Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΚΙΣΑΜΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΩΤΗΣ


ΤΟΠΙΚΑ
ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ
Αρδευση από το φράγμα Βαλσαμιώτη;
27-01-2011

Για χρηματοδότηση της μελέτης αγωγού σύνδεσης Κολυμπάρι - Κολένι και Γραμπούσα - Πλάτανος, ώστε η Κίσαμος να αρδεύεται με νερό από το φράγμα Βαλσαμιώτη, μίλησε, χθες, ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Αθανάσιος Καρούντζος, στη Δημοτική Αρχή Κισάμου.
Στη χθεσινή συνάντηση οι φορείς της περιοχής επεσήμαναν πως τα Φαλάσαρνα και ο Πλάτανος αντιμετωπίζουν πρόβλημα ερημοποίησης και η σχεδιαζόμενη για εκεί λιμνοδεξαμενή δεν θα λύσει το πρόβλημα. Ο κ. Καρούντζος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και έδωσε εντολή στον Ο.Α.ΔΥ.Κ., στο πλαίσιο της εκπόνησης μελέτης του αγωγού άρδευσης Βαλσαμιώτης - Κάμπος Χανίων, να ενταχθούν και δύο τμήματα αγωγού και στην περιοχή της Κισάμου.
'Συζητήσαμε για τους αγωγούς που πρέπει να γίνουν σε ό,τι αφορά το νερό της υδροάρδευσης και την επέκταση του αγωγού από το Κολυμπάρι στην Κίσαμο. Είναι πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν την περιοχή. Θέλω να ευχαριστήσω τη Δημοτική Αρχή και από εκεί και πέρα τα χρονοδιαγράμματα που βάλαμε θα πρέπει να υλοποιηθούν από τον Ο.Α.ΔΥ.Κ.', ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Καρούντζος.
Για 'πολύ σημαντική εξέλιξη' έκανε λόγο ο δήμαρχος Κισάμου, κ. Γ. Μυλωνάκης, δηλώνοντας πως η επέκταση των αγωγών υδροάρδευσης του φράγματος Βαλσαμιώτη προς την Κίσαμο αποτελεί 'έργο πνοής για την περιοχή μας'.
ΩΡΙΜΗ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ
Στις 4 Φεβρουαρίου θα γίνει συνάντηση των φορέων της περιοχής με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κ. Ανδρεόπουλο, προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού Κισάμου στο ΕΣΠΑ. Οπως σημείωσε ο κ. Καρούντζος 'δυστυχώς σε θέματα βιολογικών καθαρισμών υπάρχει μεγάλη ανωριμότητα στον Νομό Χανίων. Το μοναδικό ώριμο έργο είναι αυτό του βιολογικού της Κισάμου'.
Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της λειτουργίας των Τεχνικών και Οικονομικών Υπηρεσιών των Δήμων και χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Κισάμου κ. Ν. Κουμάκης, αυτή τη στιγμή ο Δήμος διαθέτει μόλις τρεις μηχανικούς τη στιγμή που άλλοι Δήμοι διαθέτουν περισσότερους και ειδικά ο Δήμος Χανίων που απορρόφησε όλη την Υπηρεσία της Τ.Υ.Δ.Κ.
Ο κ. Καρούντζος σημείωσε πως 'τις επόμενες ημέρες θα κληθούν οι Δήμοι που έχουν προβλήματα μη σύστασης Τεχνικών και Οικονομικών Υπηρεσιών έτσι ώστε μέσα στον Φλεβάρη να ανατεθούν Οργανισμοί Συγκρότησης Υπηρεσιών και Λειτουργίας σε κάθε Δήμο, τον Μάρτιο να κατατεθούν τα σχέδια και τον Απρίλη να εγκριθούν και να πάρουν οι Δήμοι τεχνική επάρκεια. Διαφορετικά θα στοιβαχθεί ένα μεγάλο τεχνικό αντικείμενο στους μητροπολιτικούς Δήμους, όπως τον Δήμο Χανίων, που θα προξενήσει πολλά προβλήματα'.

Δημοπράτηση υποέργου

Στη δημοπράτηση ενός ακόμη υποέργου, του έργου κατασκευής του φράγματος Βαλσαμιώτη, προχωρά ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (Ο.Α.ΔΥ.Κ.). Πρόκειται για το 5ο υποέργο με τίτλο 'Διάνοιξη γεωτρήσεων στη θέση Μυλωνιανά σε αντικατάσταση των Μ1 και Μ8', προϋπολογισμού 160.000 ευρώ. Το έργο θα δημοπρατηθεί την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, στις 10 το πρωί, στα γραφεία του Ο.Α.ΔΥ.Κ. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι από τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. (τηλ.: 2821029200, φαξ: 2821029250), τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου