Τρίτη 13 Απριλίου 2010

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ




ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ
Μια ανθοδέσμη... στο πιάτο σας!
Γιώργος Κώνστας | 12.04.2010

“Ποιος λέει ότι τα λουλούδια είναι μόνο για το άρωμα. Υπάρχουν λουλούδια που μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν στην κουζίνα, ειδικά σε σαλάτες αλλά ακόμα και σε μαγειρεμένα φαγητά”. Ο κ. Γιάννης Αποστολάκης, μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας και σεφ στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) χρησιμοποιεί κατά κόρον τα λουλούδια στα παρασκευάσματά του, ειδικά στις σαλάτες.
Στα συνέδρια που πραγματοποιούνται στον χώρο του ΜΑΙΧ, εποχικές, πράσινες, βιολογικές σαλάτες προσφέρονται μαζί με άνθη παπαρούνας, μαργαρίτας, πανσέ, δίνοντας μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη γεύση στο κάθε πιάτο. “Χρησιμοποιούμε το λουλούδι όταν είναι φρέσκο. Αν είναι από γλυκό χόρτο προσφέρει μια γλυκάδα, αν από πικρό μια πικράδα. Οι γεύσεις κυριολεκτικά... ανεβοκατεβαίνουν. Χρησιμοποιώ λουλούδια για αρκετά σκευάσματα όπως π.χ. τη μαρουλοσαλάτα. Στο πικρό του μαρουλιού, το λουλούδι του δίνει ένα ξεχωριστό άρωμα και μια ελαφριά γλυκάδα”, αναφέρει ο κ. Αποστολάκης.
Συλλέγει τα λουλούδια από χωράφια της περιοχής προσέχοντας έτσι ώστε να απέχουν αρκετά από τους δρόμους. Τα πλένει καλά και αφού κόψει τη μαρουλοσαλάτα βάζει λάδι και χούμελη (παράγωγο του μελιού), προσθέτει 2 - 3 άνθη παπαρούνας, πανσέ, μαργαρίτας, λεμονιάς, νεραντζιάς, αμυγδαλιάς. Τα λουλούδια μετατρέπουν εμφανισιακά τη σαλάτα σε πραγματικό μπουκέτο, μια ξεχωριστή ανθοδέσμη στο πιάτο, ωστόσο και γευστικά είναι εξαιρετικά. “Σε πολύ κόσμο φαίνεται περίεργο κάτι τέτοιο αλλά δεν είναι. Εδώ και χρόνια τα λουλούδια χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό. Στη Γερμανία π.χ. υπάρχουν καλλιέργειες λουλουδιών μόνο για την κουζίνα. Γιατί να μην το κάνουμε και εμείς αφού υπάρχει η δυνατότητα να ανεβάσουμε τον γαστρονομικό μας πήχη; Η χρησιμοποίηση των λουλουδιών δίνει αρώματα και γεύσεις στη σαλάτα και μας ανεβάζει τη διάθεση”, τονίζει ο σεφ.
Τα άνθη πρέπει να είναι πάντα από την εξοχή και όχι από τους δρόμους ώστε να μην έχουν περιεκτικότητα σε μόλυβδο από το καυσαέριο των οχημάτων. Τα άνθη από ανθοπωλεία ή ανθοκήπια είναι σχεδόν πάντα ραντισμένα με φάρμακα και δεν είναι καλή επιλογή. Τα μαραμένα και ξεθωριασμένα λουλούδια έχουν πικρή γεύση. Σιγουρευτείτε ότι τα λουλούδια σας δεν περιέχουν έντομα, ξεπλύνετέ τα σε κρύο νερό και τινάξτε τα ελαφριά για να στεγνώσουν και απλά... απολαύστε τα.
Φυσικά δεν είναι όλα τα λουλούδια βρώσιμα, ωστόσο πολλά από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για σαλάτες όσο και για μαγειρεμένο φαγητό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου