Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ


ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ
Ενταση στο Αποπηγάδι για το Αιολικό Πάρκο
09.04.2010

Νέος γύρος αναταραχής, μηνύσεων και συλλήψεων χθες το μεσημέρι στο Αποπηγάδι. Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Καντάνου Ευτύχης Δασκαλάκης, εντοπίζονται λάθη σε έγγραφα των αρμοδίων υπηρεσιών σε σχέση με την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων. Πιο συγκεκριμένα:
Χθες, υπάλληλοι της εταιρείας με τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών ξεκίνησαν από νωρίς εργασίες στο χώρο. Μέλη της πρωτοβουλίας των κατοίκων Σπίνας, Π. Ρουμάτων, Σέμπρωνα συγκεντρώθηκαν στην περιοχή ζητώντας το σταμάτημα των εργασιών. Ορισμένοι εξ αυτών μπήκαν και μπροστά στα μηχανήματα, με αποτέλεσμα να συλληφθούν από τις αστυνομικές δυνάμεις, που κατέφτασαν στην περιοχή, δύο άτομα τα οποία και οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων. Νωρίτερα και πριν φτάσουν οι αστυνομικές δυνάμεις είχε προκληθεί ένταση ανάμεσα στους κατοίκους και ανθρώπους της εταιρείας.
Στoυς δύο συλληφθέντες απαγγέλθηκαν κατηγορίες, σύμφωνα με τους συνηγόρους τους Ν. Τζάρα και Δ. Φουράκη “για παράνομη βία”. Και οι δύο δήλωσαν ότι δεν αποδέχονται την κατηγορία και ότι βρίσκονταν εκεί γιατί υπερασπίζονται τα συμφέροντα της περιοχής τους και ενας εκ των δύο έχει και περιουσία στο βουνό. Κατόπιν συνεννόησης με τον εισαγγελέα αποφασίσθηκε να αφεθούν ελεύθεροι και να οριστεί δικάσιμος.
Σημειώνεται, πως οι εργασίες είχαν σταματήσει από τον εισαγγελέα Χανίων προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση και αν όλες οι ενέργειες είναι σύννομες. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως ο εισαγγελέας τελικά έκρινε ότι δεν έχει αρμοδιότητα και η εταιρεία ξεκίνησε και πάλι χθες τις εργασίες στη συγκεκριμένη περιοχή.
ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
Την ίδια στιγμή ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος ζήτησε επίσημη ενημέρωση από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, για το αν η όλη διαδικασία είναι σύννομη και αν έγιναν όλα τα προβλεπόμενα.
Σύμφωνα με τα έγγραφα της Διεύθυνσης Δασών της 16ης και της 23ης Μαρτίου, που κοινοποιήθηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης υπάρχει παραδοχή, ότι στην ανάρτηση των πράξεων χαρακτηρισμού έγιναν κάποια λάθη. Αναρτήθηκαν δηλαδή στον Δήμο Μουσούρων, ενώ περιλαμβάνουν και τμήματα των Δήμων Βουκολιών και Καντάνου, ενώ άλλη πράξη χαρακτηρισμού, που αναρτήθηκε στον Δήμο Καντάνου, αφορά και τμήματα του Δήμου Βουκολιών. Η Υπηρεσία ζητάει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το τμήμα Νομικών Υποθέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών να απαντήσει αν η παράλειψη της δημοσίευσης αποτελεί λόγο για άρση της τελεσιδικίας και του δικαιώματος εξέτασης αντιρρήσεων από τις αρμόδιες επιτροπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου