Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ΑΠΕΡΓΙΑ 20 ΜΑΙΟΥ


ΑΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
'Όχι' στο νέο ασφαλιστικό
21.05.2010

Με συνθήματα όπως "Κάτω τα χέρια απ' τις συντάξεις" εργαζόμενοι, φοιτητές και συνταξιούχοι διαδήλωσαν χθες και στα Χανιά, ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι κινητοποιήσεις ήταν μεγάλες, χωρίς να φτάσουν την κινητοποίηση της 5ης Μαίου, ενώ σημαντική ήταν η συμμετοχή και στην απεργία.
Πραγματοποιήθηκαν δύο συλλαλητήρια: το πρώτο από το ΠΑΜΕ στην πλατεία 1866, και το δεύτερο από το Εργατικό Κέντρο και Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Δημ. Αγοράς.
Από την πλατεία Δημ. Αγοράς οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα όπως "εμπρός λαέ στην πρώτη την γραμμή, αυτή η πολιτική να ανατραπεί", "όχι στους νόμους της αγοράς, το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς" καθώς και συνθήματα ενάντια σε ΠΑΣΟΚ,ΝΔ, ΔΝΤ και Ε.Ε. Μπροστά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ένα μέρος της διαδήλωσης εκσφενδόνισε αυγά, φωνάζοντας συνθήματα ενάνται σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Την πορεία ακολουθούσε ισχυρή αστυνομική δύναμη.
"Το ασφαλιστικό σύστημα έχει προβληματα παροχών γιατί το πρόβλημα δεν είναι οι συντάξεις αλλά το ότι δεν υπάρχουν αποθεματικά λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής για δεκαετίας από τη μια και από την άλλη όταν ήταν πολλοί οι εργαζόμενοι και λιγοστοί οι συνταξιούχοι δεν υπήρξε σωστή αξιοποίηση των αποθεματικών. Αντίθετα χρησιμοποιήθηκαν από το κράτος και το τραπεζικό σύστημα για τη χρηματοδότηση άλλων επιλογών" ανάφερε ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ κ. Δ. Κωνσταντουλάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο η συμμετοχή στην απεργία δεν ήταν αυτή που ανέμεναν ωστόσο τόνισε πως"οι αγώνες μας θα έχουν και μάκρος και συνέχεια. Μέχρι τώρα έχουμε ζήσει τον πρόλογο".
" Απορρίπτουμε στο σύνολο του το ασφαλιστικό νομοσχέδιο γιατί είναι αντιασφαλιστικό, δεν δίνει καμία προοπτική στις επόμενες γενιές, δηλαδή στα παιδιά μας και από το 2018 σταματάει η τριμερή χρηματοδότηση κατεβάζοντας το επιπεδο των συντάξεων στα 360 ευρώ " τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Κ. κ. Μ. Λιονάκης. Ο κ. Λιονάκης επισήμανε πως " χρέος του κάθε εργαζόμενου είναι να βρίσκεται στο δρόμο όταν απεμπολούνται εργασιακά δικαιώματα" συμπληρώνοντας πως "αυτόν τον αγώνα τον χρωστάμε όχι μόνο στις επόμενες γενιές αλλά και στους προγόνους μας που έδωσαν το αίμα τους για να έχουμε ένα κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα. "
ΤΟ ΠΑΜΕ
Κινητοποίηση στην πλατεία 1866 πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ με κεντρικό ομιλητή τον Γ. Φραγκιουδάκη, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους των εμπόρων και βιοτεχνών της ΠΑΣΕΒΕ απηύθυνε ο κ. Ν. Παπαντωνάκης. Νωρίτερα μέλη του ΠΑΜΕ στα πλαίσια της απεργιακής περιφρούρησης είχαν αποκλείσει το super market Μαρινόπουλος στην Μ. Μπότσαρη και το εργοτάξιο ξενοοδοχείου στο Κολυμπάρι. "Μπορούμε να κάνουμε την ανησυχία τους μόνιμο φόβο. Μπορούμε να τρομοκρατήσουμε τους τρομοκράτες της κυβέρνησης, του ΣΕΒ, της ευρωπαϊκής ένωσης, του Δ.Ν.Τ, τους κρυφούς και φανερούς προβοκατόρικους μηχανισμούς. Βροντερό θα είναι το μήνυμά μας και η απαίτησή μας ότι δε σκοπεύουμε ούτε να συμβιβαστούμε, ούτε να ζήσουμε με αυτήν την αντιλαϊκή βαρβαρότητα ούτε εμείς, ούτε τα παιδιά μας Στη συνείδησή μας ούτε ένα λεπτό δε νομιμοποιούμε αυτά τα μέτρα και την αισχρή προπαγάνδα που τα συνοδεύει. Ο αγώνας μας θα κλιμακωθεί. Κάθε ημέρα θα συγκεντρώνουμε δυνάμεις. Κάθε ημέρα θα προετοιμαζόμαστε έως να βάλουμε στην άκρη και αυτούς και το σύστημά τους" ανάφερε η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ που μοιράζονταν στους εργαζομένους. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου