Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΟΜΑΛΟΥ- Δ.Σ. ΠΛΑΤΑΝΙΑ


ΤΟΠΙΚΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Να συνεχιστεί το έργο της λιμνοδεξαμενής Ομαλού
22-01-2011

Υπέρ της συνέχισης και ολοκλήρωσης του έργου της λιμνοδεξαμενής του Ομαλού τάχθηκε ομόφωνα στη χθεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά.
Το Συμβούλιο ζητά από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης να ανακαλέσουν την απόφασή τους να σταματήσει το έργο καθώς, όπως επεσήμαναν και στις τοποθετήσεις τους τα μέλη του Δ.Σ., είναι προς όφελος των αγροτών, των κτηνοτρόφων και της τουριστικής ανάπτυξης χωρίς να θίγει το περιβάλλον.
Ειδικότερα, στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος, κ. Μ. Σολιδάκης, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του έργου από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα, σημείωσε πως τα 197 στρ. της λιμνοδεξαμενής αποτελούν μόλις το 2% των εκτάσεων του Ομαλού και το νερό που συγκεντρώνεται θα καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της περιοχής και όχι μόνο. Παράλληλα σημείωσε πως υπάρχουν 400 υπογραφές ιδιοκτητών της και κατοίκων που είναι υπέρ της λιμνοδεξαμενής, ενώ οι 61 υπογραφές που στρέφονται κατά του έργου προέρχονται ουσιαστικά από δύο οικογένειες. Τόνισε χαρακτηριστικά πως από τα 5 εκατ. συνολικής δαπάνης του έργου έχουν εκτελεστεί τα 1,4 εκατ. ευρώ και αν το έργο δεν γίνει θα πρέπει να επιστραφεί το ποσοστό που κατέβαλε η ΕΕ ως κοινοτική ενίσχυση. Στη συνέχεια ο δήμαρχος, κ. Γ. Μαλανδράκης, αφού τόνισε πως κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη έργων υδροάρδευσης στην περιοχή είτε είναι μια μεγάλη λιμνοδεξαμενή είτε τρεις μικρές, στάθηκε στην 'ανακολουθία' του ελληνικού κράτους που 'αποφασίζει τη μια στιγμή ένα πράγμα, το οποίο ανακαλεί στη συνέχεια'. Ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης, κ. Στ. Νικηφοράκης, μίλησε για 'οργανωμένες μειοψηφίες που βάζουν εμπόδιο σε κάθε αναπτυξιακό έργο στα Χανιά' και τόνισε πως άμεσα θα πρέπει να προσφύγουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να προχωρήσει το έργο. Υπέρ του έργου τοποθετήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Η. Χαλακατεβάκης και Ξ. Αρναντωνάκης. Ο κ. Γ. Αγοραστάκης παρατήρησε πως το έργο σταμάτησε στην πραγματικότητα όχι επειδή κάποιοι φορείς εξέφρασαν αντιρρήσεις αλλά διότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει πόρους από το πρόγραμμα 'Μπαλτατζής' προκειμένου να το συνεχίσει. Ευθύνες στο κράτος για τη μη συνέχιση του έργου επέρριψε ο κ. Γ. Τσαγκαράκης. Ο Μ. Νταγκουνάκης τάχθηκε υπέρ της πραγματοποίησης της λιμνοδεξαμενής για να δοθεί νερό στους αγρότες και κτηνοτρόφους και σημείωσε πως το θέμα θα έλθει άμεσα στη Βουλή. Ζήτησε επίσης κινητοποίηση όλων των φορέων της περιοχής προκειμένου να γίνει η λιμνοδεξαμενή.
Στη συζήτηση παρενέβη η κα Σκουλά, από την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, που ανέφερε πως πρέπει να μελετηθεί η σκοπιμότητα ενός τόσο μεγάλου έργου και ποιες είναι οι ανάγκες σε νερό αγροτών και κτηνοτρόφων. Τόνισε, τέλος, ότι αντί μιας μεγάλης δεξαμενής θα μπορούσαν να γίνουν τρεις μικρότερες, που να καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου