Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ

ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ
Το μετέωρο βήμα του Βιολογικού...
Γιώργος Κώνστας | 02.04.2010



Ανησυχία εν όψει άλλης μιας τουριστικής σεζόν επικρατεί στην Παλιόχωρα καθώς το θέμα του βιολογικού καθαρισμού συνεχίζει να παραμένει μετέωρο χωρίς να διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα.
Την ίδια στιγμή, μόνο μέσα στον Απρίλιο, ο δήμαρχος Πελεκάνου έχει τρία δικαστήρια από το Λιμεναρχείο για μόλυνση της θάλασσας από τη λειτουργία δύο δεξαμενών μέσω των οποίων εδώ και χρόνια ένα μεγάλο μέρος των λυμάτων της περιοχής διοχετεύεται στη θάλασσα.
"Μόνο μέσα στον Απρίλιο έχω 3 δικαστήρια στα Χανιά από μηνύσεις του Λιμεναρχείου για απόρριψη λυμάτων στη θάλασσα από τις δεξαμενές, που δεν τις έφτιαξα εγώ, ούτε ποτέ ενέκρινα τη δημιουργία τους", λέει ο δήμαρχος Πελεκάνου κ. Γιώργος Ζουριδάκης. Οπως εξηγεί, άλλη μια τουριστική χρονιά ξεκινά, χωρίς το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού να έχει προχωρήσει.
"Για τον βιολογικό καθαρισμό που προγραμματίζουμε στα Τροχαλού είμαστε ακόμα στα Δικαστήρια, στο Συμβούλιο της Επικρατείας από προσφυγές κατοίκων. Κερδίσαμε την πρώτη αλλά μένουν άλλες 12 και μέχρι να εκδικασθούν πολύ φοβάμαι ότι θα χάσουμε την ευκαιρία να χρηματοδοτηθεί το έργο από το ΕΣΠΑ. Σκοπεύω να συναντήσω την Υπουργό Περιβάλλοντος, την κ. Μπιρμπίλη, προκειμένου να στηρίξει πολιτικά το έργο. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, καθώς βρισκόμαστε σε αδιέξοδο", αναφέρει ο κ. Ζουριδάκης.
Πέρυσι, ο εισαγγελέας Χανίων είχε ζητήσει το κλείσιμο των δεξαμενών και των αγωγών που οδηγούν τα λύματα στη θάλασσα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να γίνει, λέει ο δήμαρχος. "Αν κλείσουν οι δεξαμενές θα απαιτηθούν 40 βυτιοφόρα που κάθε μέρα θα πρέπει να παίρνουν τα λύματα και να τα μεταφέρουν στα Χανιά. Το κόστος θα είναι τεράστιο, αλλά το ζήτημα είναι πως δεν υπάρχουν σε όλα τα Χανιά 40 βυτιοφόρα για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Είμαστε πραγματικά σε ένα αδιέξοδο. Προσπαθώ να προωθήσω το θέμα της δημιουργίας στη θέση Τηγάνι, κοντά στο λιμάνι, ενός μικρού βιολογικού, compact, όπως αυτά που έχουν όλα τα ξενοδοχεία. Ωστόσο ακόμα και για αυτό το έργο έχουμε ενστάσεις από ανθρώπους που έχουν σχέση με τον τουρισμό αλλά δυστυχώς δεν ενδιαφέρονται για τον τόπο τους", λέει ο κ. Ζουριδάκης.
Αυτή τη στιγμή επιβάλλεται η ενεργοποίηση των τοπικών φορέων ώστε να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για τη λύση του προβλήματος, λέει ο δήμαρχος, τονίζοντας πως η περιοχή κινδυνεύει με δυσφήμιση και να απολέσει μια βασική πηγή εισοδήματος που προέρχεται από τους χιλιάδες επισκέπτες που την κατακλύζουν κάθε καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου