Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΜΑΧΗ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕΛΙΝΟ


69η ΕΠΕΤΕΙΟ ΜΑΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Εκδήλωση στο Σέλινο

Ενωμένοι τίμησαν οι Σελινιώτες τους προγόνους τους που δεν υπέκυψαν και αντιστάθηκαν στους ναζί κατακτητές, στην χθεσινή πρώτη εκδήλωση στα Φλώρια για την 69η επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολίτες από όλο το Σέλινο καθώς και οι τρείς δήμαρχοι της περιοχής, ενώ τονίσθηκε η συμμετοχή του άμαχου πληθυσμού στον αγώνα ενάντια στους εισβολείς, αυθόρμητα, χωρίς καμία διαταγή ή εντολή από ανώτερο.
Στα γεγονότα αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Γρηγορομιχελάκης καθηγητής και μέλος του Δ.Σ. Καντάνου. Η συνέλευση όλων των κατοίκων έξω από το Δημοτικό Σχολείο Καντάνου όπου αποφασίσθηκε "να πολεμήσουμε και ότι θέλεις ας γίνει", η ενέδρα που έστησαν οι κάτοιμοι με ότι όπλο είχαν στο γερμανικό απόσπασμα μοτοσυκλετιστών, η σκληρή μάχη και η απώθηση των ναζί, η μάχη την επόμενη ημέρα στο φαράγγι της Καντάνου πάλι από τους κατοίκους παρουσιάσθηκαν από τον ομιλητή.
"Πριν 69χρόνια ξεκίνησε ένας άνισος, σκληρός και μέχρις εσχάτων αγώνας ενάντια σε μια από τις φονικότερες μάχες που γνώρισε η Ευρώπη. Σελινιώτες από πολλά χωριά της πρώην επαρχία μας έδωσαν τον υπερπάντων αγώνα παρά του ότι γνώριζαν το σκληρό τίμημα της αντίστασης. Με απαράμμιλο θάρος, ψυχή και Κρητική Λεβεντιά ύψωσαν το ανάστημα τους μπροστά στον κατακτητή βάζοντας την πατρίδα και την ελευθερία και τη δημοκρατία πάνω απο την ίδια τους τη ζωή" ανάφερε στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καντάνου κ. Ευτύχης Δασκαλάκης, μιλώντας εκ μέρους όλων των δημάρχων του Σελίνου. Ο ίδιος επισήμανε την ενότητα που έδειξαν οι Σελινιώτες σε δύσκολες εποχές και ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων που αναγνωρίζει ως ιστορικό τόπο το δρόμο Αναβος- Κάντανος , σημειώνοντας πως προχωρούν οι διαδικασίες για να αναγνωρισθούν ως μαρτυρικό χωριό τα Φλώρια.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Ε. Δαμιανάκης, ο νομάρχης Γρ. Αρχοντάκης, οι δήμαρχοι Πελεκάνου Γ. Ζουρίδης και Αν. Σελίνου Λ. Παπαδερός, ενώ η επιμνημόσυνη δέηση εψάλει χοροστατούντος του μητροπολίτης Κισάμου-Σελίνου Αμφιλόχιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου