Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΗ - ΕΛΙΚΑ Α.Ε.
Ανοίγει ο δρόμος για κατασκευή ανεμογεννητριών
20-01-2011

Ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή 300 ανεμογεννητριών, οι 80 εξ' αυτών στα Χανιά, η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στην οποία προχώρησαν οι εταιρίες ΔΕΗ Ανανεώσιμες (100% θυγατρική της ΔΕΗ) και η 'Ελικα ΑΕ' (εταιρία των Ομίλων Κοπελούζου Σαμαρά). Σκοπός της σύμβασης είναι, όπως ανάφεραν τα δύο μέρη, η με αμοιβαίες προσπάθειες ανάπτυξη έργων τους στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στόχος του μνημονίου συνεργασίας είναι η αξιοποίηση της σωρευμένης τεχνογνωσίας και πολυετούς εμπειρίας τους στις ΑΠΕ για την ανάπτυξη μεγάλων, πρωτοποριακών, πολυσύνθετων και εθνικά σημαντικών ενεργειακών έργων στην Ελλάδα.
Ενδεικτικά αναφέρεται το μεγάλο αιολικό έργο της 'Ελικα' στην Κρήτη, που συνδυάζει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 850 MW, τα οποία έχουν λάβει άδεια παραγωγής από την ΡΑΕ και των οποίων ο σχεδιασμός περιλαμβάνει διασύνδεση με το ηπειρωτικό Ηλεκτρικό Σύστημα της χώρας.
Το σχέδιο του Ομίλου Κοπελούζου είχε παρουσιάσει εκπρόσωπ;oς του στην ΤΕΔΚ Χανίων και είχε βρει την καταρχήν συμφωνία των δημάρχων.
Συγκεκριμένα ο κ. Νίκος Βάλτης γενικός διευθυντής της εταιρείας 'Ελικα Α.Ε.' είχε μιλήσει για οφέλη για την τοπική οικονομία αναφέροντας πως:
- Το νησί διασυνδέεται με την υπόλοιπη χώρα, σταματάνε οι διακοπές του ρεύματος και μειώνονται οι πιθανότητες αύξησης της τιμής του ρεύματος όπως είναι πιθανό να ζητήσει η τρόικα από τη ΔΕΗ, που για την Κρήτη έχει πολύ χαμηλά τιμολόγια.
- Κινητοποιούνται τοπικά συνεργεία (οικοδομών, κατασκευών κ.ά.) που μόνο για τον Ν. Χανίων για 3 χρόνια θα απορροφήσουν ένα ποσό 100 εκ. ευρώ.
- Δημιουργείται ένα μόνιμο έσοδο για τους Δήμους 2% επί του ακαθορίστου κύκλου εργασιών. Για τα Χανιά θα είναι γύρω στα 2 εκ. ευρώ και 1 εκ. ευρώ θα είναι το ποσό που θα επιστρέφει τους καταναλωτές, όπως ορίζει ο νόμος.
Ωστόσο, τόσο στην παρουσίαση όσο και στις κατ? ιδίαν συνομιλίες τους με τους δημάρχους και τους δημοσιογράφους τα στελέχη της εταιρείας δεν έκρυψαν ότι το έργο είναι 'μεγαλεπήβολο' και πολύ δύσκολα υλοποιήσιμο. Η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη έλεγε για έναρξη των εργασιών σε 7 - 10 χρόνια καθώς πρέπει να δοθούν αδειοδοτήσεις, να εξασφαλιστούν οι πόροι, να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά προβλήματα κ.ά., ενώ το όλο σύστημα παραγωγής 1002 MW ρεύματος από αιολικά πάρκα για να αναπτυχθεί θα απαιτηθεί μια 15ετία τουλάχιστον.
Συνολικά το κόστος της επένδυσης είναι 2 δισ. ευρώ, ποσό που θα αντληθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ε.Ε., το δημόσιο, τη συμμετοχή και άλλων εταιρειών στην κοινοπραξία, τη συμμετοχή της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου