Τρίτη 20 Απριλίου 2010

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2010 ΑΦΙΞΕΙΣ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ



ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Περιορισμένη μείωση
Γιώργος Κώνστας | 20.04.2010

Oι προσφορές των ξενοδοχείων των Χανίων τον τελευταίο μήνα έχουν περιορίσει τη μείωση στις αφίξεις -διανυκτερεύσεις τουριστών από τις Σκανδιναβικές χώρες στο 10% περίπου σε σύγκριση με πέρυσι. Τα στοιχεία αυτά δίνουν οι εκπρόσωποι των τριών μεγαλύτερων tour operator που δραστηριοποιούνται στα Χανιά. Αν και η Σκανδιναβική αγορά φαίνεται να κρατάει ακόμα για τη Δυτική Κρήτη, παρά τη μείωση, εκεί που υπάρχει πολύ μεγάλη πτώση στις αφίξεις είναι από την Αγγλία (20%) και από τη Γερμανία (30%) εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής κρίσης.
“Η αρχική εκτίμησή μας είναι ότι η πτώση για φέτος θα είναι περίπου 10% και θα είμαστε ευχαριστημένοι αν φτάσει στο 8%. Εχουμε μείωση δύο αεροσκαφών προς τα Χανιά και αυτό σημαίνει 7.500 - 8.000 άτομα, που αν το πολλαπλασιάσεις με 7 ημέρες, που είναι συνήθως οι διανυκτερεύσεις, αντιλαμβάνεται ο καθένας το πρόβλημα”, αναφέρει ο κ. Αντρέας Αυγουστινάκης, υπεύθυνος του γραφείου Thomas Cook. Η μείωση του ενδιαφέροντος οφείλεται στην οικονομική κρίση που έχει πλήξει την Ευρώπη και που κάνει του επισκέπτες να προτιμούν φτηνότερους προορισμούς, όπως η Τουρκία, που έχει ένα κοστολόγιο 25 - 30% πιο φτηνό αλλά και την Αίγυπτο που ξαναμπαίνει δυναμικά στην τουριστική αγορά. “Ζητήσαμε τη βοήθεια των ξενοδόχων των Χανίων τον προηγούμενο μήνα και θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί ανταποκρίθηκαν όλοι κάνοντας προσφορές. Τη μείωση αυτή στις τιμές τους εμείς την περάσαμε στον πελάτη και είδαμε να υπάρχει μια άνοδος του ενδιαφέροντος για τα Χανιά. Καταφέραμε με αυτό να κρατήσουμε κάποιους πελάτες”, υπογράμμισε ο κ. Αυγουστινάκης.
TO ΑPOLLO
“Για μας η χρονιά στα Χανιά έχει κλείσει με ένα ποσοστό -10%”, επισημαίνει ο κ. Νίκος Βινυχάκης, διευθυντής του Hellenic Island Services, που αντιπροσωπεύει τον tour operator “Αpollo”, που φέρνει 130.000 τουρίστες κάθε χρόνο στο αεροδρόμιο Χανίων. “Και εμείς ζητήσαμε κάποιες προσφορές από τους ξενοδόχους σε μια κατεύθυνση να μην ακυρώσουμε πτήσεις προς Χανιά και πιστεύουμε ότι το έχουμε αποφύγει, ειδικά για τον Οκτώβριο, που ήταν πολύ κάτω οι κρατήσεις και υπήρχε ο κίνδυνος να κοπούν οι πτήσεις την πρώτη εβδομάδα. Οι ξενοδόχοι έκαναν κάποιες προσφορές και έτσι πιστεύω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα”, τόνισε ο κ. Βινυχάκης.
ΤUI
“Eμείς θα έχουμε μια μικρή αύξηση στους επισκέπτες από τις Σκανδιναβικές χώρες. Οσον αφορά όμως τις άλλες χώρες, με εξαίρεση το Βέλγιο, που παρουσιάζει μεγάλη αύξηση, έχουμε μεγάλο πρόβλημα στους Αγγλους και στους Γερμανούς. Στους μεν πρώτους έχουμε μια μείωση 20% και στους δεύτερους 35%”, δηλώνει ο κ. Μανώλης Μαρινάκης. Το ευχάριστο είναι ότι η περιοχή της Γεωργιούπολης, την οποία επισκέπτονται κυρίως Γερμανοί, φαίνεται να κρατάει και το πρόβλημα να μετατοπίζεται κυρίως στο γειτονικό Ρέθυμνο.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΦΡΑ
Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα τοπικά γραφεία των tour operator λόγω των ακυρώσεων των πτήσεων εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας. “Εχουμε 680 άτομα στα Χανιά που είναι να φύγουν την Πέμπτη. Τους ενημερώνουμε κάθε 6 ώρες για την κατάσταση και ελπίζουμε κάποια στιγμή να εξομαλυνθεί. Τώρα εξυπηρετούμε πελάτες μας που έχουν επισκεφθεί την Ταϋλάνδη ή το Μεξικό που τα αεροπλάνα τους δεν μπορούν να φτάσουν στη Β. Ευρώπη. Τους υποδεχόμαστε εδώ και φεύγουν για τον βορρά είτε με λεωφορείο από τη Θεσσαλονίκη είτε ακτοπλοϊκά από την Πάτρα. Eυελπιστούμε τα πράγματα να πάνε καλύτερα αλλά είμαστε σε επαφή με ακτοπλοϊκές εταιρείες και λεωφορειούχους προκειμένου να δούμε τι θα κάνουμε” τονίζει ο κ. Αυγουστινάκης.
“Λίγο μετά την έκρηξη του ηφαιστείου υποδεχθήκαμε δύο πτήσεις από την Αίγυπτο. Το πρωί της Δευτέρας έφυγαν για Πρέβεζα. Από εκεί, αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι το βράδυ, θα φύγουν με πλοίο για Ιταλία και με έναν σταθμό στη Γερμανία θα πάνε στη Σουηδία. Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί καθώς αναμένουμε αφίξεις στο τέλος της εβδομάδας”, υπογραμμίζει ο κ Βινυχάκης.
“Είμαστε χαρούμενοι που αυτό το γεγονός με την ηφαιστειακή τέφρα συνέβη στην αρχή της σαιζόν, που δεν έχουν ξεκινήσει όλες οι πτήσεις, αν αυτό συνέβαινε στο μέσο της σαιζόν θα ήταν καταστροφικό”, λέει ο κ. Μαρινάκης. Και η TUI προσπαθεί μέσω των γραφείων της στην Ελλάδα να εξυπηρετήσει πελάτες της που επιστρέφουν από μακρινούς προορισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου