Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ


ΑΠΟ ΤΙΣ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Ελλιπής καθαριότητα;
11-01-2011

Την ανανέωση στις συμβάσεις εργασίας τους ζητούν από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων 35 οδοκαθαριστές. Οι συμβασιούχοι προσλήφθηκαν τον περασμένο Ιούνιο με 8μηνη σύμβαση, που τελειώνει στα τέλη Ιανουαρίου και μένουν έτσι χωρίς εργασία, παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η παρουσία τους είναι σημαντική, ώστε να παραμείνει καθαρή η πόλη.
'Στις 31 Ιανουαρίου λήγουν οι συμβάσεις μας και μένουμε απέξω. Εκτός και αν έχει διαφορετική άποψη το Δημοτικό Συμβούλιο, διότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δεν πλύνεται κάποιος εποχικά ούτε καθαρίζει το σπίτι του εποχικά. Το ίδιο και οι δρόμοι, οι πλατείες, τα πάρκα', αναφέρει ο συμβασιούχος κ. Νίκος Τζινευράκης.
Ολοι οι εργαζόμενοι απασχολούνταν ως οδοκαθαριστές και ορισμένοι εξ αυτών εκ περιτροπής στελέχωναν απορριμματοφόρα για να καλύψουν ελλείψεις ή άδειες του υπόλοιπου προσωπικού.
Η παρουσία των συμβασιούχων τους τελευταίους μήνες βοήθησε στη βελτίωση της εικόνας της πόλης ειδικά τη θερινή περίοδο. 'Εμάς δεν μας πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλουν οι δημότες. Επειδή το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση είχε αποφασίσει να ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης 70 οδοκαθαριστών, λέμε ότι μπορεί να καλύψει τις 35 θέσεις από εμάς, που δεν αντικαταστήσαμε άλλους και η οικονομική κατάσταση και η δική μας, όπως και άλλων εργαζομένων είναι δυσχερής. Θεωρούμε ότι μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να ανανεώσει τις συμβάσεις μας', αναφέρει ο κ. Τζινευράκης, υπογραμμίζοντας πως 'ως συμβασιούχοι και εμείς και όλοι όσοι έχουν βρεθεί σε αυτήν τη θέση καταλαβαίνουν ποια είναι η κατάστασή τους κάθε φορά που πλησιάζει το τέλος της λήξης των συμβάσεών τους και πρέπει να πληρώσουν λογαριασμούς, να καλύψουν έξοδα. Είναι ένας πραγματικός εφιάλτης'.
Αναφορικά με την ανάθεση του έργου σε εργολάβους καθαριότητας ο κ. Τζινευράκης παρατηρεί ότι 'είναι η εύκολη λύση αλλά κοστίζουν πολύ περισσότερο και γνωρίζουν επίσης όλοι ότι οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονταν δεν καλύπτονται πλήρως ασφαλιστικά. Εχει γίνει πληγή για την κοινωνία το καθεστώς των εργολαβιών και πρέπει να σταματήσει έτσι και αλλιώς'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου