμός) και Οικονομικών προκειμένου η διάταξη αυτή να μην συμπεριληφθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο πρώην βουλευτής κ. Στ. Νικηφοράκης. Ο ίδιος όπως ανέφερε είχε μεσολαβήσει το 2006 στον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη και το 2008 στον κ. Παπαθανασίου ώστε ανάλογη διάταξη να μην γίνει νόμος. "Είχα σταματήσει το νόμο όταν βρίσκονταν στο Εθνικό Τυπογραφείο. Είναι ένα θέμα πιο κρίσιμο και από το Εφετείο γιατί αφορά την οικονομία όλου του νομού. Η υπόλοιπη Κρήτη έχει κίνητρα να σταματήσει η επιδότηση για ανέγερση 5άστερων στα Χανιά, ώστε να μην έχει περισσότερο ανταγωνισμό και να εξασφαλίσει ότι τα δικά της 5άστερα θα έχουν πληρότητα. Είναι άδικο να εξισώνεται η κορεσμένη Χερσόνησος και τα Μάλια, με την περιοχή από τον Ταυρωνίτη ως και τον κόλπο της Κισάμου, που είναι παρθένα και έχει ανάγκη τέτοιες μονάδες" ανέφερε ο κ. Νικηφοράκης, προτείνοντας την εκπόνηση μελέτης που να δείχνει ότι τα Χανιά δεν είναι κορεσμένα από πεντάστερες μονάδες.
ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Για το Σύλλογο Ξενοδόχων ο κ. Κόρακας ανέφερε πως είναι αναγκαίο να μην εξαιρεθούν τα Χανιά από τις επιδοτήσεις, ενώ ο κ. Σπανάκης ιδιοκτήτης τουρ. πρακτορείου σημείωσε πως "δεν υπάρχει θέμα κορεσμού των Χανίων με πεντάστερες μονάδες" και ότι οι βουλευτές πρέπει να κινητοποιηθούν για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο κ. Κρομμυδάκης ανέφερε πως σε σύνολο 18.000 κλινών στο Ν. Χανίων σε 5άστερα ξενοδοχεία αντιστοιχούν μόλις 3.400, οι περισσότερες στην περιοχή της Γεωργιούπολης, όταν μόνο στη Χερσόνησο και τα Μάλια ο αριθμός είναι υπερπολλαπλάσιος. Ο κ. Μυλωνάκης από το σύλλογο ενοικιαζομένων αυτοκινήτων υπέβαλε μια σειρά από ερωτήματα αναφορικά με τις υποδομές που υπάρχουν για την κατασκευή πολυτελών μονάδων, για το γεγονός ότι πέραν από τους Σκανδιναβούς στα Χανιά δεν έρχονται μαζικά άλλοι τουρίστες κ.α.
"Οι tour operator θέλουν μεγάλα ξενοδοχεία, άνω των 200 κλινών, ώστε να μπορούν να φτιάχνουν τα προγράμματα τους", ανέφερε ο κ. Πετράκης από το Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων. Ο ίδιος τόνισε πως οι επιδοτήσεις στα Χανιά μπλοκάρονται από την Ανατολ. Κρήτη που δεν επιθυμεί τη δημιουργία επιπλεόν ανταγωνιστικών μονάδων. Και ο κ. Πετράκης εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι στα Χανιά δεν έρχονται πλέον Γερμανοί, Αγγλοι, Γάλλοι, Ανατολικοευρωπαίοι τουρίστες αλλά μόνο Σκανδιναβοί.
Οι εκπρόσωποι του ΕΒΕΧ και του Οικονομικού Επιμελητηρίου, όπως και ο κ. Παπακαστρίτσιος εξέφρασαν τη στήριξή τους στο αίτημα των τουριστικών φορέων, όπως επίσης και η αντιδήμαρχος Χανίων κ. Χ. Μυλωνάκη.
"Δεν πρέπει να αποκοπεί ο Βόρειος Αξονας από τις ενισχύεις. Ο τουρισμός είναι το βασικό εισόδημα του Νομού μας· η στήριξή μας είναι δεδομένη στην προσπάθεια Νομαρχίας και άλλων φορέων. Θα συμμετέχουμε σε όποια συνάντηση γίνει με τα αρμόδια υπουργεία με τους βουλευτές που θα πρέπει να είναι μπροστάρηδες σε αυτήν την προσπάθεια για να κερδίσουμε αυτό που χρόνια προσπαθούν άλλοι να μας στερήσουν", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Λ. Παπαδερός.

Υπέρ... Σκανδιναβών
"Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο Σκανδιναβούς στα Χανιά. Αν αρχίσουν να... στρίβουν και αυτοί καταστραφήκαμε", ανέφερε εκπρόσωπος τουριστικού φορέα στη χθεσινή σύσκεψη. "Πρέπει κάθε Κυριακή στις εκκλησίες να γίνεται και μια δέηση υπέρ Σκανδιναβών να είναι καλά στην υγεία τους και στην οικονομία τους", συμπλήρωσε με χιούμορ ο κ. Νικηφοράκης.

Οι βουλευτές
Η απουσία των βουλευτών σχολιάστηκε από τους παριστάμενους καθώς, όπως επισημάνθηκε, ο ρόλος τους είναι θα είναι καίριος στο να μην περάσει το κόψιμο των επιδοτήσεων. Οπως ανέφερε ο κ. Αρχοντάκης είχε επικοινωνία με τον κ. Μαρκογιαννάκη που απουσιάζει εκτός Χανίων και τον κ. Δαμιανάκη, που του είπε ότι δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί. Με τους άλλους δύο βουλευτές υπήρξε μια επικοινωνία με τα γραφεία τους, από τα οποία η ενημέρωση ήταν ότι δεν θα παραβρεθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου