Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ-"ΝΑΥΤΗΣ" ΕΚΔΗΛΩΣΗ



ΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ “ΝΑΥΤΗ”
Πρωτοπόρος δημιουργός ο Κωστής Παπαδάκης
20-01-2011

Πρωτοπόρος ως δημιουργός, μαχητικός ως χαρακτήρας και άνθρωπος, δάσκαλος για όλους τους νέους μουσικούς, έχει αποδειχθεί ο Κωστής Παπαδάκης, γνωστός και ως Ναύτης.
Στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου 'Ναύτης - Ο κορυφαίος δημιουργός Κωστής Παπαδάκης' του Ιωάννη Τσουχλαράκη (εκδόσεις Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων) έγινε μια εκτενής αναφορά τόσο στο έργο του όσο και στη γενικότερη προσφορά του στην κρητική και όχι μόνο μουσική.
Στις 112 σελίδες του βιβλίου ο κ. Τσουχλαράκης, αφού παρουσιάζει τη διαδρομή της ζωής του μουσικού, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις συνθέσεις και στη μουσική του πορεία. Παρουσιάζει τον άλλο Ναύτη και τη δουλειά του πάνω στην αγιογραφία, ενώ στο τέλος του βιβλίου ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια πλούσια ιστορική παρουσίαση της καταγωγής της οικογένειας του μουσικού.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Νίκος Διονυσόπουλος, φίλος του Κωστή Παπαδάκη. 'Μέσα από το βιβλίο αναδεικνύεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η ζωή, το έργο και η προσωπικότητα του Κωστή Παπαδάκη, που είχε μια μοναδικότητα. Ολοι οι καλλιτέχνες έχουν μια μοναδικότητα αλλά ο Παπαδάκης, έχω την εντύπωση ότι είναι πρώτος μεταξύ των πρώτων. Και λόγω της δημιουργίας του, των συνθέσεων που οδηγούν και εμπνέουν τους νεότερους καλλιτέχνες και λόγω της παρουσίας του ως εκτελεστής αλλά και ως ενεργός μουσικός πολίτης', ανέφερε ο κ. Διονυσόπουλος. Μάλιστα επεσήμανε πως 'χωρίς να ακούγεται μεγαλόσχημο η παρουσία του στον Σύλλογο «Ο Χάρχαλης», μετά την επιστροφή του από την Αμερική, είναι ο λόγος και η αιτία που αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον για το βιολί σε όλη την Κρήτη'.
Ο ομιλητής παρατήρησε τέλος πως 'οι μεγάλοι δημιουργοί αφήνουν πάντα κενό μετά τον θάνατό τους αλλά επειδή οι Παπαδάκης και Κουνέλης με τη σχολή τους είχαν ως σκοπό να μεταλαμπαδεύσουν πολλά από αυτά που έπαιξαν ως εκτελεστές, υπάρχουν νέα παιδιά που κρατούν ζωντανή την παράδοση και το έργο τους'.
Την εκδήλωση χαιρέτησε η χήρα του εκλιπόντος, Αθηνά, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της προς όλους τους συντελεστές τόσο του βιβλίου όσο και της εκδήλωσης. Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Χάρχαλης», Στ. Λαϊνάκης, στάθηκε στη μεγάλη συνεργασία που είχε με τον Κωστή Παπαδάκη, μετά την επιστροφή του τελευταίου το 1976 από την Αμερική και ειδικά στο ερευνητικό του έργο. Την εκδήλωση χαιρέτησε εκπρόσωπος του Ομίλου Φίλων του Κ. Παπαδάκη, ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Α. Βουλγαράκης και ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, κ. Αμφιλόχιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου