Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ
Βήμα... σημειωτόν
26.05.2010

Με βήμα... σημειωτόν προχωρούν οι βιολογικοί καθαρισμοί και τα έργα αποχέτευσης στο Νομό Χανίων. Αν αυτή τη στιγμή άνοιγαν οι κωδικοί για να κατατεθούν προτάσεις για χρηματοδότηση είτε στο ΠΕΠ της Περιφέρειας Κρήτης, είτε στα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων, τα αποτελέσματα θα ήταν απογοητευτικά για το Νομό Χανίων, καθώς τα περισσότερα έργα που έχουν να κάνουν με υγρά λύματα δεν έχουν “ωριμάσει”, δηλαδή στερούνται είτε αδειών και συμβολαίων χωροθέτησης, μελετών εφαρμογής, μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων είτε
είναι εγκλωβισμένα λόγω ενστάσεων ή προσφυγών στο ΣτΕ, ή και όλα αυτά μαζί!

Αυτό διεφάνη στη χθεσινή συνάντηση στελεχών της Περιφέρειας με δημάρχους του Ν. Χανίων που επιδιώκουν τη χρηματοδότηση βιολογικών καθαρισμών ή δικτύων αποχέτευσης στην περιοχή τους. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Παλαιόχωρα όπου υπάρχει ο κίνδυνος για βαρύ πρόστιμο από την Ε.Ε., ενώ τα μοναδικά έργα που παρουσιάζουν κάποια ωριμότητα είναι αυτά της ΔΕΥΑΧ για τον βιολογικό Χανίων και του Δήμου Ιναχωρίου για την κατασκευή δύο μικρών βιολογικών καθαρισμών στην περιοχή του.
Βασικός στόχος της χθεσινής σύσκεψης ήταν να γίνει ένα μικρό "ξεκαθάρισμα" των έργων που δεν έχουν πιθανότητες χρηματοδότησης ή έχουν μικρές δυνατότητες καθώς συνολικά από το ΠΕΠ Κρήτης για υγρά λύματα προβλέπεται να διατεθούν για όλο το νησί μόλις 20 εκ. ευρώ όταν οι ανάγκες είναι τεράστιες. Τα χρήματα αυτά θα γίνει προσπάθεια να κινηθούν προς τους μικρούς βιολογικούς καθαρισμούς καθώς οι μεγάλοι (Γεωργιούπολης, Κισάμου, Πελεκάνου κα.) θα γίνει προσπάθεια ένταξη τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΑΡ). Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Μαρία Κασωτάκη, που προήδρευε της σύσκεψης στις δηλώσεις της ενθάρυνε τις δημοτικές αρχές και της ΔΕΥΑ να επιταχύνουν τις διαδικασίες τους καθώς όπως είπε "υπάρχει ακόμα χρόνος για να προλάβουν την ένταξη των έργων τους".
ΚΟΛΠΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ
"Στασιμότητα" στο έργο επέκτασης και λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού της Κισάμου διαπίστωσαν τα στελέχη της Περιφέρειας. Τόνισαν πως υπάρχει ο κίνδυνος το έργο να μην επιλεχθεί στα χρηματοδοτούμενα έργα από το Δ΄ΚΠΣ καθώς ακόμα δεν έχουν επικαιροποιηθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και υπάρχουν αντλιοστάσια στα όρια του Δήμου Κισάμου για τα οποία δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί γη. "Θέλει πολύ τρέξιμο το έργο για να προλάβετε" ανέφεραν τα στελέχη της Περιφέρειας. Ο δήμαρχος Μηθύμνης κ. Γ. Μυλωνάκης που βρέθηκε στη συνάντηση είπε ότι από μεριάς του Δήμου Μηθύμνης έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα και εξέφρασε την πίστη του ότι το έργο θα προχωρήσει. Στο θετικό της συνένωσης των Δήμων Κισάμου και Μηθύμνης στα πλαίσια του "Καλλικράτη" αναφέρθηκε ο γεν. διευθυντής του ΟΑΔΥΚ κ. Μ. Πατρελάκης διαπιστώνοντας "διαφορά φιλοσοφίας ανάμεσα στους δύο δήμους."
Δ. ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗΣ
Τον κίνδυνο να μην ενταχθεί ούτε στο ΕΣΠΑ αντιμετωπίζει ο βιολογικός καθαρισμός της Γεωργιούπολης, ένα έργο που πέρασε από σαράντα κύματα μετά την αλλαγή της τοποθεσία χωροθέτησης τους. Σύμφωνα με τα στελέχη της Περιφέρειας ο βιολογικός δεν βρίσκεται στα επιλέξιμα έργα του επιχειρησιακού προγράμματος περιβάλλοντος (ΕΠΠΕΑΡ) Από τον κ. Πατρελάκη υπήρξε ενημέρωσε πως ο Δήμος έχει συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να υποβάλλει πρόταση στο ΕΠΠΕΑΡ, ωστόσο απαιτείται επικαιροποίηση των υπαρχουσών μελετών.
Δ. ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ- ΘΕΡΙΣΟΥ
Τη χρηματοδότηση δικτύου αποχέτευση μήκους 40 χλμ. με 8 αντλιοστάσιο διεκδικεί ο Δήμος Ακρωτηρίου για να συνδέσει δημοτικά του διαμερίσματα με τον βιολογικών των Χανίων. Ωστόσο, για το συγκεκριμένο έργο δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη αφού απαιτούνται 290.000 ευρώ για την εκπόνησή της, κάτι που προκαλεί προβλήματα ως προς την έγκριση του. Το συνολικό του κόστος προϋπολογίζεται στα 14 εκ. ευρώ. Αντίστοιχα τα δίκτυα στο Δ. Θερίσου μήκους 15 χλμ. με 2 αντλιοστάσια απαιτούν 5 εκ. ευρώ.
Δ. ΒΑΜΟΥ
Τη χρηματοδότηση ενός συστήματος αποχέτευσης για όλη την παραλιακή του ζώνη διεκδικεί ο Δήμος Βάμου. Ωστόσο δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη και τα στελέχη της Περιφέρειας εξέφρασαν πολλές επιφυλάξεις κατά πόσο μπορεί να χρηματοδοτηθεί.
Δ. ΑΝΑΤ. ΣΕΛΙΝΟΥ
Ολοκληρώθηκε η μελέτη για τον βιολογικό της Σούγιας και αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται και το θέμα του χώρου εγκατάστασης του βιολογικού ανέφερε ο δήμαρχος Αν. Σελίνου κ. Λ. Παπαδερός. Τα στελέχη της Περιφέρειας ζήτησαν το αντλιοστάσιο που προβλέπεται να γίνει εντός του οικισμού της Σούγιας να τηρεί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ώστε να μην υπάρξουν ενστάσεις από κατοίκους της περιοχής. "Εχουν γίνει σημαντικά βήματα αλλά το έργο δεν είναι ακόμα ώριμο" ανέφεραν τα στελέχη της Περιφέρειας. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1. 7 εκ. ευρώ.
ΔΕΥΑΒΑ
Στη γραφειοκρατία έχει κολλήσει το ζήτημα της επέκτασης των δικτύων και της απόκτησης σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού για τα αντλιοστάσια του βιολογικού του βορείου άξονα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΒΑ κ. Α. Μαραμπουτάκη. Ωστόσο τα στελέχη της Περιφέρειας διαπίστωσαν προβλήματα στη χωροθέτηση των αντλιοστασίων και ζήτησαν να προχωρήσουν οι διαδικασίες με πιο γρήγορους ρυθμούς.
Δ. ΣΦΑΚΙΩΝ
Τρεις μικρούς βιολογικούς διεκδικεί ο Δήμος Σφακίων. Ο βιολογικός του Φραγκοκάστελου βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης των μελετών εφαρμογής, ενώ για τους βιολογικούς Χώρας Σφακίων και Αγίας Ρουμέλης υπαρχουν τα αποχετευτικά δίκτυα, όχι όμως και μελέτες για τις εγκαταστάσεις των βιολογικών. "Σκοπιμότητα κατασκευής αυτών των έργων υπάρχει, ωριμότητα όμως;" αναρωτήθηκαν οι υπάλληλοι της Περιφέρειας καλώντας τον δήμαρχο κ. Σ. Λύκο να συνεχίσει τις προσπάθειές του.
Δ. ΧΑΝΙΩΝ
Σημαντική ωριμότητα για αποχετευτικά έργα στην περιφέρεια του φαίνεται να διαθέτει ο Δήμος Χανίων μέσω της ΔΕΥΑΧ. Στα ΠΕΠ θα ενταχθούν όπως όλα δείχνουν 2 αντλιοστάσια στην παλιά πόλη, αλλά και αντικατάσταση γεώτρησης στην Αγιά. Σημαντικές ελπίδες για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ έχει το έργο επέκταση του βιολογικού καθαρισμού Χανίων και της διαχείρισης της λυματολάσπης συνολικού κόστους 17 εκ. ευρώ.
Δ. ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ
Δύο μικρούς βιολογικούς σε Ελος και Αμυγδαλοκεφάλι -ύψους 1.5 εκ. ευρώ έκαστος- διεκδικεί ο Δήμος Ιναχωρίου. Σύμφωνα με τα στελέχη της Περιφέρειας τα έργα αυτά είνα ώριμα καθώς έχουν όλες τις απαραίτητες μελέτες, συμβόλαια για τη χρήση γης και σύντομα αποκτούν και περιβαλλοντικούς όρους.

Κρίσιμη η κατάσταση στην Παλαιόχωρα

"Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αναφορές και καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την κατάσταση στην Παλαιόχωρα. Επιβάλλεται το έργο του βιολογικού καθαρισμού στη θέση Τροχαλού να προχωρήσει άμεσα, διαφορετικά θα μας επιβληθεί πρόστιμο και η περιοχή θα γίνει συνώνυμη του Κουρουπητού", ανέφεραν τα στελέχη της Περιφέρειας. Οι ίδιοι ζήτησαν από τη στιγμή που υπάρχει η γη να προχωρήσει άμεσα η ολοκλήρωση των μελετών για να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ. "Ο βιολογικός της Παλαιόχωρας ξεκίνησε με ψευτιές. Οταν ανέλαβα δε είχε γίνει τίποτα πέρα από μια περιβαλλοντική μελέτη που έλεγε ότι τα έργα υποδομών θα γίνονται μέσα από την κοίτη του ποταμού όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Δεν είχε γίνει ούτε οριοθέτηση, ούτε διευθέτηση του χειμάρου. Τώρα έχουμε 13 προσφυγές στο ΣτΕ σε βάρος μας και μέχρι να εκδικαστούν θα περάσουν χρόνια. Δυστυχώς δεν βλέπω αυτό το έργο να γίνεται" ανέφερε ο δήμαρχος Πελεκάνου, Γ. Ζουρίδης. Ο κ. Ζουρίδης άφησε ξεκάθαρες αιχμές σε βάρος της προηγούμενης δημοτικής αρχής Πελεκάνου αλλά και σε βάρος του ΟΑΔΥΚ για το ότι δεν προχώρησαν οι απαραίτητες μελέτες. Η πρότασή του για μικρό βιολογικό "κόμπακτ" δεν βρήκε σύμφωνα τα στελέχη της Περιφέρειας που ανέφεραν πως θα απαιτηθεί "συστοιχία ολόκληρη από κόμπακτ" για να καλυφθεί η περιοχή. Τα στελέχη της Περιφέρειας ζήτησαν, παρά το ότι η υπόθεση της χωροθέτησης του βιολογικού βρίσκεται στα δικαστήρια, να συνεχισθούν οι διαδικασίες για την υλοποίησή του προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος προστίμου.
Αξίζει να σημειωθεί οτι ο κ. Ζουρίδης επισήμανε πως αυτές τις ημέρες θα γίνει μια προσπάθεια εφαρμογής μιας νέας τεχνολογίας διύλισης των λυμάτων με αγγλική τεχνογνωσία. "Το σύστημα αυτό θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για 3 μήνες, όπου έχουμε αντλιοστάσια. Αν πάμε καλά λύσαμε το πρόβλημα", τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου