Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΑΝΙΩΝ ΣΥΣΚΕΨΗ


ΤΟΠΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Ανάπτυξη μηδέν
18-01-2011

Ολα στον αέρα! Μόνο έτσι μπορεί να περιγραφεί η αναπτυξιακή πορεία των Χανίων εν μέσω κρίσης. Οπως φάνηκε στη χθεσινή σύσκεψη γενικού διοικητή, περιφερειάρχη Κρήτης, αντιπεριφερειάρχη, όλων των δημάρχων και υπηρεσιακών η αδυναμία προώθησης πολλών έργων είναι τεράστια για πολλούς λόγους. Καρούντζος και Αρναουτάκης στάθηκαν στην ανυπαρξία ώριμων μελετών, ενώ ακόμη και για έργα που έχουν προχωρήσει, π.χ. αεροδρόμιο, από τη σύσκεψη διεφάνη πως είναι εγκλωβισμένα σε γραφειοκρατικές αδυναμίες του συστήματος.
'Αυτό που απεδείχθη από τη σύσκεψη είναι ότι, δυστυχώς, δεν έχουμε τις ώριμες μελέτες για να πάρουμε τους πόρους, που θα δώσουν την ανάπτυξη και στα Χανιά και σε όλη την Κρήτη. Χρειάζεται μια συνεργασία με όλους· τους Δήμους, τον αντιπεριφερειάρχη, τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. πάνω απ’ όλα, ώστε τα μεγάλα έργα να τα προχωρήσουμε', ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης.
Ειδικότερα από τη σύσκεψη διεφάνη μεταξύ άλλων:
- Η έλλειψη ώριμων μελετών, όπως υποστήριξαν οι κ. Καρούντζος και Αρναουτάκης.
- Η αδυναμία εύρεσης πόρων, με εξαίρεση ορισμένα προγράμματα για το περιβάλλον και το ΕΣΠΑ.
- Οι πολλές απαλλοτριώσεις που απαιτούνται για τα οδικά έργα και η προσφυγή ιδιωτών στα Δικαστήρια που έχει ως αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος μη ένταξής τους στο ΕΣΠΑ.
- Η υπερφόρτωση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων με τα έργα των υπόλοιπων Δήμων για το ΕΣΠΑ, κάτι που πιθανόν να προκαλέσει καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους.
- Η χρηματοδότηση μεγάλων έργων, όπως το αεροδρόμιο και τα λιμάνια, βασίζεται στα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων, κάτι που απαιτεί, όμως, πολιτική βούληση.

ΜΕΛΕΤΕΣ - ΕΡΓΑ
Σε διάφορους τομείς χώρισε τα έργα που εξετάστηκαν ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Απόστολος Βουλγαράκης και για το καθένα από αυτά έγινε ξεχωριστή συζήτηση:
1. Ανάπλαση της λίμνης της Αγιάς, ποδηλατόδρομος Αγιάς - Αλικιανός, Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο Αγιάς. Είναι από τα λίγα έργα που είναι ώριμα και μπορούν να δημοπρατηθούν σχετικά γρήγορα.

2. Περιφερειακός δρόμος Αγίας Μαρίνας, δρόμος Λάκκοι - Ομαλός, Γέφυρα Πατελαρίου. Για τα έργα αυτά απομένουν οι απαλλοτριώσεις που, όμως, είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία και ειδικά για τον δρόμο Λάκκοι - Ομαλός οι μετέχοντες στη σύσκεψη εξέφρασαν την ανησυχία ότι δεν θα προλάβει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Δήμαρχοι και υπηρεσιακοί των περιοχών δεσμεύτηκαν πως θα προχωρήσουν στη συγκέντρωση υπογραφών από τους ιδιοκτήτες προκειμένου να επισπευστεί η διαδικασία.

3. Δρόμος παράκαμψης Τοπολίων - Ελους: Εχει έτοιμη μελέτη, έχει υποβληθεί για ένταξη αλλά λόγω έλλειψης πιστώσεων δεν είχε ενταχθεί. Αναμένεται νέα υποβολή στο ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ.

4. Παράκαμψη περιφερειακού δρόμου Γαλατά, Αλικιανός - Σούγια, Κάντανος, Ανισαράκι, Ροδοβάνι. Ο Ο.Α.ΔΥ.Κ., που τις εκπονεί, εξέφρασε την πρόθεσή του να τις προχωρήσει αρκεί να βρεθούν τα χρήματα για την εκπόνησή τους και να γίνει νέα προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια.

5. Βιολογικοί καθαρισμοί, που, σύμφωνα με την Περιφέρεια, πρέπει να ενταχθούν στα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων. Για τον βιολογικό Κισάμου τονίσθηκε πως έχει τις δυνατότητες ένταξης στο πρόγραμμα ΕΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Αντίθετα για τον βιολογικό της Γεωργιούπολης, πέρα από μια αποτύπωση των αντλιοστασίων, μένουν πολλά ακόμα να γίνουν, ώστε να μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα Υπουργείου, ενώ για τον βιολογικό της Παλαιόχωρας, αυτή τη στιγμή γίνονται κάποια έργα από τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. σε ό,τι αφορά τη μελέτη εφαρμογής και τον αγωγό εκβολής και τον κεντρικό αγωγό. Ωστόσο, όλα αυτά θα ανατραπούν, αν το ΣτΕ δεν εγκρίνει την τοποθέτηση της κεντρικής μονάδας στη θέση 'Τροχαλού'. Για τους βιολογικούς καθαρισμούς ο κ. Αρναουτάκης παρατήρησε πως 'υπάρχουν προγράμματα χρηματοδότησης αλλά πρέπει να υποβάλλουμε μελέτες. Δεν μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση'.

6. Για τη λιμνοδεξαμενή Ομαλού έγινε ενημέρωση απ’ τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. ότι σταμάτησε η εργασία κατασκευής, ενώ είχε δαπανηθεί 1 εκατ. ευρώ, μετά από προσφυγή του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς. Επίσης, αναφέρθηκαν οι αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής και του πρώην Δήμου Αν. Σελίνου στην κατασκευή της λιμνοδεξαμενής. Ο δήμαρχος Σελίνου, κ. Δερμιτζάκης, επέρριψε ευθύνες στον πρόεδρο του Φορέα, κ. Π. Λυμπεράκη, ζητώντας την άμεση αντικατάστασή του. Ο κ. Καρούντζος πρότεινε την πραγματοποίηση σύσκεψης όλων των εμπλεκομένων στον Ομαλό, ώστε να συζητήσουν το θέμα, κάτι που έγινε δεκτό.

7. Λιμάνι Σούδας: Οπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, κ. Γιώργος Πρωιμάκης, η Υπηρεσία του θα προχωρήσει σε έργα ύψους 230.000 ευρώ προκειμένου να αναμορφωθεί η εικόνα του λιμανιού, ώστε να δεχθεί κρουαζιερόπλοια από το καλοκαίρι του 2011, όπως έχει ζητήσει η εταιρεία Royal Caribbean. Παράλληλα, τονίσθηκε πως απαιτείται η επέκταση της προβλήτας 'Αδρίας' και η βελτίωση της πρόσβασης στο αεροδρόμιο προκειμένου το λιμάνι να γίνει κέντρο αναχώρησης των κρουαζιερόπλοιων και όχι μόνο σταθμός.
Μετά από αίτημα των δημάρχων Σφακίων και Γαύδου θα γίνει συζήτηση αύριο για τα λιμάνια των δύο περιοχών αυτών στα γραφεία της Περιφέρειας.

8. Διαχείριση Υδατικών Πόρων: Συμφωνήθηκε να προχωρήσει το σχέδιο διαχείρισης υδάτων άμεσα, ώστε να μην έχουμε το περυσινό πρόβλημα της λειψυδρίας.

9. ΣΧΟΟΑΠ - ΠΕΡΠΟ Λαφονησίου: Απευθυνόμενος στη νέα Δημοτική Αρχή Κισάμου ο κ. Βουλγαράκης υποστήριξε πως υπάρχει εσφαλμένη ενημέρωση από τον Τύπο για το θέμα και ότι σε ενημέρωση που είχε με τις Υπηρεσίες 'τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως ακούγονται'. Ο κ. Καρούντζος παρενέβη και κάλεσε σε ενημέρωση για αύριο στο Ηράκλειο τη νέα Δημοτική Αρχή Κισάμου.

10. Συζήτηση έγινε για δύο μελέτες του Πολυτεχνείου Κρήτης για οχλούσες εγκαταστάσεις και διαχείρισης γεωργικών γαιών και πώς θα αξιοποιηθούν.

11. Κόμβος Μουρνιών. Οι Υπηρεσίες ζήτησαν να κυρωθεί η πράξη εφαρμογής, ώστε να ενταχθει το έργο. Και σε αυτό, όμως, το έργο υπάρχει ζήτημα με τις απαλλοτριώσεις.
Για τη συνδετήρια οδό Β.Ο.Α.Κ. - αεροδρόμιο εξεφράσθη προβληματισμός κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει άμεσα.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
ΑΝΑ ΔΗΜΟ
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιρρήσεις που υπάρχουν σε πολλές τοπικές κοινωνίες για διάφορα έργα, που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στον τρόπο που λειτουργούν οι φορείς (κράτος, Αυτοδιοίκηση, Υπηρεσίες), ο κ. Αρναουτάκης παρατήρησε πως 'με τον κ. Καρούντζο θα πάμε μαζί σε κάθε τοπική κοινωνία για να συζητήσουμε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν με τα Δημοτικά Συμβούλια, τους δημάρχους και τους κατοίκους. Αλλοίμονο, αν ένας πρώην δήμαρχος δεν συζητάει με τις τοπικές κοινωνίες'.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Αθανάσιος Καρούντζος, σημείωσε, επίσης, πως 'τις επόμενες ημέρες, θα γίνουν συζητήσεις ανά Δήμο. Θα βγει ένα πρόγραμμα που θα πιάνει και τους 24 Δήμους της Κρήτης. Θα πάμε Δήμο - Δήμο για να δούμε τα προβλήματα. Για το αεροδρόμιο των Χανίων και το λιμάνι της Σούδας θα γίνουν ξεχωριστές συναντήσεις σε επίπεδο γενικών γραμματέων των Υπουργείων στην Αθήνα. Επίσης, δεσμευτήκαμε για συνάντηση στον Ομαλό για συζήτηση για τη λιμνοδεξαμενή και για τον δρόμο Χανιά - Ομαλός. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ωριμότητα έργων για άμεση χρηματοδοτηση'.
Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Α. Βουλγαράκης, υπογράμμισε πως: 'Υπάρχουν έργα που είναι άμεσα προς δημοπράτηση, δυστυχώς, είναι λίγα αλλά τα μεγάλα έργα μπορούμε να τα δρομολογήσουμε. Υστερούμε και σε μελέτες και σε προτάσεις για τα Χανιά· δεν είναι καινούργιο, το έλεγα και προεκλογικά. Πρέπει να διορθώσουμε πάρα πολλά πράγματα στα Χανιά'.

'Να προχωρήσει το αεροδρόμιο'

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στο θέμα της επέκτασης του αεροδρομίου Χανίων, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Για την ένταξή του σε τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου αποφασίσθηκε να υπάρξει επαφή στην Αθήνα με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα. Ο αερολιμενάρχης, κ. Καστρινάκης, σημείωσε πως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει η επέκταση καθώς οι ανάγκες του αεροδρομίου είναι μεγάλες και αυξάνονται συνεχώς, ενώ για τον πύργο ελέγχου ανέφερε πως είναι πεπαλαιωμένος και πρέπει να κατασκευαστεί νέος. Στη σύσκεψη αναφέρθηκε πως αυτή τη στιγμή το έργο δεν δημοπρατείται λόγω μιας αναγκαίας επικαιροποίησης των περιβαλλοντικών όρων. 'Το αεροδρόμιο πρέπει να δημοπρατηθεί το πρώτο εξάμηνο ή το αργότερο το πρώτο δεκάμηνο του 2011. Εχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και πρέπει να προχωρήσει άμεσα', ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου